The Irishman van Martin Scorsese op Netflix

Veronica Superguide logo
The Irishman van Martin Scorsese op Netflix

Waarom draaien sommige Netflix-films in de bioscoop en andere niet?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Als je komende week een filmpje wilt pakken, heb je de keus uit onder meer de Netflix Original-films Mank en Hillbilly Elegy. Maar wat is het nut van een bioscooprelease als deze films ook gewoon al op Netflix staan? En waarom hebben Netflix-favorieten als Extraction en The Kissing Booth 2 nooit het witte doek gehaald?

De keuze om sommige Netflix-films wel en andere niet in de bioscopen uit te brengen lijkt willekeurig. Maar niets is minder waar! De streamingdienst aast namelijk al jaren op een Oscar voor beste film. Om in aanmerking te komen voor een Academy Award, moet een film echter minstens zeven dagen achter elkaar in een bioscoop in Los Angeles hebben gedraaid. Films die exclusief verschijnen op Netflix maken dus geen kans om genomineerd te worden voor een Oscar.

Heel december gratis films tijdens de Ziggo Uitpakweken!

Martin Scorsese

Dat verklaart echter nog niet waarom een prestigieuze Netflix Original ook gewoon in de rest van de wereld een bioscooprelease krijgt. Dat heeft dan weer alles te maken met het strikken van de grootste talenten. Topregisseurs als Martin Scorsese (The Irishman) en Alfonso Cuarón (Roma) stellen gewoon als harde eis dat hun Netflix-films ook worden uitgebracht in de bioscopen. Aangezien deze filmmakers samen goed zijn voor vijf Oscars, zal de streamingdienst er alles aan doen om hen tevreden te houden.

Geen popcornfilms

Het is dan ook geen toeval dat het vooral prestigieuze arthousefilms van gerenommeerde filmmakers zijn die een bioscooprelease krijgen. Hoe vermakelijk popcornfilms als Extraction en Enola Holmes ook zijn, de kans dat ze in aanmerking komen voor een Oscar is nihil. Eerlijk is eerlijk, ook het unaniem afgebrande Hilbilly Elegy zien we voorlopig geen Oscar winnen. Mank is echter een nogal praterige zwartwitfilm over de totstandkoming van de klassieker Citizen Kane. Nota bene geregisseerd door redactiefavoriet David Fincher (Se7en). Kijk, daar kun je Oscar-stemmers wel voor wakker maken!

Serieuze kanshebber

Hoewel het nog niet is voorgekomen dat een Netflix Original een Oscar voor beste film in de wacht sleepte, is de streamingdienst inmiddels een serieuze kandidaat tijdens de jaarlijkse uitreiking. Martin Scorsese’s maffia-epos The Irishman werd genomineerd voor niet minder dan tien Oscars, waaronder in de belangrijkste categorie: beste film.

Roma

Een jaar eerder gooide Roma van Alfonso Cuarón hoge ogen: het aangrijpende filmhuisdrama werd óók genomineerd voor tien Oscars. Daarvan werden er drie verzilverd, waaronder voor beste niet-Engelstalige film. Mocht er dus weer een Netflix Original-film in de bios verschijnen, dan weet je waar de streamingdienst op uit is: Oscar-goud, baby!

Lees verder