Achter Tralies: De Beste Gevangenisfilms Aller Tijden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Achter Tralies: De Beste Gevangenisfilms Aller Tijden

Achter Tralies: De Beste Gevangenisfilms Aller Tijden

|
|

Laatste update:

Aanstaande donderdag gaat de remake van de gevangenisklassieker Papillon in première. Wij blikken terug op de beste gevangenisfilms ooit gemaakt!

Papillon (1973)

In dit waargebeurde gevangenisdrama wordt een dief onterecht veroordeeld van de moord op een pooier. Daarop wordt hij verbannen naar Duivelseiland. Samen met een vervalser bedenkt hij een plan om te ontsnappen. Ruim 40 jaar staat Papillon nog steeds als een huis, niet in de laatste plaats dankzij Hollywood-legendes Steve McQueen en Dustin Hoffman. Afgaande op de eerste berichten hebben Charlie Hunnam (Sons of Anarchy) en Rami Malek (Mr. Robot) zich dan ook nogal verslikt in deze onnodige remake.

Midnight Express (1978)

Wie op het onnozele idee komt om drugs te smokkelen, zal zich na het zien van Midnight Express wel twee keer bedenken. Hierin belandt een Amerikaanse student in de Turkse gevangenis nadat hij marihuana probeert te smokkelen naar de Verenigde Staten. Niet verrassend gaat het er daar niet echt gezellig aan toe. Midnight Express won Oscars voor het scenario (geschreven door Platoon-regisseur Oliver Stone) en de soundtrack. Gebaseerd op de gelijknamige autobiografie van Bill Hayes.

Escape from Alcatraz (1979)

Ook Escape From Alcatraz is gebaseerd op gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden. Zoals al de titel al een beetje weggeeft, probeert een aantal gevangenen te ontsnappen uit het zwaarbeveiligde Alcatraz. Regisseur Don Siegel en Clint Eastwood maakten eerder de klassieker Dirty Harry en ook Escape From Alcatraz is een zinderende actiethriller. Tegenwoordig is Alcatraz is een toeristische trekpleister en een van de meest gestelde vragen tijdens de rondleidingen is nog altijd: ‘Waar is de cel van Clint Eastwood?’

American Me (1992)

American Me is een intense misdaadfilm van en met Edward James Olmos. De bijrolacteur uit hitseries als Miami Vice en Battlestar Galactica speelt hier een latino bendeleider die sinds zijn tienerjaren vaker in de gevangenis is te vinden dan daarbuiten. Wanneer hij na de zoveelste veroordeling achter de tralies eindelijk zijn leven wil beteren, blijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. American Me is opgenomen in de beruchte Folsom State Prison en de figuranten zijn vaak echte gedetineerden uit die gevangenis.

In the Name of the Father (1993)

Wanneer Gerry onder druk van de politie een bomaanslag bekent, wordt hij veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Tot overmaat van ramp belandt zijn vader door de valse bekentenis ook in de bak. Een ambitieuze advocate strijdt ondertussen om de vader en zoon weer op vrije voeten te krijgen. In the Name of the Father is een hartverscheurend gevangenisdrama, dat ook nog eens is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De hoofdrol is voor drievoudig Oscarwinnaar Daniel Day-Lewis.

The Shawshank Redemption (1994)

In deze verfilming van de gelijknamige roman van Stephen King beraamt Andy (Tim Robbins), een bankier die vast zit voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar, een plan om te ontsnappen. Daarbij krijgt hij hulp van de wereldwijze Red (Morgan Freeman). The Shawshank Redemption voert al jaren ranglijst aan van best gewaardeerde films aan op IMDb. Daarnaast werd deze aangrijpende gevangenisfilm genomineerd voor zeven Oscars, waaronder voor Beste Film en Beste Acteur (Morgan Freeman).

The Green Mile (1999)

Na The Shawshank Redemption leverde Stephen King opnieuw een ontroerende gevangenisfilm af met The Green Mile. Hierin wordt John Coffey (Michael Clarke Duncan) veroordeeld tot de doodstraf, omdat hij twee kinderen zou hebben vermoord. Maar eenmaal achter tralies begint zijn bewaker Paul (Tom Hanks) te twijfelen of deze gevangene echt in staat is om iemand kwaad te doen. The Green Mile werd in vier categorieën genomineerd voor een Oscar, waaronder beste film en beste bewerkte scenario.

Brawl in Cell Block 99 (2017)

Bradley belandt na een mislukte drugsdeal achter tralies. Kort daarop wordt zijn zwangere echtgenote ontvoert door een rivaliserende drugsdealer. Als Bradley haar levend terug wil zien, moet hij een crimineel omleggen in een zwaarbeveiligd cellencomplex. Brawl in Cell Block 99 is een snoeiharde actiefilm met een toffe atypische hoofdrol van comedyacteur Vince Vaugn (Wedding Crashers). Van de regisseur van de al even grimmige horrorwestern Bone Tomahawk.

Ook niet te missen: Oz (1997)

Natuurlijk zijn er ook genoeg televisieseries te vinden die zich afspelen in de gevangenis. Van Prison Break en Vrouwenvleugel tot Orange is the New Black. Onze favoriet is echter Oz, een bikkelhard gevangenisdrama van HBO. Net als hun hitserie Game of Thrones kan iedereen op elk moment het loodje leggen. Daarnaast was Oz een kweekvijver voor acteertalent, met name Oscarwinnaar J.K. Simmons (Whiplash) viel hier al op als de ijskoude neonazi Vern Schillinger.

Lees verder