Toy Story

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Toy Story
BN'ers

Animatiefilms inspreken: wat schuift dat in Nederland?

|
|

Laatste update:

Hollywood strooit met bakken geld om de grootste sterren te strikken voor animatiefilms. Hoe zit dat in Nederland, eigenlijk? “Je kunt er nauwelijks van leven.”

De nieuwe animatiefilm DC League of Super-Pets heeft een indrukwekkende stemmencast, met acteurs als Dwayne Johnson, John Krasinski en Keanu Reeves. Voor deze grootverdieners is een animatiefilm een lekker tussendoortje, maar hoe zit dat voor ‘normale’ stemacteurs? Veronica Superguide sprak met Huub Dikstaal (o.a. Patrick in SpongeBob en Woody in Toy Story) en Jon van Eerd (o.a. Gru in Despicable Me/Minions)

De timing is al vastgelegd, de animatie is al helemaal af.  Wat je als Nederlands stemacteur moet doen, is de boel vertalen. Of liever gezegd ‘verstemmen’: zó vertalen dat het precies even lang is als in de oorspronkelijke taal. Een lastige klus, met name bij grappen: die zijn moeilijk om te zetten in het Nederlands.

Binnen die beperkingen werken, heeft ook zo z’n charmes, horen we van stemacteurs Huub Dikstaal en Jon van Eerd. Jon: “Ik ben ooit begonnen bij de AVRO, waar ik David de Kabouter insprak. Dan rol je erin. Het wereldje is klein in Nederland Op een gegeven moment kon je geen video of dvd vastpakken of ik zat erin. Ik ben toen ook zelf animatie gaan regisseren.”

Huub: “Stemacteren heeft bijna niets met je stem te maken, maar met kunnen acteren. En dat met een handicap, want er is al heel veel voor je bepaald. Ik heb zelf een redelijk neutrale stem, het is vooral iemand energie die ik overneem. Dat gaat vanzelf. Die van Woody/Tom Hanks bijvoorbeeld. Dat is een stem waar spanning op staat, die moet rennen, schreeuwen, heel vermoeiend maar heel leuk om te doen.”

Hoe vinden jullie het dat steeds meer BN’ers stemmenrollen inspreken?

Huub: “Er zijn BN’ers die het heel goed kunnen en ook echt leuk vinden om te doen. En er zijn ook BN’ers die worden gevraagd omdat een producent per se een bekende naam op de poster wil. Soms pakt dat prima uit, soms denk ik: dit had mooier gekund. Of ik het erg vind als ik een rol niet krijg en een BN’er wel? Nee, dat is het spelletje. Maar ik twijfel wel of er meer mensen naar de bios gaan omdat een bekende kop een stem heeft ingesproken.”

Jon: “BN’ers krijgen een ‘star fee’. Dat kun je eerlijk vinden of niet, dat is gewoon het systeem. Dat is in films en series en het theater niet anders. Maar ze leveren ook iets op. Ik weet zeker dat er meer aandacht besteed wordt aan een film als die ene leuke zanger een rol heeft en interviews wil geven.”

Is het voor BN’ers een vetpot, zo’n stemmenrol?

Huub: “BN’ers zijn duurder dan onbekende stemacteurs. Er is een standaardtarief, maar daar bovenop kun je natuurlijk onderhandelen. Al ken ik ook verhalen van mensen die zó veel geld wilden dat een producent uiteindelijk zei: dan maar niet.”

Jon: “Je kunt tegenwoordig van nasynchronisatie bijna niet meer leven, tenzij je meerdere series hebt draaien. Dus dan moet je het wel heel erg leuk vinden om te doen.”

Wat is voor jullie de aantrekkingskracht van het vak?

Jon: “Je leeft in een wereld van briljante fantasie die tot leven komt.” 

Huub: “Het is een grote eer om te mogen doen. Heel veel kinderen zijn opgegroeid met mijn werk.”

Worden jullie wel eens herkend aan jullie stem?

Huub: “Mijn kinderen hoorden me nog als ik achter in een menigte twee woorden zei. Mijn vrouw herkent mijn stem helemaal nooit.”

Jon: “Het gebeurt af en toe, en dan is dat vaak heel knap. Dan zegt een kind: ‘Hé, ben jij Gru?’ Terwijl ik gewoon bij de supermarkt sta en een heel ander accent heb. Maar het meest word ik nog altijd herkend als de stem van de Teletubbies. Daar ben ik de verteller en gebruik ik gewoon mijn eigen stem.”

Ben je benieuwd naar andere bekende stemmen van de televisie? Hier zie je de gezichten achter o.a. Pokémon, Bob de Bouwer en andere jeugdhelden!

Dit artikel verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder