14 (!) landen boycotten Lightyear door gayzoen

Lightyear

Tot nu toe boycotten maar liefst veertien Arabische en Aziatische landen de nieuwe Pixar-knaller Lightyear. Mogelijk gaat ook China de film weren - en dat allemaal om een kusje tussen twee vrouwen...

Dat hebben bronnen binnen de filmwereld laten weten aan persbureau Reuters, zo meldt het ANP.

Censuur

Maandag hoorden we al dat Lightyear niet door de censuur kwam in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Heel verrassend natuurlijk. Reuters vermoedt dat ook landen als Egypte, Indonesië, Maleisië en Libanon de film gaan cancelen, al is dit nog niet officieel bevestigd.

Lekker lebberen

De landen vallen over het feit dat de beste vriendin van hoofdpersoon Buzz Lightyear (de stem van Chris Evans) een relatie met een andere vrouw heeft. En het gaat hier niet om een potje heftig lesbisch lebberen - hetero-Pixar-personages zitten ook nooit te tongen - maar gewoon om een simpel kusje. Gelukkig houdt Pixar de rug recht!

China

Lightyear-producent Galyn Susman vertelde namelijk aan Reuters dat Pixar weigert om de zoen uit de film te snijden om de film wel 'geschikt' te maken voor bijvoorbeeld de Chinese markt. Iets dat Warner Bros. laatst wél deed (in een soortgelijke situatie) bij Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. "We gaan niets uit de film halen, zeker niet iets dat van cruciaal belang is voor de film", aldus Galyn. "De liefdevolle relatie tussen deze twee mensen laat Buzz zien dat hij zaken in het leven mist door de keuzes die hij heeft gemaakt."

Toy Story-spin-off

Lightyear is een spin-off van Toy Story. Deze prequel toont de 'origin story' van de échte astronaut waar de speelgoedversie van Buzz uit de Toy Story-films op gebaseerd was. Buzz' voice-vertolker Chris Evans (we krijgen dit keer dus niet de stem van Tim Allen) sprong eerder al in de bres voor de LGBT-community. Hij vindt "dat het heel frustrerend is dat er veel plekken in de wereld zijn die op het gebied van inclusie nog niet zijn waar ze moeten zijn".

Pixar-ophef

De zoen leidde eerder dit jaar al tot ophef toen medewerkers van Pixar, dat valt onder het Disney-concern, meldden dat de zoen mede op aandringen van de Amerikaanse tak van Disney uit de film was gehaald. Het personeel van Pixar trad hiermee naar buiten toen Disney zweeg over de omstreden Don't Say Gay-wet in Florida, die het onder bepaalde voorwaarden verbiedt om in schoolklassen over seksuele oriëntatie en genderidentiteit te spreken. Pixar besloot daarna de kus toch weer terug te plaatsen in de film.

Lightyear is vanaf woensdag 15 juni ook in de Nederlandse bioscopen te zien. Inclusief de gayzoen, verzekert een woordvoerder van studio Disney desgevraagd.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Bron: ANP/Veronica Superguide