Filmfestival Cannes weert volgend jaar Netflix-films

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Filmfestival Cannes weert volgend jaar Netflix-films

Filmfestival Cannes weert volgend jaar Netflix-films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Volgend jaar gaat het filmfestival van Cannes films die alléén op Netflix verschijnen niet meer nomineren voor een prijs.

Geen Gouden Palm voor Netflix

Uit de Franse filmindustrie is nogal wat commentaar gekomen op het filmfestival omdat twee Netflix Originals dit jaar kans maken op een Gouden Palm, één van de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld. Dit vinden filmmakers niet eerlijk, omdat de films niet te zien zijn in Franse bioscopen.

Cannes kan niet

Cannes kan eigenlijk alleen maar ‘ja knikken’, omdat het festival niet bestaat zonder de filmindustrie. Je kunt je afvragen of dit niet oneerlijk is; of de kwaliteit van de films niet bovenaan moet staan. 

Bioscoopindustrie

Toch heeft het filmfestival een belangrijke regel: films moeten bijdragen aan de ontwikkeling van de filmindustrie. Voorstanders van het verbod zeggen dat Netflix door hun On Demand-model de bioscoopindustrie ondermijnt. Aan de andere kant betaalt Netflix de industrie fors door titels in te kopen.

Beasts of no Nation

Begin 2015 heerste er in Amerika een soortgelijke discussie. Een aantal grote bioscoopketens weigerde toen de Netflix-film Beasts of No Nation te draaien. De film zou volgens de bioscopen niet voldoen aan de regel dat er 90 dagen tussen de bioscoop en thuisrelease moet zitten. Critici waren sceptisch: het zou vooral gaan om het feit dat bioscopen door Netflix Originals inkomsten mislopen. 

Lees verder