The Beatles in Amsterdam, in 1964

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Beatles in Amsterdam, in 1964

Yesterday: alle films van legendarische popgroep The Beatles

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Met de muziekcomedy Yesterday in de bioscoop, kijken we even naar de films die The Beatles zelf maakten! Die waren behoorlijk goed, althans de meeste…

Normaal gesproken zijn we vrij angstig als muzikanten ineens films willen maken, maar The Beatles deden het in de jaren 60 behoorlijk aardig! Met ‘a little help from their friends’, natuurlijk.

A Hard Day’s Night

1964

In 1964 waren The Beatles al wereldberoemd in Groot-Brittannië, en nét doorgebroken in de Verenigde Staten. United Artists wilde graag een film maken over The Beatles. Goedkoop, want de belangrijkste reden was dat men op deze wijze de soundtrack van de film in Amerika uit konden brengen vóór de platenmaatschappij van The Beatles!

De film werd echter bijzonder gaaf. The Beatles spelen in deze film een fictieve versie van zichzelf. Ze weten zelf ook niet waarom ze zo beroemd zijn geworden, en verbazen zich over de ophef rond hun persoon. De optredens van de muzikanten in deze film deden al denken aan videoclips, en regisseur Richard Lester werd later ook wel de ‘grootvader van MTV’ genoemd.

Kort na de opnames kwamen The Beatles naar Nederland, om op te treden in Blokker. De band vaarde door de Amsterdamse grachten, zonder Ringo; die was ziek en werd vervangen door Jimmie Nicol.

Help!

1965

In Help! draagt Ringo een magische ring, die een fan hem toestuurde. Het ding is alleen nodig voor een occult ritueel, waardoor The Beatles het doelwit worden van een gevaarlijke sekte. Op droogkomische wijze reizen ze de wereld over terwijl ze overal (non-)avonturen beleven. Help! is een behoorlijk grappige parodie op avonturenfilms als James Bond, met een flinke dosis absurde humor.

Het budget was hoger dan bij A Hard Day’s Night, de locaties grootser, The Beatles grotere sterren (en 24 uur per dag apestoned), maar Help! Haalt het toch niet bij zijn voorganger.

Magical Mystery Tour

1967

In 1967 waren The Beatles op hun artistieke hoogtepunt, en daarom besloten ze (met name Paul McCartney) dat het leuk was om een film te maken. Ze gebruikten geen script, maar hadden alleen een vaag idee over een muzikale busreis door Engeland.

Filmmaken bleek toch een vak apart in dit geval… The Beatles deden wat ze zelf leuk vonden, en dat leverde vooral een vreemd geheel op. Magical Mystery Tour bevat behoorlijk wat psychedelisch gekleurde fantasiescènes. Op Tweede Kerstdag 1967 vroeg half Engeland zich wat ze in godsnaam aan het kijken waren op hun zwartwittelevisie(!). Daar hadden ze niet zo goed over nagedacht...

Yellow Submarine

1968

Yellow Submarine is niet het beste nummer van The Beatles, maar de animatiefilm met deze titel misschien wél de beste Beatles-film! McCartney, Lennon, Harrison en Starr hadden eigenlijk helemaal geen zin in deze tekenfilm, en zetten zich minimaal in.

Ze leverden vier nummers aan de soundtrack (liedjes die ze niet goed genoeg vonden voor een album) en kwamen aan het einde van de film even in beeld om een paar flauwe grapjes te maken. In wezen is Yellow Submarine voor het grootste deel te danken aan geweldige tekenaars en artiesten. Als je goed kijkt zie je dat de vreemde beelden later veelvuldig werden nagedaan door o.a. Monty Python en zelfs Sesamstraat.

Let It Be

1970

In 1969 was de spanning tussen de verschillende Beatles enorm. Paul McCartney trad hierdoor op als een soort leider van de groep (tot chagrijn van de anderen), John Lennon hield zich vooral bezig met Yoko Ono, George stapte tijdelijk uit de groep, en Ringo… was gewoon Ringo.

Documentairemaker Michael Lindsay-Hogg was aanwezig bij de opnames van het album Let It Be, en legde eigenlijk vast hoe The Beatles uit elkaar vielen. De film had eigenlijk geen einde, waarna Lindsay-Hogg The Beatles maar het dak op stuurde om daar een (legendarisch!) concert te geven. Hierna nam de band het album Abbey Road nog op (dat nog vóór Let It Be, met de rampzalige opnames, verscheen).

The Beatles

Alle leden van The Beatles speelden later nog wat rollen in films, John Lennon deed dit zelfs al toen hij nog in de band zat. George Harrison deed echter het meest: hij financierde als producer verschillende films die hij zelf graag wilde zien. Time Bandits, en Monty Python’s Life Of Brian bijvoorbeeld. Eric Idle dacht dat Harrison met zijn investering van 4 miljoen pond in Life Of Brian ‘het duurste bioscoopkaartje ooit had gekocht’.

Momenteel is de muziek van The Beatles weer in de bioscoop te horen, in de comedy Yesterday. In deze film is iedereen de muziek van The Beatles vergeten, behalve de worstelende zanger Jack (Himesh Patel). Met de beroemdste nummers van de Fab Four wordt hij wereldberoemd, maar ergens knaagt er een flink schuldgevoel!

Voor de fans van het échte werk kwam James Corden vorig jaar met het ultieme cadeau: de legendarische carpool karaoke met Paul McCartney!

Lees verder