60 jaar Michael Jackson: dit waren zijn films

60 jaar Michael Jackson: dit waren zijn films

Zijn muziek was magistraal, zijn videoclips meesterlijk maar zijn films meestal... ‘meh’. De perfectionistische King Of Pop zou vandaag 60 jaar geworden zijn: we zagen de muzikale geweldenaar in déze films.

The Wiz

1978

Hoewel mensen The Wiz tegenwoordig wel op waarde schatten, werd de film in 1978 totaal neergesabeld en flopte hij als een baksteen. De ‘zwarte’ variant op The Wizard Of Oz kostte Diana Ross min of meer haar acteercarrière.

Michael Jackson speelde de domme vogelverschrikker, die samen met Dorothy (Ross) op zoek gaat naar een brein. Het leverde wél een paar onvergetelijke nummers op.

Captain EO

1986

In de jaren 80 zocht Disneyland een spectaculaire nieuwe attractie, en vond die in Michael Jackson. George Lucas (Star Wars) schreef een fantasy-ruimteverhaal, dat door Francis Ford Coppola (The Godfather, Apocalypse Now) in een 4D-film veranderd werd.

Captain EO was een 3D-film met extra effecten, zoals lasers, bewegende stoelen, water en windvlagen. Tegenwoordig hebben we meerdere van zulke zalen in Nederland, maar Captain EO was de állereerste. 

De muzikale minifilm werd eenmalig uitgezonden op MTV (veel van de special effects gingen hierin verloren), maar was tot 1996 alleen in Disney-parken te zien. Captain EO (Jackson) komt geen heuglijk nieuws brengen, maar leert een boze space queen over de kracht van liefde! Okee, eigenlijk komt hij dus wel heuglijk nieuws brengen...

Na Jacksons overlijden merkte Disney dat er weer veel vraag naar Captain EO was: de film werd tussen 2010-15 in uitgeklede vorm teruggebracht in verschillende parken.

Moonwalker

1988

De opnames van de beroemde clip voor Smooth Criminal werden ook gebruikt voor Michael Jacksons film Moonwalker, uit 1988. In deze verzameling videoclips en korte verhalen toont Jackson zijn liefde voor muziek, dansen, fantasy en sciencefiction.

Zijn destijds baanbrekende clip Leave Me Alone, die ook in Moonwalker voorkwam, won een Grammy.

Ghosts

1996

In 1996 verscheen de verzameling clips/korte dansfilm Ghosts, waarin Jackson omgeven is door monsters en skeletten. Eigenlijk was deze film bedoeld als promotie voor de film Addams Family Values, maar toen de contractonderhandelingen slecht gingen, maakt Jackson er zijn eigen project van.

Eind jaren 90 werd Ghosts uitgebracht op videoband en laserdisc om het album Blood On The Dance Floor te promoten, maar tot nu is er nog geen dvd- of Blu-Ray-release. Online zijn er wel fragmenten te vinden, of bootlegversies te bestellen.

Men In Black 2

2002

The King Of Pop kwam ook even voorbij als wannabe-alienjager in Men In Black II. De artiest helpt de geheime MIB-organisatie met een klusje, wil graag op de loonlijst! ‘I can be agent M!’

Miss Cast Away And The Island Girls

2004

In 2004 werkte Michael Jackson mee aan zijn laatste rol als acteur. In de melige comedy Miss Cast Away And The Island Girls speelt hij ‘agent MJ’ die de helden overtuigd om de Ark van Noach te slopen, die op een tropisch eiland door apen gemaakt is. Tegelijkertijd worden ze bedreigd door een reusachtig varken genaamd ‘Jurassic Pork’.

Zoals je misschien al doorhebt is het… een beetje een rare film.

Waarom Jackson hier precies aan meedeed is niet bekend, maar zijn rol zorgde ook voor problemen. In 2004 werd de zanger wederom beschuldigd van kindermisbruik (in 2005 werd hij hiervan vrijgesproken) dus Miss Cast Away, wat toch al geen hoogvlieger was, werd behoorlijk controversieel. Daar kwam nog bij dat men vreesde dat 20th Century Fox, de makers van Cast Away, ook wel iets te zeggen had over de filmtitel.

Gelukkig hebben we de geweldige muziek nog! Laten we ons vooral de megalange, swingende videoclip van Thriller herinneren, ook al schrokken we ons halfdood toen we 'm voor het eerst zagen!