Beau

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Beau

De Oost oogst bewondering én irritatie bij Beau

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Bij Beau vertelde Indië-veteraan Jaap Tuinder over zijn ervaringen in Nederlands-Indië, naar aanleiding van de nieuwe film De Oost. Kijkers waren onder de indruk van zijn verhalen, maar de hoofdrolspelers zorgden voor wat ergernis.

Tuinder vertelde over zijn ervaringen in Indonesië, en mocht De Oost alvast bekijken. Volgens Tuinder deed de film hem denken aan zijn eigen uitzending naar Nederlands-Indië.

Controversiële film De Oost binnenkort bij Amazon

Acteur Jim Deddes sleepte met een echt machinegeweer door de jungle en vond de opnames nogal pittig. Toen Beau vroeg of de acteurs achter de schermen een idee kregen hoe de soldaten in Nederlands-Indië het hadden gehad, leek Deddes de opnames van de film een beetje te vergelijken met een echte uitzending. “Het schurkte er tegenaan.  Ik beweer niet dat we het even zwaar hebben gehad als jongeren die uitgezonden worden, maar je zit soms wel ergens in de rimboe…”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Martijn Lakemeier viel zijn collega bij: “Het is niet het echte werk natuurlijk, maar je bent er wel naar op zoek.” Deddes: “Je hoeft ook niet te spelen dat het zwaar is, want het is daar gewoon zwaar. In een rivier kregen we ineens een overstroming over ons heen.”

Kijkers reageerden nogal gestoken door deze opmerkingen.

Ondanks deze faux pas geven mensen aan tóch uit te kijken naar de film die draait om een onbekende, maar gitzwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

Wachten op De Oost en Slag om de Schelde

Momenteel wachten we trouwens op nóg een Nederlandse oorlogsfilm: De Slag om de Schelde. De film beleefde eind 2020 al een officiële première, maar kort daarna gingen alle bioscopen weer dicht vanwege het coronavirus.

De Oost is vanaf 13 mei te zien op Amazon Prime Video en draait in de bioscoop zodra het mogelijk is.

Lees verder