Floortje Dessing over Floortje Gaat Mee: ‘Kookte van woede’
Al vaker had Floortje Dessing (52) nagedacht over een programma waarin ze de omgang tussen mens en dier verkent. Pas toen ze tegen prijswinnend fotograaf Jasper Doest (43) aanliep, vielen de puzzelstukjes op hun plek. Voor Floortje Gaat Mee reed ze met hem mee van Nederland naar Nepal, om onderweg verhalen vast te leggen.
Ga met een fotograaf op pad en je weet: de plaatjes zullen minstens zo mooi worden als in Naar het Einde van de Wereld. Toch is de boodschap van Dessings nieuwe programma een stuk verdrietiger. “Er is helaas veel onwetendheid in de wereld over dierenwelzijn”, verzucht Dessing ten kantore van haar werkgever BNNVARA. “Neem India, waar de koe heilig is en juist daardoor vaak aan zijn lot overgelaten wordt. Want ze mogen niet gedood en opgegeten worden, maar als de eigenaar geen geld meer heeft om voor zijn koeien te zorgen, dan worden ze de straat op gestuurd. Daar worden ze massaal aangereden, waarna ze creperen tot ze worden opgegeten door honden. Het klinkt leuk, een heilig dier, maar er is weinig romantisch aan.”
Ik heb de eerste aflevering alvast mogen zien. Die speelt zich deels af in Roemenië, waar ze behoorlijk trots zijn op hun beren, maar die vervolgens in veel te kleine hokken stoppen. Dat kwam niet echt over als doelbewuste dierenmishandeling.
“De eigenaar van de beer wist heel goed waar hij mee bezig was, hoor. De verzorgster die ik sprak leek zich inderdaad wel om de beer te bekommeren. Ze weet gewoon niet beter. Ik vind dat alsnog heel erg, want haar onwetendheid zorgt voor onnodig lijden.”
Toch ben je niet gaan preken in dat gesprek. Je bleef vragen stellen. En je hebt ook geen voice-over toegevoegd die de kijker wel even uitlegt hoe het zit.
“Als er iets is waar kijkers allergisch voor zijn, is het wel zo'n vingertje van ‘gij zult niet’. Ik probeer daarom vooral om het te laten zien. Hoe het niet moet, maar ook hoe het wél kan. Mensen die al dertig jaar lang brood uit hun eigen mond sparen om dieren een goede oude dag te bezorgen. Er is veel ten goede veranderd. Circusberen zijn bijvoorbeeld niet meer toegestaan. En ik ben ervan overtuigd dat we over dertig jaar zeggen: weet je nog dat je toen varken at? Dat gáát veranderen. Maar het kostte me wel soms moeite om me in te houden. Tijdens het gesprek met die Roemeense dame kookte ik van binnen van woede.”
Het valt me mee dat je dus in ieder geval vindt dat we ons best doen!
“O, maar er is echt nog een wereld te winnen. Het stoort me hoe goed we zijn in het meten met twee maten. Heel Nederland is boos als er een paard wordt mishandeld. Maar in de supermarkt halen we wel een kiloknaller voor de barbecue en daarna flikkeren we weg wat we over hebben. Dat blijft me verbazen: we weten inmiddels toch beter? Koeien hebben emoties, maar we halen ze als kalveren weg bij hun ouders waardoor ze nooit leren communiceren. Als je een mensenbaby bij de moeder weghaalt dan gaat dat ook niet goed.”
Jij wilt de kijker ook bewuster maken van de omgang tussen dier en mens. Maar eigenlijk zeg je nu al: weten hoe het zit betekent niet dat mensen zich anders gaan gedragen.
“Dat is ook heel ingewikkeld. Ik zal je een voorbeeld geven: Jasper, de fotograaf met wie ik meereed, stond in Irak een kudde schapen te fotograferen. Terwijl hij bezig was, werd er een schaap weggesleurd naar het slachthuis aan de overkant van de weg. Ter plekke werd hem de keel doorgesneden en werd hij gevild, en binnen tien minuten was hij een karbonade. Jasper kwam helemaal confuus naar mij toe. Maar hij is geen vegetariër en zat die avond wel weer een worstje te eten. Overigens erkende hij het dubbele aan de situatie zelf ook.”
Misschien dat de kijker daar dan in ieder geval wel door overtuigd wordt.
“Die wreedheid gaan we niet uitzenden. Ik wilde dat wel, maar dan weet je dat mensen wegzappen. En als ze niet kijken, is de kans al helemaal klein dat het ze aan het denken zet.”
Je staat niet meer met een eigen productiebedrijf op de aftiteling. Bij Naar Het Einde Van De Wereld zorgde dat nog voor controverse.
“En nu wordt dat weer door BNNVARA gemaakt.”
Deze serie wordt dan weer geproduceerd door Scenery, het bedrijf dat internationaal aanzien kreeg met de prachtige serie The Human Playground op Netflix. Is het veranderen van producent een reactie op die controverse?
“Vooropgesteld: ik had die ophef over mijn eigen productiebedrijf niet verwacht. Dat ik het zelf ben gaan maken, werd door sommigen uitgelegd als een constructie om boven de ‘Balkenende-norm’ uit te komen. Maar ik zit met mijn salaris als presentator nog niet aan die norm en heb eigenlijk nauwelijks wat aan die vermeende constructie overgehouden. Dat geld interesseerde me ook helemaal niet. Het klinkt misschien cheesy, maar als ik het daarvoor deed dan was ik wel overgestapt naar de commerciëlen. Wat ik zo leuk vind aan het zelf doen, is het creatieve ondernemen. Daarom heb ik ook een camping, een uitgeverij en een kledinglijn naast mijn televisiewerk.”
Het is natuurlijk wel makkelijk om te zeggen dat je het niet voor het geld doet als je alsnog heel prima verdient.
“Zeker, ik ben helemaal gezegend. Maar wat ik meer bedoel: er was geen constructie nodig om mijn beloning te verhogen. Als BNNVARA dat had gewild, dan had ik daar geen eigen productiebedrijf voor nodig.”
Waarom ben je daar dan mee gestopt?
“Omdat ik vind dat je niet arrogant moet zijn over wat er maatschappelijk leeft. Als mensen moeite hebben met de combinatie van presenteren en produceren, dan moet je daarnaar luisteren. Zeker als je voor de publieke omroep werkt. Zakelijk gezien ben ik trouwens nooit zo handig in geweest. Het creatieve ondernemerschap, daar ben ik goed in. Dat zie je ook wel aan de andere dingen die ik doe, waar mensen dan weer geen moeite mee hebben. Als dat zo is: fair enough. Ik werk nu eenmaal niet voor een commerciële omroep dus ik vind het niet meer dan logisch om te luisteren naar wat het publiek vindt. Misschien te laat, maar ik luister wel. En Floortje naar het Einde van de Wereld maken we nu dus weer helemaal bij BNNVARA. Alleen maar leuk, want ik hou van mijn BNNVARA-collega’s.”
Het leverde uiteindelijk ook een mooie samenwerking op met een productiebedrijf waar we ongetwijfeld nog veel van gaan horen. Gaan jullie vaker samen optrekken?
“Wat mij betreft wel! Ik vind het mooi om programma's te maken die mensen niet iets door de strot douwen, maar wel aan het denken zetten. Dat is met Naar het Einde van de Wereld ook zo, dat je denkt: “Hé, hoe doe ik het eigenlijk zelf?” We vinden van alles van de ander, maar laten we ook over onszélf blijven nadenken. Met televisie kun je daar ook soms een kleine bijdrage aan leveren. Nog los van het feit dat je mooie programma's wilt maken waar de kijker van kan genieten. In dat opzicht heeft Scenery zich al ruimschoots bewezen.”
Wat gaan we nog van jou zien?
“Nou, ik zou het verhaal van Floortje Gaat Mee bijvoorbeeld heel graag aan een internationaal publiek vertellen. Al hoef ik dat niet zelf te presenteren.”
Huh?
“Nee, joh! Daar is mijn Engels niet goed genoeg voor en ben ik ook gewoon te oud voor. Joanna Lumley is dan wel over de 70, maar ik maak me geen illusies. Als mensen op een gegeven moment zeggen van ‘die kop hebben we nu wel gezien’, dan ben ik de eerste om te zeggen: “Bedankt, het was te gek, maar ik ga nu.”
En dan zou je nog wel willen achter de schermen betrokken willen zijn?
“Onder andere. Het presenteren is ook maar toevallig op mijn pad gekomen, hè? Niet dat ik struikelde en ineens tv-presentatrice was, ik heb er echt wel hard voor gewerkt. Maar van de vijfhonderd dingen die ik doe is presenteren er maar één, dat willen mensen nog weleens vergeten. Als het mijn tijd is om daarmee te stoppen, dan blijven er genoeg andere leuke dingen over.”
Tekst: Rob Goossens
Je ziet Floortje Gaat Mee vanaf 16 februari op NPO1, om 20.30 uur.
Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!
Wat anderen nu lezen
Keanu Reeves voelt druk om aardig te blijven: 'Dat is de waarheid'
Frits Barend blikt terug op clash met BBB-lid Femke Wiersma in HLF8: ‘Dat moet toch kunnen?’
RTL weet niet wanneer ITV-onderzoek The Voice klaar is
Tim Hofman blikt terug op heftige periode: ‘Ik lag volledig in puin’
Waarom ging Martin onverwacht weg uit Een Jaar van je Leven?
Peter Gillis legt zich er niet bij neer en stapt naar rechter vanwege dwangsom
'Opluchting voor RTL 4: Is alsnog goed aan het komen met Race Across the World'
John Wick: Chapter 4 zou eigenlijk bijna vier uur duren
'Waarom de Belgische Wie is de Mol? beter is dan de Nederlandse'
Liefde tussen Johan Derksen en John de Mol lijkt voorbij