Angela de Jong haalt uit naar Akwasi

Akwasi in Beau

AD-columniste Angela de Jong vindt dat haar zo geliefde medium, dan hebben we het uiteraard over tv, kan verbroederen. Maar ook polariseren, zo constateert ze in haar nieuwste column. En daar pakt ze onder meer de veelbesproken artiest Akwasi op aan.

"Ik voel me als autochtone Nederlander al twee weken net een Marokkaan", zegt de columniste die zich eens niet over de Bridget Maaslands en de talkshows uitlaat, maar... nou ja, op de maatschappelijke toer gaat.

Prozac

Angela vond dat talkshows M en Beau het racismedebat gisteren verkeerd aanpakten en door hun gasten een beeld schetsten van Nederland op de rand van de afgrond. "Het was niet voor het eerst deze weken dat ik na een avondje tv kijken acuut een tabletje prozac nodig had. Want als je alles gelooft wat je hoort en ziet is er maar één conclusie mogelijk: Nederland is door en door verrot", schrijft ze in haar nieuwste column. 

Angela ervaart ook racisme

Volgens Angela zit racisme in elk mens. "Zwarten maken zich er net zo schuldig aan. Onderling, en naar anders gekleurden toe." Naar eigen zeggen ervaart ze zelf ook dat er op een nare manier 'over haar en haar buren' wordt gepraat. "Ik voel me bijvoorbeeld als autochtone Nederlander al twee weken net een Marokkaan, zo wordt er in stereotypen en algemeenheden over mij en mijn buren gepraat."

Angela de Jong haalt uit naar Akwasi

Akwasi

De woorden 'institutioneel racisme' en 'George Floyd' vallen geen enkele keer in haar column. Angela vindt vooral dat er de laatste tijd weinig 'tegengeluid' klinkt in de talkshows. "Televisie heeft de gave een land te verbroederen, maar het kan een samenleving ook verder doen polariseren." Ook komt Akwasi, die gisteren bij Beau nog een keer over zijn veelbesproken Dam-speech sprak, even aan bod. " Ah gezellig, benieuwd of het nog over Zwarte Piet zou gaan", sneert een sarcastische Angela.

Zwarte Piet

En Akwasi's verweer over de inmiddels beruchte Zwarte Piet-speech (het was beeldspraak, hij gaat niet letterlijk een Zwarte Piet aanvallen) gaat er niet in bij de columniste. "Je hoeft geen glazen bol te hebben om te voorspellen welke kant het opgaat als het racismedebat aan talkshowtafels blijft worden aangevoerd door een rapper die met uitpuilende ogen schreeuwde dat hij Zwarte Piet in het gezicht gaat trappen. Dat het op het moment van uitspreken een metafoor was wil er bij mij net zo slecht in als dat het in Nederland zo verrot is als de tv ons momenteel voorspiegelt."