Wat is de meest romantische film aller tijden?

Welke film doet jouw hart het snelst kloppen? Dat-ie bijna uit elkaar klapt van liefde? Veronica Superguide's schrijvers keken in het diepst van hun ziel om die vraag te beantwoorden. Dit zijn volgens hen de meest romantische films aller tijden!

Door Robin Heerkens
Titanic

Behoefte aan nóg meer liefdeskijktips? Check ook onze lijst met beste romantische films op Netflix.

Before Sunrise - Filmredacteur Romy van Krieken

"Als prinses Leia in The Empire Strikes Back tegen Han Solo zegt dat ze van hem houdt, en hij antwoordt met “I know”, vinden veel mensen dat een prachtige liefdesverklaring. Ik vind het meer de opmerking van een arrogante patser. Geef mij maar het einde van Before Sunset: als Céline (Julie Delpy) waarschuwt dat Jesse (Ethan Hawke) zijn vliegtuig gaat missen en hij met “I know” aangeeft dat hij bij haar blijft. Dat vind ik veel romantischer, en tekenend voor de hele Before-trilogie. Want ondanks al die films over onmogelijke, alles verterende liefdes, is het soms gewoon een kwestie van nooit uitgepraat raken. Dat wordt het mooiste duidelijk gemaakt in de eerste, Before Sunrise, als ze elkaar ontmoeten en samen een dag door Wenen wandelen. Ze praten over van alles en nog wat en door de natuurlijk bekkende teksten en het waanzinnig goede acteerwerk maakt het niks uit dat er verder weinig gebeurt. Het is heerlijk om te zien hoe die twee vanaf de eerste minuut een klik hebben in een film vol prachtige beelden van nu eens niet Parijs. Hopelijk komt, na Before Midnight, ooit nog een vierde deel waarin de liefde wordt gevierd op dezelfde fijne, terloopse manier."

Before Sunrise staat op ViaPlay en HBO Max.

Romeo + Juliet - Online manager Sabine Kok

"Ik was net een tiener toen Romeo + Juliet uitkwam en snapte weinig van de moeilijke Shakespeare-dialogen. Maakte niks uit, het tragische liefdesverhaal en een piepjonge Leonardo DiCaprio spraken tot de verbeelding. Een visueel feest, dat ondersteund wordt door een ijzersterke soundtrack. Hoogtepunt is de aquarium scene waar Romeo en Juliet als een blok voor elkaar vallen, ondersteund door het mierzoete liefdesliedje Lovefool van The Cardigans. Talloze mensen deden de film af als een opgerekte MTV-clip, maar die zijn kennelijk immuun voor pure schoonheid."

Romeo + Juliet staat op Disney+.

Brokeback Mountain - Eindredacteur/Samensteller Robin Heerkens

"Niets is zo sterk én eerlijk als verliefdheid, zo ontdekken cowboys Jack Twist (Jake Gyllenhaal) en Ennis Del Mar (Heath Ledger) in de bloedhete Wyomingse zomer van 1963. De mannen belandden samen op een of andere boerderij en moeten daar schapen in het gareel houden. Ze zochten simpel werk om de kost te verdienen, maar vonden uiteindelijk vooral elkaar - en dat is niet iets dat ze meteen toe wilden geven. Na een tijdje zwoel sluimeren slaat alsnog keihard de vlam in de pan en dan is er geen houden meer aan. Maar Jack en Ennis vallen na die ene zomer toch weer terug in een 'normaal' leven met vrouw en kinderen want uit de kast komen was in die tijd volledig not done. En dus werd Brokeback Mountain jarenlang hun enige plek om stiekem af te spreken en de échte liefde te voelen. Jack en Ennis beleven evenveel diepte- als hoogtepunten en uiteindelijk slaat het noodlot toe. De film laat perfect zien dat liefde soms hartverscheurend en allesverslindend kan zijn, maar dat er uiteindelijk niets mooiers bestaat."

Brokeback Mountain staat op Pathé Thuis.

Entergalactic - Redacteur/Recensent Ruben Praster

"Toen mij werd gevraagd wat mijn favoriete romantische film was, dacht ik gelijk aan La La Land. Ik hou van die dromerige, sprookjesachtige versie van Los Angeles vol heerlijke muziek. Maar ik vond het ook een makkelijke keuze en besloot nog even na te denken. Dat duurde niet heel lang, want er is één film die ik misschien nog romantischer vind dan La La Land. Een animatiefilm die nog dromeriger is, met nog betere muziek en een sprookjesachtige versie toont van New York – mijn favoriete stad. Het is daarnaast een verborgen parel, die ik op deze manier nog eventjes onder de aandacht kan brengen. Ik heb het over Entergalactic, een Netflix Original die rapper Kid Cudi maakte om zijn gelijknamige album te promoten. Het verhaal is simpel: een kunstenaar verhuist naar een appartement in Manhattan, wordt verliefd op zijn buurvrouw en de twee beginnen te daten. De animatie is schitterend en geeft het simpele, maar opvallend realistische plot net dat beetje extra. De perfecte date kan op die manier zomaar overlopen in een droomscène, waarin de twee tortelduifjes het universum ontdekken en alleen oog hebben voor elkaar. De relaxte hiphop doet de rest en laat je heerlijk wegdromen."

Entergalactic staat op Netflix.

P.S. I Love You - Redacteur Merel van Baal

"Wanneer ik zin heb in een echte tranentrekker, kijk ik P.S. I Love You. Want dat verhaal, dát is pas ware liefde. In P.S. I Love You overlijdt Gerry (Gerard Butler) aan een hersentumor en laat hij zijn vrouw Holly (Hilary Swank) alleen achter. Holly raakt in een zware depressie totdat ze op een dag een briefje krijgt, geschreven door niemand minder dan haar overleden man. Holly krijgt via deze briefjes, die iedere keer eindigen met P.S. I Love You, opdrachten van Gerry die haar weer levensvreugde en kracht moeten geven om zonder hem door te kunnen gaan. P.S. I Love You is voor de verandering geen romcom met een perfect romantisch einde, maar een verhaal over hoe het is om je grote liefde te verliezen en hoe je over een gebroken hart komt. Deze film heeft mij door de jaren heen al over vele break-ups geholpen én is een perfecte film voor een romantische avond. Het is een herinnering aan hoe ware liefde eruitziet. En terwijl snotteren op de bank wellicht niet zo'n sexy date is, geeft het je vriend(in) de kans om je hartstochtelijk te troosten. En ben je vrijgezel, dan kan je heerlijk wegzwijmelen bij Gerard Butler. Wat wil je nog meer?"

P.S. I Love You is te streamen via Pathé Thuis.

Call Me by Your Name - Social Editor Marieke van Zoelen

"Iedere zomer moet de 17-jarige Elio (Timothée Chalamet) zijn slaapkamer afstaan aan de nieuwe werkstudent van zijn vader. In 1983 is dat de Amerikaan Oliver (Armie Hammer). Er zijn weinig Amerikanen Amerikaanser dan deze blonde 21-jarige student. Hij neemt te veel ruimte in, is moeilijk zelfverzekerd en veel te nieuwsgierig. Oliver haalt het bloed onder Elio’s nagels vandaan, maar die irritatie slaat al snel om in verlangen. Zijn verlangen is soms duidelijk te zien, maar is vaker veel subtieler. Het zit ‘m in de kleine dingen, zoals dat Elio elke gelegenheid aangrijpt om over Oliver te kunnen praten. Tijdens de warme Italiaanse zomer groeien de twee langzaam naar elkaar toe. In het begin is het contact afstandelijk en ongemakkelijk, maar dat slaat geleidelijk om in zinderende hartstocht. Het knettert en het broeit tussen Elio en Oliver. Het is het soort liefde waarvan je hoopt dat je die zelf ook ooit mag meemaken, net zoals Elio’s vader in een emotionele scène aan het einde van de film tegen zijn zoon zegt. Je hart zal ontploffen en breken in duizend kleine stukjes, en dat allemaal van romantiek."

Call Me by Your Name staat op HBO Max, ViaPlay, Prime Video én Videoland.

Titanic - Redacteur Peter Koelewijn

"Oké, ik geef het eerlijk toe. Door Titanic te noemen als meest romantische film geef ik eigenlijk gewoon aan dat ik liever een ander genre kijk. Want ik vind Titanic in eerste instantie een rampenfilm, een actiefilm, een historische film en pas daarna kun je het een romantische film noemen. En toch blijft de romantiek van Jack en Rose je bij want het is de emotionele kern van Titanic. De kalverliefde tussen de arme tekenaar en de rijke dochter gevangen in een gouden kooi, wordt constant op de proef gesteld. Door hun familie en vrienden en later door die vervloekte ijsberg. Keer op keer hoop je dat ze het toch overleven. Dat er een hoogbejaarde Jack de oude Rose komt ophalen nadat ze haar verhaal verteld heeft aan de duikers. Maar nee, Titanic is en blijft een tragedie. En ik denk dat ik dat mis in de meeste romantische films: de tragiek. Ze zijn te veilig, te alledaags. Liever een korte maar gepassioneerde romance, dan eentje die voortsukkelt en waar je je afvraagt waarom ze in godsnaam aan het eind bij elkaar blijven. Dat doet Titanic uitstekend. De personages zijn eenvoudig en de romantiek ook, maar het voelt nét zo echt als het zinkende schip in de film."

Titanic staat op Pathé Thuis.