Kies je eigen nachtmerrie! 5 redenen waarom je NU Bandersnatch moet kijken op Netflix

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kies je eigen nachtmerrie! 5 redenen waarom je NU Bandersnatch moet kijken op Netflix

Kies je eigen nachtmerrie! 5 redenen waarom je NU Bandersnatch moet kijken op Netflix

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Black Mirror is back en griezeliger dan ooit met Bandersnatch! De speciale aflevering die vlak voor de Kerst verscheen is extra lang en laat je voor het eerst keuzes maken in het verhaal. Wij geven je 5 redenen waarom Bandersnatch je kostbare Kerstvakantietijd waard is!

1. Het is de eerste interactieve Netflix-film voor volwassenen

Netflix wil naast films en series ook interactieve ervaringen gaan aanbieden. Een soort computergames, in de vorm van keuzepaden die je met de afstandsbediening of je touchscreen kan selecteren. Het verhaal kan zo een totaal andere richting opgaan dan bij andere kijkers.

Tot nu toe heeft Netflix de techniek vooral in kindvriendelijke series getest als De Gelezen Kat: Gevangen in een Verhaal en Minecraft: Story Mode. Bandersnatch is de eerste interactieve Netflix Original volledig voor volwassenen, en de makers houden zich allesbehalve in want het bloed spat letterlijk tegen de muren op! Oeps... Uhm, spoiler alert?

2. Het toont de horrors van een psychische aandoening

In de beste Black Mirror-afleveringen zijn niet de technologie maar de mensen die het gebruiken het engst. Dat geldt ook voor Bandersnatch want hoofdpersoon Stefan Butler leidt aan depressie en waanvoorstellingen, wat een grote rol speelt in de verschillende verhalen. Als hij zijn computerspel moet afmaken tegen een killer deadline, vreet de stress hem zover op dat zijn gevoel voor realiteit wordt aangetast.

3. De film is trippy AF

Er zitten ook scenario’s in Bandersnatch waarin Stefan begint te hallucineren. We geven verder geen spoilers maar als je van trippy horrorfilms houdt, moet je extra hard naar je tv of smartphone rennen en de film een kans geven! Op deze momenten is Bandersnatch op z’n schokkendst.

Kies je eigen nachtmerrie! 5 redenen waarom je NU Bandersnatch moet kijken op Netflix

4. Meer eindes, meer horror

Volgens Netflix heeft Bandersnatch 5 sterk verschillende eindes waarbij er een aftiteling start. Maar hoe je daar komt kan op nog véél meer manieren, want iedere keuze is weer een vertakking die een unieke ervaring geeft. Of je nu cornflakes of je favoriete muziek uitkiest of dat je de therapeut een klap voor haar zelfvoldane bek verkoopt, het zorgt allemaal voor een ervaring die we niet eerder op Netflix meemaakten. Soms kom je op een dood eind terecht maar Black Mirror geeft je dan vaak een paar opties om terug te keren naar eerdere keuzes. Je hoeft dus niet telkens weer de film van voor af aan te kijken om alle horrorscenarios van deze special te zien. Je hebt het tenslotte al druk genoeg.

Kies je eigen nachtmerrie! 5 redenen waarom je NU Bandersnatch moet kijken op Netflix

5. Bandersnatch zit vol geheimen om te ontdekken

Zoals de beste computergames zit Bandersnatch ook vol geheimen die alleen de Netflix-binger met echte arendsogen en geen leven ziet! Gelukkig voor jullie hebben wij geen leven en vonden we al meerdere verwijzingen naar andere Black Mirror-afleveringen in de film! Het internet gonst bovendien over de nog onopgeloste mysteries van Bandersnatch. En wat blijkt? De makers zelf weten niet eens hoeveel paden en afwijkende scènes je kunt ‘vrijspelen’. Regisseur David Slade beweert zelfs tegenover The Hollywood Reporter dat één scène onbereikbaar is voor kijkers. Hoe dan?! Moeten we die via Videoland vrijspelen of zo?

Bandersnatch kan je nu exclusief op Netflix kijken. De meeste streamingapparaten ondersteunen de aflevering, met Chromecast en Apple TV als uitzonderingen. Netflix is wel van plan om de Black Mirror special later op deze systemen beschikbaar te maken.

Lees verder