Andrew 'Manuel' Sachs uit Fawlty Towers overleden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Andrew 'Manuel' Sachs uit Fawlty Towers overleden

Andrew 'Manuel' Sachs uit Fawlty Towers overleden

|
|

Laatste update:

De Duits-Britse acteur Andrew Sachs is overleden. Hij was voornamelijk bekend als de onhandige ober Manuel uit de comedyserie Fawlty Towers.

Andrew Sachs

Sachs is 86 jaar geworden. Hij werd in 1930 geboren in Duitsland, maar vluchtte toen hij acht jaar was met zijn familie naar Engeland om te ontsnappen aan de nazi’s. Tijdens zijn carrière was hij te beluisteren op de radio en te zien in het theater en op televisie. Zijn rol als Manuel is verreweg zijn bekendste. In 2012 werd bekend dat hij aan dementie leed. 

Fawlty Towers

”I know nothing” was zijn catchphrase in Fawlty Towers, waarin hij een Spaanse ober speelt die niet al te best Engels sprak. Hij was een van de tegenspelers van John Cleese, die het hotel runde als Basil Fawlty. Cleese deelde in de serie menig klap uit aan Sachs, iets wat niet altijd gespeeld was, vertelde hij later.

KRO

Het personage Manuel was bedacht door Cleese omdat er toentertijd heel veel buitenlandse obers in Londen werkten. Fawlty Towers was twee seizoenen lang te zien in 1975 en 1979, in Nederland werd het uitgezonden bij de KRO. De comedyserie is zo'n typische serie die in veel verschillende landen in de smaak valt en nog regelmatig herhaald wordt. 
Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van Superguide.nl? Vul onze enquête in! 

Lees verder