Aretha Franklin (76) overleden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Aretha Franklin (76) overleden

Aretha Franklin (76) overleden

|
|

Laatste update:

Haar werk wordt over 100 jaar nóg geluisterd, maar Aretha Franklin zelf is niet meer. De Amerikaanse zangeres overleed vandaag op 76-jarige leeftijd, na een kort ziekbed.

Franklins carrière begon in 1960, toen ze haar vaders gospelkoor verliet om ‘wereldse muziek’ te maken. In haar gospelperiode raakte ze bevriend met Martin Luther King, en ze zong regelmatig tijdens zijn diensten. Ook gaf ze een emotioneel optreden op de herdenkingsdienst van de vermoorde predikant. 

Aretha scoorde door de jaren heen gigantische hits als (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Respect, Spanish Harlem en Think.

Soundtrack

Hoewel Aretha Franklin in honderden films en tv-programma’s voorbijkwam, ging het in de meeste gevallen om haar muziek, concertregistraties of archiefbeelden. Franklin acteerde slechts drie keer: in het televisiedrama Room 222, én natuurlijk in The Blues Brothers en de sequel.

Ondanks dat Franklins carrière eind jaren 70 nogal in het slop zat, zorgde Franklin voor een muzikaal hoogtepunt in The Blues Brothers, met het wereldberoemde Think!

In The Blues Brothers 2000 deed de zangeres het nog eens dunnetjes over, met Respect. Helaas kon zelfs The Queen Of Soul deze film niet redden...

Aretha Franklin overleed vandaag op 76-jarige leeftijd, aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Franklin kwakkelde al sinds 2010, toen bij haar een tumor verwijderd werd. Naar eigen zeggen kroop de artieste later nog een paar keer door het oog van de naald.

Haar laatste dagen bracht ze door in een hospice, omgeven door haar familie. De zangeres kreeg ook nog bezoek van Stevie Wonder en de prominente activist/predikant Jesse Jackson.

Lees verder