13 November: Netflix brengt documentaire over aanslagen in Parijs

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
13 November: Netflix brengt documentaire over aanslagen in Parijs

13 November: Netflix brengt documentaire over aanslagen in Parijs

|
|

Laatste update:

Op 13 november 2015 was de Franse hoofdstad Parijs wereldnieuws. Terroristen pleegden verschillende (zelfmoord)aanslagen in het centrum van de stad, en bij een stadion waar Frankrijk tegen Duitsland voetbalde. Netflix komt binnenkort met een indringende docuserie over de aanval: 13 november - Attack On Paris.

Die avond gingen er verschillende bommen af bij het Stade de France, en openden meerdere terroristen het vuur op restaurants. Later vielen ze een poppodium binnen, waar de Eagles Of Death Metal een show gaven. In totaal vielen er 130 doden en honderden gewonden.

Drama

De gebroeders Naudet spraken voor 13 November met ruim 40 mensen die door de aanslagen in Parijs getroffen werden. Met bezoekers van het poppodium Bataclan, voetbalfans die in het Stade de Paris zaten, maar óók met brandweerlieden, politieagenten en politici die ineens middenin een professionele nachtmerrie terechtkwamen.

De betrokkenen spreken openhartig over de doodsangst, paniek én de steun die ze later hebben ervaren. Enerzijds zouden ze liever nooit meer aan die noodlottige dag denken, anderzijds mag deze brutaliteit nooit vergeten worden.

Jules en Gédeón Naudet werden op 11 september 2001 ongepland wereldberoemd. Tijdens het filmen van een documentaire over brandweerlieden in New York boorden twee vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center. Jules en Gédéon waren direct ter plaatse en schoten materiaal dat direct de hele wereld overging.

De broers maakten in 2002 een documentaire over die dag: 9/11, waarmee ze een Emmy wonnen. Latere documentaireprojecten gingen over religieuze wereldleiders (In God’s Name, 2007) en de Amerikaanse politiek (The President’s Gatekeepers, 2015).

Het driedelige November 13 - Attack On Paris is vanaf 1 juni te zien op Netflix.

Lees verder