Deze 5 film-klonen kwamen ook nog eens in hetzelfde jaar uit

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Deze 5 film-klonen kwamen ook nog eens in hetzelfde jaar uit

Deze 5 film-klonen kwamen ook nog eens in hetzelfde jaar uit

|
|

Laatste update:

Wel eens een legging aangeschaft, om erachter te komen dat je vriend(in) (al dan niet expres) dezelfde legging heeft gekocht? In Hollywood is het een bekend probleem. Maar dan met films. Wij hebben de vijf opmerkelijkste klonen op een rij gezet.

‘Mieren hebben ook gevoelens hoor’

Antz en A Bug’s Life (1998)

Hoe het kan dat Pixar en DreamWorks allebei op hetzelfde idee kwamen, het voor elkaar kregen dit idee uit te werken tot een animatiefilm én die films hetzelfde jaar uit te brengen is ons een raadsel. Maar goed, kwalitatief zijn beide films prima te pruimen, dus ons hoor je niet klagen.

‘Een asteroïde komt de aarde ruïneren’

Deep Impact en Armageddon (1998)

Eind jaren negentig en begin 2000 waren disastermovies het nieuwe goud. Links en rechts kwamen er films uit waarin blanke alfamannen met behulp van een stel wetenschappers de aarde redden. In 1998 bereikte deze gekte zijn hoogtepunt toen explosiefetisjist Michael Bay en Roland ‘Independence Day’ Emmerich beide bedenkelijke films maakten over dodelijke asteroïden. 

‘Als je goed genoeg bent in goochelen komen de vrouwen vanzelf’

The Illusionist en The Prestige (2006)

The Prestige en The Illusionist vinken allebei dezelfde hokjes af. Getalenteerde illusionisten? Check. Een enorme hearthrob? Check. Een plottwist? Check. Eerstgenoemde ging (voornamelijk door het brute einde) de geschiedenisboeken in als genreklassieker. The Illusionist lijkt men onderhand te zijn vergeten. 

‘Drugsbazen zitten altijd op de bovenste verdieping van een flatgebouw’

Dredd en The Raid (2012)

Beide films hebben hetzelfde simpele uitgangspunt: een gewetenloze druglord zit bovenin een flatgebouw en om hem/haar in de kraag te grijpen, moet een eliteteam van de politie zich een weg omhoog werken. Dit gaat (vrij letterlijk) niet zonder slag of stoot. Het resultaat mag er overigens wezen. Dredd en The Raid zijn allebei mega vermakelijke actieknallers.

‘Alweer een vakantie verpest door een vulkaanuitbarsting’

Volcano en Dante’s Peak (1997)

Het alfmannen/wetenschappers-verhaal gaat ook op voor Volcano en Dante’s Peak. In beide film staat er een vulkaan op springen, waarna het aan Tommy Lee Jones en Pierce Brosnan is, respectievelijk, om de dag te redden. Beide films kregen het niet voor elkaar een blijvende indruk achter te laten. Dit maakt het feit dat ze in hetzelfde jaar uitkwamen misschien nog zieliger.

Lees verder