• Nieuws

50 jaar Fabeltjeskrant: kinderserie krijgt tentoonstelling in Rotterdam

50 jaar Fabeltjeskrant: kinderserie krijgt tentoonstelling in Rotterdam

In 1968 maakte Nederland met een legendarische kinderserie: De Fabeltjeskrant. Om de 50ste verjaardag te vieren, krijgen Meneer de Uil en zijn dierenvrienden een speciale tentoonstelling in Rotterdam: Fabeltjesland!

Naast de originele poppen en decors, kent de tentoonstelling verschillende interactieve elementen. Bezoekers kunnen zelf een korte scène opnemen met de dieren, en door het Dierenbos wandelen. Onderdeel van de hommage is daarnaast de invloed die De Fabeltjeskrant heeft gehad op onze taal. De show gaf ons o.a. gevleugelde kreten als ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’, 'kijkbuiskinderen' en ‘hatsikidee’!

Het Kralingse (Dieren)bos

Schrijver Leen Valkenier baseerde veel personages uit De Fabeltjeskrant op vrienden en buurtgenoten uit Rotterdam. In Fabeltjesland leren we ook de ‘mensen achter de dieren’ kennen, waarvan sommigen nog in leven zijn.

Fabeltjesland opent op 29 september, precies 50 jaar na de allereerste uitzending. De tentoonstelling is te zien op de Rotterdamse Wilhelminapier. Meer informatie vind je op deze site.

Vorig jaar werd bekend dat het populaire kinderprogramma in 2018 een comeback maakt. Dit najaar verschijnt een speciale uitzending, en in 2019 keert De Fabeltjeskrant weer regelmatig terug op de kijkbuis. Op welke zender de nieuwe avonturen van Meneer de Uil en vrienden te zien zijn is nog niet bekend.