Dit zijn de 9 allervetste stunts uit de filmgeschiedenis

Door Redactie
Dit zijn de 9 allervetste stunts uit de filmgeschiedenis

Met de release van Mission: Impossible - Fallout mag Tom Cruise weer een skydivende monsterstunt op zijn naam schrijven. Reden genoeg om de allerbeste stunts uit de filmgeschiedenis op een rij te zetten.

De polebattle - Mad Max: Fury Road

Fury Road is vrij letterlijk een voortdenderende caravan of carnage. De ‘Pole Battle’ is echter next level. In dit strak gechoreografeerde ballet van vuur en schroot (verpakt in wonderschoon camerawerk) neemt Max het op tegen een stel zilver geschminkte gekkies. We love it!  

De epische overstap - Speed

Jan de Bont verdient met Speed alle lof die hem toekomt. En meer. We laten de iconische busjump-scène even voor wat ‘ie is: de beste stunt is zonder meer Keanu Reeves die vanuit een rijdende auto de bus inspringt. Wat een held.

De motorkap - Death Proof

Zoë Bell is Quentin Tarantino’s go-to stuntvrouw. Hij zette haar met Death Proof in het zonnetje, maar wel op zijn manier. Bell mocht, al glijdend over de motorkap van een rijdende Dodge Challenger, haar skills showen. Het resultaat is een pulpy, maar nagelbijtende actiescène. 

De Burj Khalifa - Mission: Impossible - Ghost Protocol

Na twee verdienstelijke actiefilms (Mission: Impossible II < lichte braakneigingen), schakelde Cruise met Ghost Protocol naar de hoogste versnelling. Hij polijstte zijn stalen ballen, knoopte een touw om z’n middel en rende over de zijkant van de fucking Burj Khalifa - het hoogste gebouw ter wereld.  

De poepcocktail - Jackass 3D

Jackass niet meenemen in een 'beste stunts aller tijden'-artikeltje? Dat kan natuurlijk niet. Met de beruchte poepcocktail creëerden de heren hun magnum opus. Dorpsgek Steve-O was de ongelukkige, maar wat leverde het fantastisch materiaal op!

De glijbaan - Who Am I?

We kunnen een artikeltje voltikken met Jackie Chan-stunts. Kiezen uit zijn waanzinnige oeuvre is nagenoeg onmogelijk. Daarom een stukje Neerlands trots: Voor Who Am I? gleed hij het Nedlloyd gebouw in Rotterdam af en schreef daarmee geschiedenis.

Het vallende huis - Steamboat Bill Jr.

The godfather of stunts: Buster Keaton betoverde filmliefhebbers met zijn komische, maar waanzinnige capriolen. In Steamboat Bill Jr. overtrof ‘ie zichzelf door zich voor een vallende voorgevel te positioneren. Middenin staat Buster, die er zonder schrammen vanaf kwam. Een paar centimeter de verkeerde kant op en hij was dood geweest. 

De auto drop - Furious 7

Geen stunt-lijstje is compleet zonder een Fast and the Furious-vermelding. Hoewel CGI bij de racefilms de voorkeur heeft, hebben ze voor dit pareltje toch echt een stel auto’s een vliegtuig uitgebonjourd. 

Het vliegtuig - Mission: Impossible - Rogue Nation

Actierollen zijn veelal contractueel dichtgetimmerd: het is niet de bedoeling dat tere Hollywoodsterretjes schrammetjes overhouden aan hun baan. Tom Cruise wil er niks van weten. Na de monsterlijke Dubai-stunt, was er maar één manier om zichzelf te overtreffen. Hij nagelde zich vast aan een vliegtuig. Een fucking vliegtuig.