Alberto Stegeman in Undercover in Nederland

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Alberto Stegeman in Undercover in Nederland
BN'ers

Alberto Stegeman hangt een taakstraf van 80 uur boven het hoofd

|
|

Laatste update:

Het Openbaar Ministerie eist 80 uur taakstraf tegen Alberto Stegeman na het plaatsen van een nepbom op een militaire basis in 2018. 

Nepbom

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM aan het ANP naar aanleiding van berichtgeving van Shownieuws. De misdaadverslaggever plantte, vermomd als een oude man, een nepbom op een militaire basis in ‘t Harde. Dit deed hij voor het programma Undercover in Nederland en wilde daarmee “aantonen dat het heel slecht was met de beveiliging daar”, vertelde hij in De 538 Middag met Frank Dane

Net echt

De nepbom leek alleen zo echt waardoor de explosieven opsporingsdienst eraan te pas moest komen om het object te verwijderen. De bom bestond uit klei, schroeven, draad en een telefoon. Volgens Alberto bedoeld om “te kijken of er bijvoorbeeld scanapparatuur was”.

 

Hoger beroep

In eerste instantie legde het OM Alberto een boete op van 2000 euro omdat hij vanuit journalistieke uitgangspunten handelde. Zelf ging hij vervolgens in hoger beroep omdat hij vindt “dat wij alle reden hebben om de overheid heel kritisch te benaderen”. “Dit soort onderzoeken moeten kunnen. Ik heb geen schade aangericht, ik heb niemand iets kwaads in de zin gehad en ze hebben er echt serieus hun voordeel mee kunnen doen, want de lekken zijn gedicht." 

Eis

Het OM is het hier niet mee eens en heeft in het hoger beroep 80 uur taakstraf geëist tegen de presentator. Alberto is niet vervolgd voor het indringen van de legerbasis, maar ging met de indruk om een bom tot ontploffing te brengen te ver, vinden de rechters. De uitspraak in het hoger beroep dient over twee weken.

Lees verder