7 filmclichés die we inmiddels spuugzat zijn

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
7 filmclichés die we inmiddels spuugzat zijn

7 filmclichés die we inmiddels spuugzat zijn

|
|

Laatste update:

Blockbusters hebben nog wel eens de neiging om te cateren naar de wensen van het publiek. Soms werkt dat goed en soms worden we opgezadeld met clichés die we liever kwijt zijn dan rijk. Hier heb je er zeven.

1. Een bleek kind dat creepy tekeningen maakt en onzin brabbelt

Je horrorfilm goed beginnen? Gewoon een kindacteur een paar zwarte krassen laten zetten op een a4tje terwijl je ‘m wat paranormale, maar onverstaanbare nonsens laat uitkramen. Voor je het weet vliegt er lijkbleek gespuis door je kelder.
7 filmclichés die we inmiddels spuugzat zijn

2. Sequels die praktisch hetzelfde plot hebben

In de categorie ‘waarom moeilijk doen als het makkelijk kan’: veel te vaak herhalen sequels gewoon het verhaal uit de eerste film. Het enige verschil is een verse setting en het resultaat is meer dan eens een voorspelbaar vuilnisvuurtje.

3. Gescheiden vaders die nooit komen opdagen

Hollywood! Are you listening? Gescheiden vaders die er wél voor hun kinderen zijn bestaan ook. Niet alle papa’s staan paniekerig in de file terwijl de klarinetvoorstelling van hun kind in volle gang is. Even voorspelbaar is de boze moeder die het alsmaar te laat komen van paps aandraagt als reden voor de echtscheiding.

4. Jump-scares

Jump-scares zijn het filmisch equivalent van een cabaretier die het publiek inloopt en iedereen begint te kietelen. ‘Technisch gezien heb je gelachen, dus ik ben grappig.’ Je kunt mensen ook op creatieve wijze de stuipen op het lijf jagen.

5. Een actiescène met 300 shots erin

Hier willen we verder geen woorden aan vuil maken. Deze erbarmelijke scene, waarin Liam Neeson in vijftien verschillende shots over een hek heen springt zegt genoeg. 

6. Een nietszeggend liefdesverhaal

Af en toe wordt er nog een verwoede poging gedaan om de held en heldin met nul procent chemie verliefd op elkaar te laten worden (ahem... Jurassic World... ahem), maar gelukkig ontspringen steeds meer en meer blockbusters deze ellendige liefdesdans. Dit neemt niet weg dat dit cliché voor altijd verbannen moet worden uit de filmwereld.

7. Personages die naar hartenlust een pistool afvuren zonder doof te worden

Ooit een echt pistool en/of geweer af horen gaan? Spoiler alert: dat spul is luid! Dat James Bond niet thuis zit met godsjammerlijke tinnitus is een wonder. 

Lees verder