• Nieuws

8 dingen die je niet wist over Dragonball Z!

8 dingen die je niet wist over Dragonball Z!

Klaar om je oud te voelen? Dragonball Z is al meer dan 30 jaar oud. Wist jij deze dingen over ‘s werelds favoriete, luidruchtige animatieserie?

Voor veel mensen was Dragonball Z dé introductie tot Japanse anime. In Nederland was de serie een tijd lang te volgen via Cartoon Network. Hoewel er meerdere films, spin-offs en vervolgen verschenen, zijn de originele avonturen van Goku, Gohan, Vegeta en Piccolo het bekendst. Kende jij deze Dragonball Z-feitjes?

Gewelddadig?

Hoewel er behoorlijk wat gemat wordt in Dragonball Z, doodt Goku in de serie maar twee vijanden: Kid Buu en Yakon. Zijn ‘frenemy’ Vegeta en zijn zoon Trunks hakken de meeste tegenstanders in mootjes. Goku sterft ook twee keer (na gevechten tegen Raditz en Cell), maar komt weer tot leven.

In de originele Dragonball-verhalen, die over een jonge Goku gaan, vermoordt de jonge held trouwens wél hele volksstammen. Ten tijde van Z is hij een stuk relaxter geworden.

What’s in a name?

Bijna elke naam in Dragonball (Z) verwijst naar voedsel of kledingstukken. Alle Saiyans zijn vernoemd naar groenten, zoals Kakarot (carrot), Raditz (radijs) Vegeta (vegetable) en Broly (broccoli). ‘Saiyan’ zelf is een woorspeling op het Japanse ‘yasai’, dat groente betekent.

Bulma heet in Japans ‘Bura’, oftewel ‘beha’. Omdat Amerika dit weer te pikant vond, werd haar naam daar veranderd. Haar zoon (van Vegeta) Trunks is een verwijzing naar de edele korte broek. 

De familie van Goku is vernoemd naar Aziatische gerechten. Gohan betekent rijst, zijn dochter Pan heet ‘brood’, enzovoorts. Bijna elke naam verwijst wel naar voedsel!

Super, man!

Goku is gebaseerd op het personage ‘de apengod’ uit het Chinese literaire meesterwerk De Reis Naar het Westen. Goku verandert in een aap, draagt dezelfde soort kleding, en heeft ook een stok die van lengte verandert.

Tegelijkertijd heeft Goku ook veel weg van Superman! Beide helden komen van een andere planeet (die niet meer bestaat), zijn megakrachtig, beschermen de aarde en proberen niemand te doden.

Duurt lang!

Heb je je altijd al afgevraagd waarom de verhaallijnen van Dragonball Z zo lang voortsleepten? Hoe kon het bijvoorbeeld dat de planeet Namek ‘over vijf minuten ging ontploffen’ en het pakweg twaalf afleveringen duurde voordat het écht zo ver was?

Het antwoord is... nogal banaal. De cartoonserie verscheen (in Japan) tegelijk met de comics, en de makers wilden niet dat één van de twee voor zou lopen op de ander. Vanwege deze reden werd het gevecht tussen Goku en Frieza gelardeerd met flashbacks en eindeloze monologen. Tussendoor werd er dan nog een beetje gevochten, terwijl de tegenstanders steeds dezelfde moves gebruikten… Hierdoor konden animaties dubbel gebruikt worden, wat het tijdrekken nóg makkelijker maakte.

In 2009 werd Dragonball Z geüpdatet, ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de serie. Het resultaat, de serie Dragonball Kai, lijkt meer op de manga en verwijdert bijna al het dubbele materiaal. Schrik niet: Dragonball Kai is ‘maar’ 167 afleveringen lang, in plaats van 291(!).

Het verschil komt niet alleen door het verwijderen van alle tijdrekkers… Dragonball Kai toont ook niet de verhaallijntjes die niet in de comic zaten, zoals de Garlic Jr-saga, Goku’s avonturen op de Snake Way en verschillende filler-afleveringen waarin Piccolo en Goku hun rijbewijs proberen te halen. Ja, dat was ook nog gebeurd… Alles is eigenlijk beter aan Kai, behalve het intromuziekje.

Frieza is een makelaar

We hadden het net even over Frieza, de witte griezel die het uiteindelijk aflegt tegen Goku, als hij in een Super Saiyan verandert. Hij wordt rijk door planeten te veroveren, iedereen erop dood te maken, en ze vervolgens door te verkopen.

In een interview vertelde Dragonball-bedenker Akira Toriyama dat Frieza inderdaad een vastgoedhandelaar is, omdat ‘dit het ergste soort mens was’ dat Toriyama kon bedenken! Het gevecht tussen Goku en Frieza duurt trouwens 3,5 uur, en beslaat 20 afleveringen. Daarvóór vochten de andere Dragonball-helden óók al elf afleveringen lang tegen hem. 

Over wat?

Vegeta’s kreet, die zich een rolberoerte schrikt van Goku’s power level, kent bijna iedereen, “It’s over 9000!”

In het Japanse origineel had Goku echter ‘maar’ een level van 8000. Negenduizend paste (volgens de vertalers) beter bij de mondbeweging die Vegeta in de serie maakte! Daarom werd Goku in de Amerikaanse versie een stuk sterker.

Raaaah!

In Dragonball Z wordt enorm veel geschreeuwd! Als de helden zich ‘opladen’ voor een gevecht, bijvoorbeeld; of als ze hun aanvallen luidkeels aankondigen. Sean Schemmel die de Engelse stem van Goku insprak, is wel eens flauwgevallen als hij Goku weer eens moest laten gillen.

Na een druk weekend moest hij er weer een of andere oerkreet uitpersen, waarna hij wakker werd op de grond. Voor de superfans: dit gebeurde toen Goku veranderde in een Super Saiyan 4, in Dragonball GT (de opvolger van Z).

In Japan wordt de stem van Goku trouwens ingesproken door een vrouw: Masako Nozawa. Deze dame is al 72, maar schreeuwt ‘kamehameha’ als de beste. Sterker nog: volgens velen ís ze de beste.

Go-who?

Akira Toriyama heeft meerdere keren geprobeerd om Goku te vervangen als ster in Dragonball Z, n de opvolgers. Eerst moest zijn zoon Gohan dit doen, maar Toriyama vond dit achteraf niet bij het personage passen. Goten, Goku’s andere zoon, werd de jongste Super Saiyan ooit, en zou eigenlijk de rol van Goku overnemen. Toen fans hier achter kwamen werden ze zó boos dat Toriyama deze keutel snel weer introk!