Gruwelijke moorden en hangende mondhoeken: Dit is hoe je Leonardo DiCaprio nog niet eerder zag

De grootste Hollywoodsterren ter wereld reizen deze twee weken allemaal af naar het beroemde en beruchte filmfestival in Cannes. Elke dag gebeuren er bijzondere dingen en Veronica Superguide-redacteur Merel van Baal is erbij om verslag te doen van sappige behind-the-scenes momenten.

Robert De Niro en Leonardo DiCaprio in Killers of the Flower Moon
© Brunopress

Leonardo DiCaprio heeft al veel grote rollen op zijn naam staan, maar met zijn nieuwste film Killers of the Flower Moon, die groots in première ging tijdens het filmfestival in Cannes, laat hij zijn beste werk tot nu toe zien. Hij zit samen met Martin Scorsese, Robert De Niro en Chief Standing Bear, de leider van de Osage, tegenover Veronica Superguide in Zuid-Frankrijk om te praten over de productie.

Killers of the Flower Moon

Killers of the Flower Moon is een van de grootste films van regisseur Martin Scorsese. In dit 3,5 uur durende drama vertelt hij het onderbelichte en waargebeurde verhaal rondom de reeks moorden op de welvarende inheemse Amerikanen, de Osage in het begin van de twintigste eeuw. Toen bleek dat de Osage veel geld verdienden met hun grond boordevol olie, kwamen er al snel hebzuchtige witte mannen op af. Alles was geoorloofd. Mannen trouwden opzettelijk met Osage-vrouwen om hun geld te erven en er werden gruwelijke moorden gepleegd. William 'King' Hale (gespeeld door Robert De Niro) pushte zijn neefje, Ernest Burkart (gespeeld door Leonardo DiCaprio), om te trouwen met de inheemse Mollie en langzaam maar zeker tientallen Osage te vermoorden.

De tekst gaat verder onder de trailer van Killers of the Flower Moon

Risico voor Martin Scorsese

Het was eigenlijk de bedoeling van Scorsese om een heel ander verhaal te vertellen, over de FBI die de misdaden oploste nadat er al tientallen mensen op brute wijze waren vermoord. Leonardo DiCaprio zou de rol van FBI-agent Tom White op zich nemen. Maar toen vroeg Leonardo aan Scorsese wat de essentie van het verhaal was. Ging het echt over de FBI? Of moest het juist over de Osage gaan? Hierdoor werd het hele script herschreven. Het is een groot risico voor de 80-jarige regisseur, maar Scorsese speelt het niet graag veilig. "Wat moet ik anders doen? Moet ik een makkelijker onderwerp kiezen? Moet ik de hele dag in de brandende zon op de set staan voor iets simpels?"

Robert de Niro 

Het is aan de 79-jarige Robert De Niro om de verschrikkelijke William Hale te vertolken. Maar hem begrijpen, dat doet hij niet. "Hij moet charmant zijn geweest, maar hij verraadde iedereen. Ik heb mijn best gedaan om te begrijpen wat hem drijft, maar ik snap hem niet goed," aldus De Niro. "We moeten oppassen voor de banaliteit van het kwaad. We zien dit ook in het heden, we weten allemaal over wie ik het heb - die kerel is echt dom." Robert De Niro doelt op Donald Trump, met wie hij al jaren een vete heeft. "Maar stel je voor dat hij slim was geweest. Mensen geloofden echt dat hij goed werk deed."

De Osage

Om dit belangrijke verhaal goed te vertellen, heeft Scorsese de Osage erbij betrokken. "Ik vroeg aan Scorsese hoe hij het verhaal wilde vertellen. Hij zei dat het zou gaan over het vertrouwen tussen Ernest en Mollie, het vertrouwen tussen de buitenwereld en de Osage, en hoe dat vertrouwen misbruikt werd", vertelt Chief Standing Bear. "Mijn volk heeft veel geleden. Ze lijden nog steeds. En namens de Osage kan ik zeggen dat Scorsese en zijn team dat vertrouwen hebben hersteld."

Leonardo DiCaprio

Vooral Leonardo DiCaprio, die met zijn hangende mondhoeken veel wegheeft van Marlon Brando in The Godfather, tilt de film naar een hoger niveau. Waar hij normaal bekend staat als de knapste man van Hollywood, is dit zijn lelijkste rol tot nu toe. Niet alleen zijn uiterlijk, met diepe frons, domme blik en hangende schouders is bijzonder lelijk, maar het is ook zijn meest onaangename personage ooit. Heb je nog nooit een hekel gehad aan een van zijn personages, dan is dit het moment. Leonardo heeft alles gegeven voor dit belangrijke verhaal. "We spraken met de gemeenschap en probeerden de echte verhalen te horen. Martin (Scorsese, red.) was daar ook iedere dag.” De film werd tijdens de première met luid applaus ontvangen, maar dat is niet het belangrijkste voor de acteur. "Ongeacht wat mensen van de film vinden, ik weet dat we allemaal ons best hebben gedaan. We hebben ons uiterste best gedaan om respect te tonen voor de echte verhalen en dat in het verhaal op te nemen. Ik denk dat de echte uitdaging was om dit ongelooflijk belangrijke verhaal te vertellen, dat afrekent met ons verleden.”

Killers of the Flower Moon is vanaf 19 oktober 2023 te zien in de Nederlandse bioscopen