WTF: Dit zijn de 7 meest bizarre festivals ter wereld

Optocht met groot roze penis sculptuur op Kanamara Matsuri festival

De Nederlandse festivals kennen we inmiddels wel. Maar wat zijn nu de gekste festivals ter wereld waar je dingen mag doen die op andere festivals niet mogen? Wij zochten deze knettergekke feesten voor je uit!

1. La Tomatina

De naam zegt eigenlijk al genoeg. La Tomatina is het grootste tomatenfestival ter wereld en een van de bekendste festivals van Spanje. Jaarlijks verandert op de laatste woensdag van augustus het rustige stadje Buñol in een episch voedselgevecht waarbij duizenden mensen elkaar bekogelen met rotte tomaten. Zin om lekker ongegeneerd met eten te smijten? Dan zit je bij dit festival goed. Vergeet je duikbril niet!

Twee mannen bekogelen elkaar met tomaten op La Tomatina festival

2. Burning Man

Altijd al willen feesten in the middle of nowhere? Of ben je gewoon op zoek naar de diepere betekenis van het leven? Dan is Burning Man the place to be. Ieder jaar komen 60.000 excentriekelingen samen in de woestijn van Nevada. Kunst, zelfexpressie en het community-gevoel voeren een week lang de boventoon. Op het festival kun je niets met geld kopen maar alleen dingen met elkaar ruilen. Voorbereiding is dus van belang. Traditiegetrouw wordt het feest afgesloten met het verbranden van de houten man.

Bezoekers van Burning Man fietsen langs kunstwerk

3. Concurs de Castell

Op werkelijk ieder feestje kom je ze tegen, de gekkies die zo nodig in de hoogte moeten klimmen bij de mainstage, tot wel drie man hoog. Dat bracht de nog gekkere Spanjaarden op het idee om een festival te organiseren waarbij alles draait om zoveel mogelijk varianten van 'castells' neer te kunnen zetten en om deze zo hoog mogelijk te maken, onder begeleiding van opzwepende muziek. Tot nu toe staat het officiële record op tien lagen. Wtf!

Mannen maken toren op Concurs de Castell

4. Holi festival

Bij dit festival kun je je neus eens in een andere felle kleur poederen! En hoogstwaarschijnlijk word je er net zo euforisch van, want bij Holi draait alles om vrijheid en blijheid. Het fenomeen wordt door heel India georganiseerd om de lente te vieren. Het feest dankt haar bijnaam ‘The festival of colors’ aan het bizarre gevecht waarin mensen felgekleurde bloemen en andere ongevaarlijke kleurstoffen naar elkaar slingeren. Kleurrijker wordt het niet.

Vrouw met gekleurd poeder op gezicht op Holi Festival

5. Boryeong Mud Festival

In de modder rollen op een festival kan natuurlijk ook gewoon in Nederland, maar daar zullen mensen er iets raarder van opkijken dan op Boryeong Mud Festival in Zuid-Korea. Tijdens dit modderfestival komen al je jeugddromen uit. Je kunt er modder worstelen, zwemmen in een modderbad, er zijn modderglijbanen en er is zelfs een moddergevangenis. Want niks schreeuwt zo hard festival als in een gevangenis zitten! Dankzij de natuurlijke mineralen van de modder is het wellicht het enige festival ter wereld waar je mooier van terugkeert. Na een grondige schrobbeurt dan...

Bezoekers hebben een moddergevecht op Boryeong Mud Festival

6. Kanamara Matsuri Festival

Als je dol bent op penissen, ga dan naar Kanamara Matsuri Festival in Tokyo. Alles staat hier namelijk in het teken van, jawel, piemels! Zonder enige schaamte worden er lekkernijen in de vorm van penissen verorberd (denk aan piemel-lolly’s), je kunt er grote penissculpturen bewonderen, penis souvenirs kopen, er is een penis parade en er zijn workshops waarbij je penissen uit groente leert snijden. Kortom: penissen everywhere.

Man en vrouw met penis in hun mond op Kanamara Matsuri Festival

7. San Vino Wine Fight

Zin om ongestraft wijn in iemands gezicht te gooien? Dan kun je terecht bij San Vino Wine Fight in het Spaanse stadje Haro. Flessen, waterpistolen, jerrycans en bekers worden gevuld om tijdens de Batalla de Vino (het gevecht van de wijn) met rode wijn te gooien op medebezoekers in witte kleding. De wijn opdrinken behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Een schuurfeest is er niets bij! Check ook even de wijnfontein op Central Park.

Bezoekers gooien wijn op elkaar op San Vino WIne Fight Festival

Ga je toch liever voor een festival in de buurt? Superguide heeft kaartjes voor je in de aanbieding, tijdelijk inclusief een Bol.com cadeaukaart! Check hieronder alle info en tickets voor: Central Park, Festival Strand en Gelderpop.