The Prestige

Veronica Superguide logo
The Prestige

De 7 beste films met een plottwist

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Soms kijk je zo'n film die je helemaal meeneemt in het verhaal, om je vervolgens keihard te laten vallen. Je bent getuige van een plottwist! Lekker is dat, toch? Wij zetten de 7 beste plottwists voor je op een rijtje!

7. 10 Cloverfield Lane

Dit is het vervolg op Cloverfield waarin buitenaardse wezens New York City aanvallen. Na een ongeluk wordt Michelle (Mary Elizabeth Winstead) wakker in een ondergrondse bunker met Howard (John Goodman), die haar vertelt dat de aarde wordt aangevallen en dat mensen buiten niet meer kunnen leven. Klinkt redelijk logisch na het eerste deel, toch? Maar monsters zijn er in meerdere vormen… Als kijker denk je het verhaal wel door te hebben en verwacht je dat Howard liegt en haar onterecht vasthoudt. Maar dan ontsnapt Michelle uit de bunker…

6. A Beautiful Mind

Dit is een typisch voorbeeld van een film waar je als kijker met blind vertrouwen in meegaat. John (Russel Crowe) is zo’n enorm wiskundig genie dat hij wordt gevraagd voor een geheime missie. De Russen ontdekken zijn medewerking en komen achter hem aan. Klinkt niet al te gek voor een film, maar dan komt de twist... Het voordeel van deze wending is dat hij al halverwege om de hoek komt kijken, waardoor je als kijker ook nog even de gevolgen van de twist op Johns leven meekrijgt.

5. The Sixth Sense

Zeg je M. Night Shyamalan dan zeg je mysterie. De film opent midden in een heftige scene waarin Malcolm (Bruce Willis) doodgaat, en lijkt dan terug te gaan in de tijd. Op zich niks geks aan, dat doen films zo vaak. Dus waarom zou je als kijker wantrouwen hebben? Maar niets is minder waar… The Sixth Sense is de boeken ingegaan als een van de meest spraakmakende plottwists. Pas als je de film nog een keer kijkt is het overduidelijk, maar die eerste keer! Shyamalan had ons goed te pakken.

4. Gone Girl

Regisseur David Fincher is meester in onverwachte wendingen. Als de vrouw van Nick Dunne (Ben Affleck) plotseling verdwijnt, staat Nick in het midden van de mediabelangstelling. Zou Nick zijn vrouw Amy (Rosamund Pike) iets aangedaan hebben? Fincher laat ons nadenken over onze seksistische vooroordelen bij huiselijk geweld… En daarnaast is het gewoon een hele toffe film!

3. The Prestige

Het is de jongensdroom van Alfred Borden (Christian Bale) en Robert Angier (Hugh Jackman): professioneel goochelaar worden met de grootste theatershows! De twee gaan de competitie aan met elkaar, maar al snel kan Angier Alfreds truc ‘The Transported Man’ niet uitvogelen. Hoe kan Alfred zo snel aan de andere kant van het podium zijn? Deze plottwist komt vooral onverwachts door de sciencefiction-taferelen met de Tesla-machine. Alles is blijkbaar mogelijk in deze wereld...

2. Shutter Island

Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese en een epische wending op het einde, wat wil je nog meer? In dit misdaad-mysterie stap je als kijker in het hoofd van agent Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio). Zodra de detective argwaan begint te krijgen over het Ashecliffe Ziekenhuis, ga je als kijker volledig mee in zijn conspiracy waardoor je niet meer weet wat er waar is en wat niet. De climax komt dan ook net zo hard aan bij Teddy als bij de kijker... 

1. Fight Club

Als je aan iemand moet uitleggen wat een plottwist-film is, dan gebruik je Fight Club als voorbeeld. Je denkt getuige te zijn van het leven van het personage van Edward Norton - een leven dat vrijwel op instorten staat. Hoe slecht het er écht met hem voor staat, en hoe verknipt zijn verhouding met zijn nieuwe 'vriend' Tyler Durden is, wordt op het einde van de film past echt duidelijk. Fight Club kun je na de eerste keer het beste nog eens kijken. En dan nog een keer, en nog een keer. Maar vergeet niet: don't talk about Fight Club. 

Lees verder