Gerard Ekdom: 'De kracht van herhaling is in de hitparade van essentieel belang'

Iedere week vertelt Radio 10-dj en muziekfreak Gerard Ekdom de mooiste verhalen over muziek. Deze week heeft hij het over de kracht van herhaling in nummers.

Gerard Ekdom
© Veronica Superguide

De kracht van de herhaling is in de hitparade vaak van essentieel belang. Ik schreef al eerder over het geheim van liedjessmid Harry Wayne Casey, oftewel KC (van: & The Sunshine Band). Zijn methode was: de titel zo veel mogelijk herhalen, zodat in de platenwinkel iedereen meteen om de juiste plaat vraagt. En als je erop gaat letten is dat inderdaad behoorlijk vaak het geval. Voor sommige artiesten is het gebrek aan inspiratie, waardoor de titel gewoon vaak herhaald wordt, soms zijn het de essentie en structuur van de hit.

Slimmigheid

Toen Bill Withers Ain’t No Sunshine schreef, zat hij toen met een writer’s block? Of was hij juist ontzettend slim door maar liefst 26 keer ‘I know’ te zingen? Het is niet eens de titel van de song die herhaald wordt! Nee, die hoor je direct aan het begin. Het duurt slechts twee minuten, maar die 26 keer ‘I know’ waren nodig, anders duurde Ain’t No Sunshine misschien maar anderhalve minuut.

Househit

In 1989 kwam een van de grootste househits aller tijden uit België. Technotronics Pump Up the Jam werd een wereldhit en bijna 35 jaar later danst de hele wereld er nog steeds op. Los van de pompende beats zijn de tekstuele herhalingen ook belangrijk. Er wordt wat afgepompt in dit liedje. Maar liefst 78 keer komt het woord ‘Pump’ voorbij. In 1998 was de eerste hit voor Fatboy Slim een track die uit slechts drie verschillende zinnen bestaat. Vier minuten lang is het ‘Right about now, the funk soul brother, check it out now’. Dus je denkt als niet-wetende luisteraar dat die plaat The Funk Soul Brother zou moeten heten maar nee, het heet The Rockafeller Skank. Logisch? Commercieel goed? Nee. Wel legendarisch.

Abba

Er zijn ook bands die het leuk vinden om in de titel al meteen in herhaling te vallen. ABBA bijvoorbeeld. Hun allereerste hit was meteen een plaat met twee keer hetzelfde woord in de titel: Ring Ring. Maar wat dacht je van I Do I Do I Do I Do I Do, Money Money Money, Gimme Gimme Gimme en Honey Honey? De kracht van de herhaling bleek bij ABBA geweldig te werken, want het werden allemaal hits en je hoort ze nog steeds dagelijks.

Around the World

In de 90’s werd er vaak herhaald in de hits. ‘La da dee la dee dow’ zingt zangeres Crystal Waters maar liefst 64 keer in haar hit Gypsy Woman. Slim genoeg zette ze La Da Dee tussen haakjes op de hoes erbij, maar had dat niet de titel moeten zijn? Nee, dan deed Daft Punk dat veel beter. Die scoorden een wereldhit in 1997 waarin maar liefst 144 keer ‘Around the world’ werd gezongen door een voor Daft Punk zo kenmerkende mechanische vocoder stem. Het lollige is dat de ‘songtekst’ ook gewoon verschijnt als je om de lyrics vraagt. Slechts één zin kan het verschil maken. En werd het een wereldhit omdat het Around the World heette? Nee. Iedereen wist de titel na één keer luisteren en het is nog steeds een vette plaat. Nog steeds, nog steeds, nog steeds!