Dit zijn de vijf grootste filmjokkebrokken!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Dit zijn de vijf grootste filmjokkebrokken!

Dit zijn de vijf grootste filmjokkebrokken!

|
|

Laatste update:

Een film heeft meestal een fiks conflict nodig om de zaak aan het rollen te krijgen. Vaak begint het allemaal met een leugentje, zoals in deze geweldige jokkebrokfilms!

Liar Liar

1997

Jim Carrey is een geweldige leugenaar in Liar Liar. Zijn carrière als advocaat gaat als een speer, maar zijn gezin lijdt er enorm onder. Deze strafpleiter kan gewoon niet meer stoppen met jokken! Totdat… zijn zoontje een verjaardagswens doet: zijn vader mag een hele dag niet liegen!

Carrey heeft nét een grote rechtszaak op het programma staan en wringt zich in allerlei bochten om deze uit te stellen. Gaandeweg leert hij het belang van het spreken van de waarheid, en komt het helemaal goed!

Catch Me If You Can

2002

De jonge Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) ontdekt dat het wel érg makkelijk is om goedwillende mensen te bedriegen. Aanvankelijk pleegt hij fraude om te kunnen overleven, maar al snel krijgt hij er een enorme kick van. Met zijn bluf overtuigt hij iedereen dat hij een piloot is, en Abagnale omzeilt de FBI door te poseren als geheim agent!

Carl Hanratty (Tom Hanks) probeert de jonge bedrieger uit alle macht tegen te houden. Als hij hem eindelijk vangt, mag Abagnale aan het werk bij de FBI: als expert op het gebied van oplichterij. Wie zegt dat misdaad niet loont?

The Talented Mr. Ripley

1999

Tom Ripley (Matt Damon) komt zwaar in de problemen, als zijn vader zijn toelage stopzet. Ripley zit middenin Europa, en kan geen kant meer op. Door de identiteit van een dode vriend (Jude Law) aan te nemen, profiteert hij van zíjn geld. Probleem is wel dat sommige mensen beginnen te vermoeden wat er aan de hand is. Voor Ripley is er geen weg meer terug, en zijn acties worden steeds extremer.

Matt Damon begint The Talented Mr. Ripley als een aandoenlijke kneus, maar verandert in een nietsontziende psychopaat in deze spannende thriller.

Fargo

1996

Het klonk zo slim! Jerry Lundegaard (William H. Macy) sluit frauduleuze leningen af, met auto’s van zijn baas als onderpand. Jerry heeft geld nodig, en huurt twee boeven (Steve Buscemi en Peter Stormare) in om zijn vrouw te kidnappen. Zijn schoonvader is vast wel bereid om het losgeld te betalen. Leugens, misverstanden en blinde paniek zorgen ervoor dat de situatie volledig ontspoort!

Het spannende, maar vreemde, Fargo was een behoorlijk succes voor de gebroeders Coen. Ze wonnen een Oscar voor het Beste Screenplay, en hoofdrolspeler Frances McDormand sleepte het beeldje voor Beste Actrice in de wacht. In 2014 verscheen er een sublieme Fargo-serie op Netflix.

The Wizard Of Oz

1939

De machtige Tovenaar van Oz stuurt Dorothy, de laffe leeuw, de vogelverschrikker en de blikken man het hele land door, om de Boze Heks van het Westen uit te schakelen. Na veel avonturen keert de club terug naar de Tovenaar, maar hij weigert ze glashard te helpen. Hoe komt Dorothy nu thuis? Vindt de vogelverschrikker een brein? Hoe krijgen de leeuw en de blikken man nu moed, of een hart?

Wat blijkt? De Tovenaar is geen machtig figuur, maar een sneue bedrieger! Gelukkig droegen de vogelverschrikker, de leeuw en de blikken man hetgeen ze zochten altijd al bij zich! Dorothy en haar hondje Toto keren uiteindelijk terug naar Kansas met de magische schoenen van de Heks van het Oosten. Die hadden ze immers vermorzeld met een rondvliegende boerderij... Ja, kinderfilms waren vroeger best hardcore!

Welke leugenaars, bedriegers en oplichters ontbreken er nog? Praat mee, op onze Facebook-pagina!

Lees verder