• B&B vol Liefde

B&B Vol Liefde: ‘Waarom zou je na dit seizoen in godsnaam nog meedoen?’

Door Robin Heerkens
Natasja en Jan B&B Vol Liefde

Veronica Superguide's online eindredacteur Robin Heerkens smult én gruwelt van B&B Vol Liefde. In zijn laatste terugblikcolumn hoopt hij deze paradoxale obsessie van zich af te schrijven.

Check hier onze B&B Vol Liefde-overzichtspagina voor al het laatste nieuws.

Wie gaat er nog meedoen aan B&B Vol Liefde seizoen 3? Die vraag schoot afgelopen seizoen elke week weer door mijn hoofd. En die werd steeds prangender. Want waarom zou je het eigenlijk nog in je hoofd halen, na zo’n… ‘bijzonder’ seizoen? Kandidaten die in bomen klommen, naar de astrale wereld teleporteerde, een koe nadeden in een slagerij, ruzie zoeken met je inwonende ex – wat een gedoe, denk ik dan. En deze voorbeelden komen maar van één B&B-houder, moet je nagaan...

Berg sensatie

Wat ook niet hielp: de makers van B&B Vol Liefde gooiden er dit seizoen niet een schepje, maar een hele berg sensatie bovenop. Zo zetten ze een opzwepend westerndeuntje onder Libera die richting Sylvia ging om verhaal te halen. Dat ben ik nog lang niet vergeten. Het is haast cult. Ook had ik sterk het idee dat kandidaten als ‘ongemakkelijke Alex’, ‘wervelwind Desiree’ en de candy crush-verslaafde Jan door de productie subtiel richting de B&B’s waren gestuurd om wat sappige verhaallijnen te creëren. Die samenzweringstheorie van mij krijgt alleen maar meer geloofwaardigheid als je weet dat twee van die drie al eens eerder op tv op zoek gingen naar de liefde. Jan zelfs twéé keer, in Lang Leve de Liefde én First Dates. Zucht. Wat doe je die B&B-houders aan? Als je die mensen als makers niet zelf hebt uitgekozen, kun je ze er toch ook uitvissen wanneer je de aanmeldingen naar de B&B-houder stuurt? Zulke beroeps-tv-daters lijken me niet echt oprecht.

Maar nee, de makers gingen dit seizoen vooral voor onvervalste sensa. Het meest exemplarische voorbeeld? Volgens Italiaanse Hans is zijn dates van tevoren niet verteld dat ex Libera ook in de B&B woont. Dat had een hoop drama gescheeld – maar de makers wílden dat drama juist. En dan die losse interviews tussendoor, testimonials noemt men ze in Hilversum. Daar wordt zó ontzettend in geknipt en gestuurd dat ik me afvraag of er überhaupt één kandidaat is die zichzelf herkent bij het terugkijken.

Hans en Desiree B&B Vol Liefde
© RTL

'TV-daten is niet je enige optie'

Ik hoor het je al zeggen. ‘Gast, wat zit je te miepen, er zijn misschien wel vier stelletjes voortgekomen uit dit seizoen!’ Euh… ja, vooralsnog wel ja. We moeten nog maar zien of die prille koppeltjes niet alsnog de handdoek in de ring gooien nu de hectiek van de camera’s weg is en het ‘vakantieliefde-gevoel’ er steeds meer af gaat. Ook kun je als buitenlandse Nederlander die zó graag een Hollandse datet ook gewoon een profiel aanmaken op een of andere Nederlandse datingsite. We moeten ook weer niet doen alsof tv-daten dan je enige optie is. Hier komt nog bij dat je als bed and breakfast-houder die aan het programma meedoet rekening moet houden met nepreviews en zelfs bedreigingen. Dat gaat natuurlijk alle perken te buiten, maar ik snap zeker dat dit iets is dat je tegenhoudt om mee te doen aan zo’n show.

Boer zoekt Vrouw

RTL kondigde laatst al aan dat er nog een seizoen komt. Logisch. Om de volgende keer véél minder geërgerd te kijken, hoop ik dat het format een flinke opfrisbeurt krijgt. Ten eerste: laat het meer op Boer zoekt Vrouw lijken! Gewoon hup, in één keer alle potentiële liefdeskandidaten in die B&B droppen, net als bij de Boer zoekt Vrouw-logeerweek. Dan krijg je ook niet zulke sneue situaties zoals bij Martijn en Richard, waar letterlijk kansloze dames kwamen aankakken terwijl de heren al verliefd waren op een kandidaat. Hartstikke ongemakkelijk voor die dames, en nogal schaamteloos om ze voor Jan met de korte achternaam te laten reizen. Ook moeten we er een Yvon Jaspers-type bij hebben. En nee, niet Art Rooijakkers die het in seizoen 1 deed. Zijn tikkie saaie rol voegde toen niet veel toe en het lijkt me dat RTL veel geschiktere types heeft. Iemand met wat pit die autoriteit uitstraalt. In Boer zoekt Vrouw slaat Yvon altijd de perfecte toon aan. Ze begrijpt de boeren, stuurt ze bij waar nodig en kan ze ook lekker fel toespreken. Eigenlijk vertolkt ze altijd de stem en mening van de kijker die zich kapot ergert.

Iemand! Help!

En dat is misschien wel het belangrijkste dat er mist bij B&B Vol Liefde. Ik hoef geen onzichtbare productiemensen die sneaky sturen en knippen en alleen maar achter de camera staan. Nee, gooi er een type Natasja Froger tegenaan. Empathisch en pittig waar nodig. Of Carlo Boszhard, een ervaren matchmaker die bij de MAFS-eindgesprekken bewees dat-ie ook de vinger op de zere plek kan leggen. Of John Williams, die door Help, mijn man is klusser! zijn hand niet omdraait voor de wat moeilijkere deelnemers. Iemand die tussendoor even Italiaanse Hans tot de orde kan roepen. 'Stuur die ex even weg, zo gaat het niet lukken!' Iemand die ingreep bij de productie en die arme Linda even thuis opzocht. 'Sorry meid, Martijn is al verliefd op Fenna. Je hoeft niet dat pokke-end af te reizen naar Portugal.' Iemand die opperkakker Tjerk op zijn plek kon zetten. 'Luister, kerel: als je niet normaal doet tegen Ben, confronteren we 'm met die arrogante OSM-uitspraak van je.'

Kortom: Iemand die ons kijkers daar vertegenwoordigt op locatie, daar waar het allemaal gebeurt. Dat scheelt een hoop ellende en ergernissen.