Waarom Men in Black na 25 jaar nog steeds buitenaards goed is

Men in Black
© Sony

Men in Black bestaat 25 jaar en de science-fiction comedy met Will Smith en Tommy Lee Jones staat nog steeds als een landhuis met tien badkamers en twintig slaapkamers! De grootste Men in Black-fan van de redactie legt uit waarom je vandaag nog deze klassieker (opnieuw) moet kijken.

 

1. Will Smith was zelden zo charmant

Will Smiths carrière zit nu in een dieptepunt, maar als je die klap effe negeert is de Fresh Prince nog altijd een van de charmantste sterren op het witte doek. Zelden zie je dat beter als in Men in Black, waarin Will een jonge, gretige politieagent Jay speelt. Niet alleen doet hij de meeste stunts in de film en heeft de grootste lachers op z’n hand, Will bewees ook gelijk dat hij prima het subtielere acteren kan. Zo zitten er een paar romantische scènes met hem in en zie je oprecht pijn in z’n ogen wanneer hij op het eind afscheid moet nemen van z’n partner Kay. Het is dus al het goede van Will Smith in één film verpakt.

Men in black

2. Zijn chemie met Tommy Lee Jones is fantastisch

Over Wills partner gesproken, de chemie tussen hem en acteur Tommy Lee Jones is het geheime ingrediënt van Men in Black. Will z’n komische spontaniteit botst spectaculair tegen de droge, bureaucratische, no-nonsense houding van Tommy Lee Jones. Als ervaren veldagent zie je hem bijna verveeld kijken als de zoveelste alien hem wil vermoorden. Ondertussen irriteert Will zich mateloos omdat z’n partner hem nog als een leerling behandelt. Dat gekibbel blijft de hele film hilarisch en maakt dit een van onze favoriete filmduo’s.

Men in Black

3. De perfecte schurk

Minder bekend maar minstens zo belangrijk: Vincent D’Onofrio als de grote schurk waar de Men in Black op jagen. De boze boer Edgar wordt gegrepen door een gigantische kakkerlak, die zich verbergt in de man z’n huid. Zo kan hij onzichtbaar door de mensenmassa bewegen. Althans dat denkt het insect in z’n ‘Edgar-suit’. De boer beweegt als een dronken aap over straat en praat alsof hij bezeten is. Het is even vaak hilarisch als ijzingwekkend creepy. De confrontatie op het eind, wanneer Edgar volledig kakkerlak wordt, is dan ook dik verdiend, want je haat hem met plezier en gunt hem het pak slaag. De perfecte schurk die nooit meer overtroffen is in de vervolgen. De acteur keert trouwens terug om de Kingpin weer te spelen in het volgende Daredevil-seizoen op Disney+.

Men in black

4. Een ingewikkeld verhaal wordt toegankelijk verteld

Waar gáát deze film eigenlijk over, vragen nieuwkomers zich intussen vast af. Nou dat heeft wat uitleg nodig maar het goede nieuws is: Men in Black masseert je perfect in het diepe science-fiction wereldje. Het blijkt dat de aarde stiekem een internationale overheidsdivisie heeft die buitenaardse vluchtelingen onderbrengt. Alleen de gemiddelde Jan Patat is nog niet klaar om aliens te accepteren in z’n leven, dus moeten de buitenaardsen zich verbergen als mensen. Soms laat een alien weleens z’n staart letterlijk zien of komt er een crimineel naar de planeet toe, en dan grijpen de Men in Black in om alles glad te strijken. Ze kunnen zelfs met hun neuralyzers (een soort magische zaklampjes) mensen hun kortetermijngeheugen wissen, zodat ze zich niets meer herinneren van alien interacties.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

5. Een geweldig mysterie

Gek verhaal hé? Maar Men in Black vergeet ook niet wat iedere buddy cop-film nodig heeft: een goed mysterie. Naast de grappen en grollen onderzoeken Will en Tommy wat de buitenaardse kakkerlak precies zoekt op aarde. Dat blijkt de ‘Galaxy’ te zijn maar wat bedoelen ze daarmee?! De deadline is ook goed bedacht: een buitenaards ras dreigt de aarde op te blazen met hun schip als ze de Galaxy niet krijgen. Daar ga je wel wat harder van lopen ja…

6. Briljante special effects

Men in Black won een Oscar voor beste special effects in 1998. Volkomen terecht want de meeste alieneffecten zien er nog prachtig uit. Oké de computeranimaties zijn wat simpel nu, maar gelukkig was het gros van de buitenaardsen mooi gemaakte poppen. De beste van z’n tijd zelfs!

7. De humor is bijna perfect verjaard

Niet iedere comedy verjaart even lekker, met name gedateerde jaren 90 referenties zijn suf. Maar los van een scéne waarin Tommy Lee Jones een piepklein cd’tje vasthoudt en zegt dat het de toekomst is, kijkt Men in Black nog prima weg. Zelfs als je niks met ruimtewezentjes hebt, moet je deze film eens proberen, want het steekt heerlijk de draak met het hele concept. En hij is al 25 jaar onovertroffen.

Men in Black staat nu op Netflix en je kan nog veel meer topfilms kijken op de streamingdienst. Wij zochten de allerbeste al voor je uit!