• Nieuws

Dit is de duurste filmposter ooit! En hij is… te koop!

Dit is de duurste filmposter ooit! En hij is… te koop!

Er zijn dagen dat we het niet op zak hebben, maar mocht je een paar miljoen hebben liggen, dan fleurt deze filmposter binnenkort misschien je huis op!

Sotheby’s veilt binnenkort een zeldzame filmposter van The Mummy met horroricoon Boris Karloff, uit 1932. De verwachte opbrengst: 1 tot 1,5 miljoen dollar!

Bericht wordt geladen...

De prent werd ontworpen door Karoly Grosz, die verantwoordelijk was voor veel beroemde horrorfilmposters uit die tijd. Deze poster van The Mummy is nooit verkrijgbaar geweest voor het publiek (hij hing uitsluitend in bioscopen), en er bestaan voor zover bekend nog maar drie stuks van. Grappig weetje: één van de drie litho’s is eigendom van Metallica-gitarist Kirk Hammett.

Kar… loff?

Op dit moment is de duurste filmposter een exemplaar van Dracula (1931), met Bela Lugosi als de bloeddorstige vampier. Deze werd vorig jaar voor ruim 500.000 dollar geveild. Veilinghuis Sotheby’s verwacht dat The Mummy ruim het dubbele opbrengt.

Bericht wordt geladen...

Lugosi raakt ‘zijn’ record dus alweer kwijt aan Karloff. Nu snappen we deze scène uit Ed Wood pas écht!

In werkelijkheid hielden Lugosi en Karloff (die het bekendst werd als het monster van Frankenstein) er trouwens een vriendelijke rivaliteit op na. Aangezien dit soort legendarische items slechts mondjesmaat geveild worden, is de echte prijs moeilijk in te schatten. Volgend jaar kunnen de rollen zomaar omgedraaid zijn!