• Harry Potter

Door déze 4 trucs leek Robbie Coltrane véél groter als Hagrid in Harry Potter

Hagrid Harry Potter

De vorige week overleden acteur Robbie Coltrane was 'slechts' 1,85 meter, maar toch zag zijn geliefde Harry Potter-personage Rubeus Hagrid eruit als een échte, imposante half-reus. Hoe kregen de makers dat voor elkaar? It's Hollywood-magic!

Hoewel de Hagrid in de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling meer dan drie meter is, "twice as tall as the average man and nearly five times as wide" om precies te zijn, is de filmversie een koppie kleiner. Daar tikt Harry's beschermengel de 2,59 meter aan. Nog steeds véél groter dan Robbie Coltrane natuurlijk, maar daar hadden de makers déze 4 slimme trucs voor.

1. De hut van Hagrid

Wist je dat de makers twee sets bouwden voor de hut van Hagrid? Eentje waarin alle props - van stoelen tot tafels en alles er tussenin - veel groter oogden. Hier namen ze scénes met bijvoorbeeld de holy trinity Harry, Ron en Hermione in op. Die andere set was een veel kleinere versie van de hut waarin bestek, bijvoorbeeld, extra klein was zodat Robbie's handen er echt uitzagen als die van een half-reus. Bij die tweede set filmde alleen Robbie. Zo konden ze later die twee sets 'samenvoegen' bij het editen zodat de gewone mensen kleiner leken en Hagrid juist groter.

Bericht wordt geladen...

2. Verschillende hoeken

De makers filmden Robbie soms ook wat meer van onder zodat je écht tegen 'm opkeek en hij dus ook groter leek. Of juist andersom, dat de tegenspelers van boven werden gefilmd zodat we 'meekeken' vanuit Hagrids hogere perspectief. Ook probeerde men om 'brede' shots te voorkomen. Dan zie je natuurlijk gewoon een redelijk kleine Robbie staan. Soms kon het wel! Robbie mocht wel eens speciale boots dragen die 'm zo'n 17 centimeter meer lengte gaven.

Nog een truc die werd gebruikt om Robbie's 'normale' lengte te verbloemen: close-ups. Hagrid wordt soms wat meer close-up in beeld genomen bij gesprekken tussen hem en Harry, bijvoorbeeld. Zo zien we de rest van zijn lichaam niet en dat houdt de illusie lekker in stand.

3. Green screen

Nog een veelgebruikte manier om Hagrid als half-reus te laten zien: green screen! Of blue screen, kan ook. Door sommige scénes los op te nemen met alleen Robbie en zo'n screen, konden de makers hem later heel makkelijk in andere scènes plakken. Want ze hadden zijn 'lichaam' dan al gefilmd waardoor ze dat lijf heel makkelijk vergroot in een scène konden plakken zonder dat het opviel dat je naar een CGI-Hagrid zat te kijken.

4. Body double

Tot slot: soms moest er ook groot geschut aan te pas komen. Letterlijk. Voormalig rugbyspeler Martin Bayfield - bijna 2,10 meter - trad wel eens op als de body double van Robbie, aka zijn stuntman. Omdat hij langer is, konden de makers bovenstaande foefjes wat meer links laten liggen. Deze Martin kreeg een mega-groot robot-Hagrid-hoofd op zijn kop zodat we van een afstand niet konden zien dat we niet naar Robbie keken. Dat imposante ding ziet er zo uit: 

Bericht wordt geladen...

Martin klom na Robbie's tragische dood in de pen voor een hartverwarmende ode op Twitter. "The most generous, mischievous, funny and warm-hearted man you could ever meet. So, so sad. Any time spent with him was a joy", schreef hij. *Snik*.

Bericht wordt geladen...