5 grote schandalen die films overschaduwden

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
5 grote schandalen die films overschaduwden

5 grote schandalen die films overschaduwden

|
|

Laatste update:

Wij bij Superguide léven van de informatie die via leaks en paparazzi van filmsets naar buiten gesmokkeld wordt. En meestal betekent dat voor de films alleen maar gratis publiciteit. Helaas komen er ook wel eens dingen naar buiten die filmmakers liever stilgehouden zouden hebben, maar met sociale media weet binnen een mum van tijd de hele wereld het. Voor je het weet hangt er een schandaal aan je broek. Als je even pech hebt, krijgt het schandaal zelfs meer aandacht dan je film. Wij noemen er vijf.

1. All The Money in the World

Dit schandaal staat nog vers in ons geheugen gegriefd. Kevin Spacey werd te midden van de #metoo-discussie beschuldigd van meerdere gevallen van ernstig seksueel overschrijdend gedrag. Daartoe besloten de filmmakers om zijn hoofdrol ná afronding van de film te vervangen. Gelukkig was er een flink budget aanwezig en kon Christopher Plummer veel van Spacey's scènes opnieuw filmen. Helaas voor All The Money in the World hield het schandaal daar niet op. Al snel kwam namelijk naar buiten dat Mark Wahlberg voor het herfilmen van de scènes ongeveer 1,5 miljoen dollar binnenharkte, terwijl zijn tegenspeelster Michelle Williams minder dan 1000 dollar voor hetzelfde klusje kreeg. Uiteraard gaf dit een flinke zwieper aan de discussie over gelijkheid op de werkvloer.

2. The Interview

In The Interview spelen Seth Rogen en James Franco twee journalisten die de opdracht krijgen om Noord-Koraanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Gewaagd plotje, aangezien de dictator bekend staat om zijn ontvlambare karakter. Het nieuws over de film werd door Noord-Korea dan ook niet erg positief ontvangen en al snel hing Amerika een oorlogs-dreiging boven het hoofd. Toen het filmmaatschappij Colombia Pictures te heet onder de voeten werd, besloten ze de film op een aantal digitale platformen uit te brengen. Later werd moederbedrijf Sony gehackt, met vergaande gevolgen, waarvan men denkt dat Noord-Korea de hack als wraakactie heeft uitgevoerd. 

3. Last Tango in Paris

Ook al was deze film bij de release al omstreden, jaren later is dat imago nog even sterk aanwezig. De film is zelfs verbannen in bepaalde landen. Het pijnlijke punt? De infameuze seksscène met boter tussen hoofdrolspelers Marlon Brando en Maria Schneider. De scène zou gefilmd zijn zonder dat Maria er van tevoren van op de hoogte gesteld was of er überhaupt mee ingestemd had. De scène stond niet eens in het script. Deze aanranding zorgt tot vandaag de dag voor veel woede in de filmwereld en daarbuiten.

4. A Dog's Purpose

Hatchi, Bolt, Marley & Me: dierenliefhebbers kunnen geen genoeg krijgen van tranentrekkers met honden in de hoofdrol. Toch heeft één zoetsappige-hondenfilm het voor elkaar gekregen om vooral negatieve publiciteit te krijgen. Toen een video van de set van A Dog's Purpose naarbuiten kwam, waarin een hond hardhandig in wild water gedwongen werd en kopje onder ging, ontstond er een wereldwijde boycot tegen de film vanwege dierenmishandeling. Hoewel de film nog best een lekker bedrag binnenharkte, is het imago dankzij de video nog altijd niet best. 

5. Twilight Zone: The Movie

De serie Twilight Zone was enorm populair tussen '59 en '64. Niet gek dus ook dat er later een langverwachte film van werd gemaakt. Maar de set veranderde al snel in een horrorscenario. Kindacteurs Myca Dinh Le (7), Renee Shin-Yi Chen (6) en acteur Victor Morrow stortten neer tijdens een cruciale helicopterscène. Alle drie waren op slag dood. Het schandaal werd later nog een tikje erger, toen bleek dat de kinderen illegaal ingehuurd waren en op die tijd en in die omstandigeheden absoluut niet op de set aanwezig hadden mogen zijn.

Lees verder