Backstage bij Marble Mania: ‘Knikkers doen wat ze willen’

Met gemiddeld 1,6 miljoen kijkers per aflevering in het eerste seizoen was Marble Mania een instant-kijkcijferkanon. SBS6 plakte daar maar wat graag een tweede en, inmiddels, derde reeks aan vast. Dat de knikkerbanen daarbij almaar grootser en spectaculairder worden is mooi meegenomen.

Seizoen 3 van Marble Mania

De autoracebaan uit seizoen 1 staat er wat verloren bij. “We hopen nog altijd dat Max Verstappen er een keer mee gaat spelen,” zegt Rodney Noordijk, spelproducer van kijkcijferhit Marble Mania, “maar telkens als wij een seizoen opnemen heeft hij vakantie – en dan kan hij dus niet.”

We staan in een opslagruimte van de Talpa-studio’s te Baarn, waar onder toeziend oog van John de Mol himself een nieuwe reeks knikkerspelletjes wordt opgenomen. Terwijl presentator Winston Gerschtanowitz op de achtergrond “Jullie kunnen een kéukenmachine winnen!” schreeuwt, leidt Noordijk ons langs een aantal knikkerbanen. Het valt op dat voornoemde racebaan, een maquette van het circuit van Zandvoort, het flink moet afleggen tegen de bouwwerken van de derde generatie. Natuurlijk, het is nog steeds een knap staaltje werk, maar je bek valt er niet meer van open. En dat is wél het geval bij wat er omheen staat. 

Wat bijvoorbeeld te denken van een knikkerbaan in de vorm van een autowasstraat, compleet met echt schuim? En de Metropolis-baan, samengesteld uit de bekendste bouwwerken ter wereld; we zien er onder meer de Big Ben, de Eiffeltoren en het Empire State Building (die laatste compleet met King Kong). Maar hét pronkstuk is toch wel de griezelig gedetailleerde Eftelingbaan, vol herkenbare items uit het sprookjesbos, inclusief Langnek met uitschuifbare wervels.

Het spel en de knikkers

“Van glas”, antwoordt 'knikkerconnaisseur' Noordijk op de meestgestelde vraag rond Marble Mania. De ronde hoofdrolspelertjes (“Een natuurproduct waar zuurstof aan te pas komt”) worden door Talpa ingekocht bij een Belgisch bedrijf met de naam ‘De Knikkerprins’. De Belgen halen de handel op hun beurt weer uit Mexico, bij een glasfabriek die Vacor heet. Aangezien de Mexicanen naar eigen zeggen 95% van de mondiale knikkerfabricage in handen hebben, is het niet zo verwonderlijk dat ze er - ga er even voor zitten - 12.000.000 per dag produceren!

Een aantal daarvan is dus in Baarn terechtgekomen. Waar Rodney Noordijk er bijna liefkozend over praat. “Knikkers doen wat ze willen”, zegt hij op zeker moment zelfs, waarbij zijn ogen glazig worden als… knikkers. Noordijk moet ook de enige zijn die knikkers de maat neemt. Letterlijk. Hij laat een plastic vormpje met twee gaten zien. “De knikker moet wél door het ene en níet door het andere gat kunnen”, zegt hij. “Ze moeten namelijk een doorsnede van precies 22 millimeter hebben.” Een knikker die niet door deze test komt, mag niet meedoen aan Marble Mania. Zo hard is de tv-wereld…

De jongens van 22 millimeter zijn trouwens de zogeheten ‘geluksknikkers’. Daarnaast zijn er nog de veel grotere 'behendigheidsknikkers', waarmee de kandidaten spelletjes als kegelen en jeu de boules spelen, en de finaleknikkers, die zoals de naam al doet vermoeden over de finalebaan rollen. In groten getale. “Daarom zijn ze ook meer van klei,” bekent Noordijk, “dat is een budgetkwestie.” 

Tijdens de finale rollen ze met hun driehonderden van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar beneden en zelfs van beneden naar boven. Noordijk: “We wilden de finale aanvankelijk met twaalfduizend knikkers doen, maar dat was een ramp. De boel liep helemaal vast.”

Bowlingbaan

Naast de kogelronde acteurtjes is er in elke aflevering van Marble Mania een taak weggelegd voor drie (min of meer) bekende Nederlanders. Vandaag zijn dat Greetje, Tony en Teun Föhn uit de realitysoap URK! Onder toeziend oog van hun eigen cameraploeg wagen zij zich in ‘het lunapark’ (inclusief botsautootjes, draaimolentje en miniatuur-popcornmachine), op ‘de bowlingbaan’ en op de prachtige Ik hou van Holland-baan, die onder meer een ronddraaiende stroopwafel heeft. 

Urkse gezelligheid

De Urkers (“Dames beginnen. Dus jij eerst, Teun!”) worden door Winston Gerschtanowitz naar de respectievelijke banen toe gepraat. Daarbij blijkt weer eens dat de bevolking van het IJsselmeerdorp niet ten onrechte bekend staat als… ‘stug’.

- “Hebben jullie een kermis op Urk?”

“Nee.”

- "Hebben jullie een bowlingbaan op Urk?”

“Nee.”

- “Doen jullie vaak spelletjes op Urk?”

“Niet echt, nee.”

- “Klópt het eigenlijk wat ik zeg: ‘op’ Urk?”

“Ja, dat wél.”

Bij de - het moet gezegd - razend spannende knikkerraces is het vooral Greetje die zich laat gelden. Het is dat ‘viswijf’ geen aardige kwalificatie is, maar het geeft wel een indruk van haar vocale vaardigheden. Het andere gegil, dat van Jack van Gelder, ontbreekt vandaag. Jack, bij wie het altijd al om de knikkers ging, schreeuwt zijn commentaar pas later in, bij de beelden.

Zo is Marble Mania gezellig, ongecompliceerd, pretentieloos vertier voor iedereen in wie nog iets van een kind huist. Luchtig amusement – zonder stront aan de knikker!

Marble Mania seizoen 3 is vanaf zaterdag 18 maart te zien op SBS6, vanaf 20.30 uur.

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!