Expeditie Robinson: ‘Dit seizoen had bijna de prullenbak in gekund’

Door Robin Heerkens
Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. Hij dompelt zich elke week onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Wát een aflevering! Ben ik bijgekomen? Nee, eigenlijk niet. Dit Expeditie Robinson-seizoen zal vanaf nu héél anders gaan voelen. We moeten Niels gaan missen en dat hakt er nu al flink in.

Niels is de held van Expeditie Robinson

Ik genoot al vanaf aflevering één van Niels. Deze nuchtere, aardige en oprecht ogende gast kwam altijd goed uit de verf. Hij had humor en flink wat zelfspot – iets waar je bij andere kandidaten héél weinig van ziet. Ook was hij niet te beroerd om nogal diep te gaan: wanneer hij over zijn overleden vader sprak – een van de redenen dat hij meedeed, om hem te eren – maakte dat altijd indruk. Even lekker janken, dan weer bonden met je Eilandgenoten, tot je eigen verrassing een proef winnen en zo kan ik nog wel even doorgaan: Niels was misschien wel de fijnste kandidaat van dit seizoen en kreeg het voor elkaar om nóóit irritant over te komen. Dat is ook een prestatie op zich in dit programma.

Schokkende Eilandraad

Zijn kenmerkende humor kwam er bij de Eilandraad nog één keer op magnifieke wijze uit. We hadden net een hele uitleg gezien van Niels die graag wil dat de groep hem eruit stemt. Hij mist zijn vrouw en kind en heeft zijn persoonlijke doelen eigenlijk al gehaald. Oké, Thijs en anderen probeerden hem nog over te halen. Ga nog even niet weg en help ons om een ander eruit te wippen. Toen Niels vervolgens die immuniteitsmunt tevoorschijn toverde, scheelde het niet veel of ik was acuut gestopt met kijken. Dit seizoen had bijna de prullenbak in gekund. Want over de rug van je vrouw en kind een tactische meestermove uitvoeren, dat gaat écht te ver. Eerst overtuigend je hart luchten en zeggen dat je het niet meer trekt en naar huis wil om vervolgens dit allemaal te niet te doen met een strategische ‘oh nee, toch niet’?

Niels Oosthoek Expeditie Robinson
© RTL

Kortste boycot ever

Gelukkig bestond die boycot in mijn hoofd welgeteld drie seconden. Want we hebben het hier over Niels. Die sympathieke allemansvriend zou zoiets natuurlijk nóóit doen. Met het treurige vertrek van Niels kwam bij mij ook meteen een pijnlijke realisatie binnen: oh ja, Thijs doet nog wél mee.

De grote Thijs

De acteur doet niet per se iets fout: hij heeft blijkbaar zó’n overtuigingskracht, dat Niels, Dzifa, London en Niek hem de afgelopen paar keer ogenschijnlijk blindelings volgden. Het zijn zíjn plannetjes en wie zich daar niet aan houdt, krijgt een flinke uitbrander. Vraag maar aan Niek, die arme jongen. Hij voelde schuldgevoel opkomen en biechtte in de vorige aflevering aan Vincent op dat het bondje op hem ging stemmen. Dom, maar oprecht. Zo ga je niet om als je een bondje sluit, beet Thijs hem érg fel en hard toe. Voor Niek voelt het nu zelfs alsof Thijs hem in zijn macht heeft.

Creepy

Thijs speelt het spel ook gewoon kneiterhard en een tikkie sneaky. Een erg effectieve strategie, dat realiseer ik me ook wel, maar dat maakt hem veel minder sympathiek. Een beetje creepy, zelfs. Die succesvolle mindgames en strategische moves zijn hem een beetje naar het hoofd gestegen. “Het is toch wel goed om te zien dat je een paar mensen vindt waarmee je de regie in handen weet te krijgen”, zei hij op een gegeven moment tegen zijn ‘volgelingen’. “En dat is best wel iets vets. Want dat betekent dat je ook in je normale leven waarschijnlijk dingen voor elkaar weer te krijgen omdat je ze in een organisatie of in groepsverband kan afdwingen.” *Bibber*

Nu hopen dat Niek zich uit de ‘greep’ van Thijs kan worstelen. Als de oprechte flapuit met zijn hele menselijke schuldgevoelens het alsnog kan winnen van de getapte jongen, is dit een welverdiende winst voor kamp ‘menselijkheid’.