‘De Expeditie Robinson-makers slaan de plank flink mis’

Door Robin Heerkens
Chatilla van Grinsven en Harry Piekema

Veronica Superguide’s online eindredacteur Robin Heerkens is vólledig verslaafd aan tv. Met deze wekelijkse terugblikcolumn hoopt hij die obsessie van zich af te schrijven. De komende tijd dompelt hij zich onder in Expeditie Robinson.

Niets missen? Check hier onze Expeditie Robinson-overzichtspagina met het laatste nieuws én meer.

Huh? Deze Eilandraad voelde als één grote anticlimax. Wat gebeurde hier nu eigenlijk? En waarom voel ik me... een beetje genaaid? *Haalt adem*. Oké, ik neem je mee in mijn verontwaardiging en verbazing. Want de makers van Expeditie Robinson gingen deze aflevering toch écht wel de mist in.

Verwarrende stemming

Je weet in Expeditie Robinson één ding - althans: dat dacht ik altijd. Als iemand zegt dat het ‘niet erg zou zijn als je me eruit zou stemmen’ of ‘ik zou het snappen als jullie voor mij kiezen’, is dat code voor: ik ga er gewoon uit. Ik heb het natuurlijk over Laura Vlasblom. De zangeres voelde zich nogal ziek en sleepte zichzelf meer dood dan levend door de aflevering heen. Het resultaat? Iedereen stemde op Laura. Wat ze zelf natuurlijk helemaal niet erg vond. Die arme vrouw kan eindelijk weer een beetje uit de dood opstaan.

Ik zat toch met open mond te kijken naar de resultaten van deze verwarrende stemming. Dit is gewoon hartstikke dom van Chatilla, Harry en Vincent. Je weet dat je Laura sowieso gaat verliezen. Ze geeft zelf ook aan dat als ze de Eilandraad wél overleeft, ze waarschijnlijk daarna op eigen houtje de boot naar het vasteland pakt. Waarom zou je dan nu niet die tactische meestermove uitvoeren en Liza onverwachts eruit kicken? Nu moeten de drie mediocre musketiers volgende week – mocht het weer tot een Eilandraad komen - opboksen tegen haar extra stem. Dat loopt dan hoe dan ook uit op een stemmen-gelijkspel en dan moeten ze duelleren. Waarom zou je dat risico lopen? Je had een meerderheid kunnen behouden. En nog even los daarvan: wat een onverklaarbaar vage manier om dit in beeld te brengen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Nicolette Kluijver en Rick Brandsteder
© RTL

'Niemand schiet er iets mee op'

Het voelt alsof iemand je, heel flauw, vraagt of je ook wat chips wil - maar wanneer je de zak in je handen krijgt, blijkt-ie leeg. Niemand schiet er iets mee op en je voelt je vooral heel erg genaaid. Het is precies wat de makers hier doen. Ze slaan de plank flink mis. Als je beelden laat zien van Harry die met Chatilla en Vincent konkelt, moet dat uiteindelijk ook een soort van uitkomst krijgen. Zeker als ze een hartstikke logisch, slim bedacht plannetje smeden. Je kunt niet een verhaallijn opbouwen en die vervolgens volledig laten gaan. Wat het nog gekker maakt: Chatilla en Vincent leken heel erg overtuigd van Harry’s plan om Liza er onverwachts uit te wippen. Ergens moet daar een moment gekomen zijn waarop de drie dachten: we gaan toch voor Laura. Waarom ze zo’n (in mijn ogen) domme en onverwachte keuze maken, wordt vervolgens helemaal niet uitgelegd.

Bij andere Eilandraden voelden de scénes ervoor veel logischer. Ook als je kijkt naar de historie van Robinson, worden er vooraf vaak meerdere tactiekbesprekingen op een rij gezet. Het is regelmatig ook wat vager; je weet dan tot de Eilandraad zelf nooit echt helemaal zeker welk plan we in werking gaan zien. Helemaal prima. De grote ‘maar’ bij de anticlimax van zojuist: nu was de tactiek zo logisch, overtuigend en duidelijk, dat het juist averechts werkt om er verder geen uitleg of context bij te geven wanneer men opeens een hele andere kant op schiet.

Expeditie Robinson-wissel

Om toch positief af te sluiten: de grote wisselshow maakte me erg blij. Dat kandidaten nu noodgedwongen in andere teams zitten, is érg goed voor het konkelgehalte. Niemand ontkomt er nu nog aan om niet tactisch en stiekem te hoeven doen - iedereen gaat elkaar op een of andere manier naaien. Dat kwam er bij Devrim al heerlijk uit. Nu hij niet meer bij Dennis in het team zit, kruipt hij helemaal uit zijn schulp en schuift hij niet meer onder stoelen of banken dat-ie de weerman eruit wil werken. Love it.