Luke Skywalker Star Wars The Last Jedi

Veronica Superguide logo
Luke Skywalker Star Wars The Last Jedi

Waarom gaat Luke Skywalker dood in Star Wars: The Last Jedi?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Peter Koelewijn

Van de nieuwe trilogie zijn de meningen het sterkst verdeeld over Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi. Maar niemand twijfelt erover dat de dood van Luke Skywalker een van de meest memorabele momenten uit de serie is. Waarom stierf de Jedi Master eigenlijk?

Hoe gaat Luke Skywalker dood?

Luke Skywalker gaat aan het einde van Star Wars: The Last Jedi dood. We zien hem als een echte Jedi gewoon verdwijnen en een worden met de Force. Schokkend want daarvoor ging het nog prima met hem! Dus hoe kan dit?

Het zit zo: Luke Skywalker creëerde vanaf de planeet Ahch-To een Force projectie van zichzelf naar de planeet Crait. Daar wordt de Resistance in de pan gehakt door de First Order, geleid door Kylo Ren / Ben Solo. Ze hebben niet genoeg tijd om hun basis te evacueren… totdat Luke tevoorschijn komt en zijn oude leerling Ben confronteert.

Waarom gaat Luke Skywalker dood in Star Wars: The Last Jedi?

Kylo Ren is te boos op om te zien dat hij tegen een Force projectie vecht. Pas nadat het te laat is, ziet hij de truc van de Jedi door en is de Resistance al gevlucht. Rey heeft in de tussentijd de vluchtroute voor hen vrijgemaakt.

De planeten liggen alleen zo ver van elkaar af dat Luke Skywalker al zijn Force power en wilskracht nodig heeft om de projectie in stand te houden. Hij sterft door de inspanning, maar niet zonder een laatste blik te werpen op het prachtige uitzicht van Ahch-To. Het is een mooie hommage aan hetzelfde shot dat George Lucas in de allereerste Star Wars maakte.

Waarom gaat Luke Skywalker dood in Star Wars: The Last Jedi?

Was er geen andere manier om te helpen?

Helaas kon Luke Skywalker op geen enkele andere manier de Resistance helpen. The Last Jedi gaat grotendeels over Luke’s desillusie met de Force en de leer van de Jedi. Daardoor weigert hij meerdere keren om Rey te helpen en later ook de Resistance.

Pas aan het einde, nadat Rey is teruggekeerd om haar vrienden te helpen en nadat Yoda (de oude versie, niet Baby Yoda) hem een wijze les over… lesgeven heeft geleerd, is Luke bereid de Resistance te helpen.

Helaas is het op dat punt te laat om nog naar de veldslag op Crait te vliegen. Luke’s eigen schip ligt onderwater en de Resistance heeft NU zijn hulp nodig! De Jedi besluit het ultieme offer te maken en zijn eigen leven op te geven voor de afleidingsmanoeuvre. Gelukkig voor de fans van de eerste trilogie, kregen we toch nog wat meer Luke Skywalker in de volgende film…

Waarom gaat Luke Skywalker dood in Star Wars: The Last Jedi?

Seizoen 3 Meisje van Plezier staat nu op Videoland!meer

Luke Skywalker keerde toch terug in The Rise of Skywalker

In de laatste Star Wars-film, The Rise of Skywalker, keert de Jedi toch meerdere keren terug. Wanneer Rey naar Ahch-To terugkeert en het niet meer ziet zitten, verschijnt Luke Skywalker als een Force Ghost voor haar.

Acteur Mark Hamill is ook te horen als een van de Jedi-stemmen tijden Reys eindgevecht tegen Darth Sidious / Emperor Palpatine. En het laatste shot van The Rise of Skywalker eindigt met de geesten van Luke en Leia die trots naar Rey kijken, nadat ze hun lightsabers heeft begraven bij de boerderij op de planeet Tatooine.

Benieuwd hoe de nieuwe Star Wars-films meten tegen de oude klassiekers? Wij rankten alle Star Wars-films van slechtste naar allerbeste!

Waarom gaat Luke Skywalker dood in Star Wars: The Last Jedi?

Luke Skywalker blijft dood

Disney en regisseur J.J. Abrams hebben gezegd dat The Rise of Skywalker officieel het einde van de Skywalker Saga is. Luke Skywalker is overleden en krijgt geen eigen films meer… al kennen wij Disney langer dan vandaag, dus waarschijnlijk krijgt hij nog wel een cameo hier en daar. Fingers crossed voor The Mandalorian op Disney+?

Lees verder