• Angela de Jong

Angela de Jong brandt Amazing Grace volledig af: 'Ze zijn daar helemaal van het padje'

Amazing Grace

Zet een groep bekende zangers bij elkaar, laat ze naar elkaars liedjes luisteren en je hebt een programma. Amazing Grace was gisteren voor het eerst te zien op tv. Helaas krijgt het gospelprogramma geen blessing van tv-criticus Angela de Jong. "Het repertoire was niet het enige dat rammelde aan dit programma."  

Aretha Franklin van de lage landen

Wie wordt de Aretha Franklin van de lage landen? In het nieuwe programma Amazing Grace duiken Charly Luske, Lucas Hamming, Carolina Dijkhuizen, Desray Manders, Lisa Loeb, Edwin Jonker, Elske DeWall en Dries Roelvink onder leiding van Shirma Rouse en Berget Lewis in de wereld van de black gospel. Het kan tv-koningin Angela de Jong niet beroeren. Ze brandt het gospelprogramma volledig af in haar tv-column. 

'Programma gekopieerd'

"Wie denkt dat Talpa de enige is die graag de succesprogramma’s van andere omroepen kopieert, heeft het mis", begint ze. "Het enige verschil met Beste Zangers is dat Jan Smit vervangen is door Giovanca Ostiana en het hier zogenaamd draait om gospel." Volgens Angela heeft het programma echter weinig te maken met gospel. "Dries Roelvink die Kleine Jongen van André Hazes zingt, is in de ogen van de makers namelijk óók gospel. Goh, nooit geweten", sneert Angela. "Ik kan nu al niet wachten op de aflevering waarin Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon aan de beurt is."

Waar is het geloof?

Volgens de tv-criticus gooit de religieuze omroep EO het geloof wel heel snel overboord. De christelijke boodschap was namelijk nergens te bekennen in het programma. "Dat zal wel de opdracht zijn geweest van hoger hand, om de atheïstische NPO 1-kijker niet meteen de gordijnen en dus weg te jagen. Er moeten immers kijkcijfers worden gescoord op zondagavond."

'Helemaal van het padje'

Angela heeft niet alleen kritiek op het repertoire, maar ook op de gekozen deelnemers. "Neem nou Charly Luske, die op social media vieze praatjes verkoopt aan 20-jarigen. Is dat wat de Evangelische Omroep anno 2022 wil uitdragen? In dat geval moeten we misschien blij zijn dat Glennis Grace er niet zat." Als Angela een omroep kon wegstemmen dan zou ze voor de EO kiezen. "Met als argument dat ze daar helemaal van het padje zijn."

Amazing Grace is elke zondag om 20.23 uur te zien op NPO 1. 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.