Waarom Andor een totaal ander Star Wars-avontuur wordt

Door Klaas Kaptijn
Andor

Na een paar tegenvallende series begint Star Wars-moeheid de kop op te steken, zelfs bij de fans. Andor is de nieuwste in de reeks. Hoe gaat deze het enthousiasme weer aanwakkeren?

1. Het is een prequel van de vreemdste Star Wars-film

Rogue One is de enige film – animatie niet meegerekend – die los staat van het doorlopende verhaal dat in alle andere films verteld wordt, over de Skywalkers en Solo’s. Dat is genoeg om dit de vreemdste Star Wars-film van allemaal te maken – daar is niet veel voor nodig in dit vorm- en stijlvaste universum. Andor speelt zich vijf jaar voor die film af en gaat over de schimmige piloot uit de titel, die uiteindelijk zal veranderen in de held van de rebellen die zoveel goed doet in Rogue One. Dat is een flinke omschakeling.

Andor
© Disney+

2. Helden zijn niet duidelijk herkenbaar

Cassian Andor, gespeeld door Diego Luna, is een twijfelgeval als je hem wilt indelen in de kampen van goed en kwaad. Wie Rogue One gezien heeft, weet dat hij diep van binnen deugt, maar op het moment dat Andor begint, gedraagt hij zich ronduit crimineel. Of zoals Toby Haynes, de regisseur van de eerste drie afleveringen zegt: “Hij is een goede man die slechte dingen moet doen om de klus te klaren.” Dat grijze gebied tussen goed en kwaad wordt de hele serie door verkend.

Andor
© Disney+

3. De schurken twijfelen aan zichzelf

Bij complexe helden horen ook complexe schurken. De officiers van de Empire staan niet bepaald bekend om hun relativeringsvermogen en medeleven met de mensen die ze onder de duim houden, maar in Andor zit er zo eentje. Syril Karn, zo heeft acteur Kyle Soller verklapt, twijfelt of hij wel goed bezig is in dienst van de tirannen die het heelal terroriseren. Hij heeft zijn morale kompas in een bepaalde richting staan, maar is er niet van overtuigd of hij daarmee het recht heeft mensen pijn te doen en te doden. Probeer zo’n discussie maar eens met Darth Vader of Kylo Ren aan te gaan!

Andor
© Disney+

4. De serie neemt tijd voor z’n verhaal

Het eerste seizoen van Andor heeft twaalf afleveringen, een stuk meer dan recente Star Wars-series als The Book of Boba Fett en Obi-Wan Kenobi. En het tweede seizoen met nog eens twaalf episodes heeft al het groene licht. De ambities die de makers hebben met het vertellen van hun verhaal zijn dan ook groot. Aan het eind van de rit weten we alles van dit hoekje van het Star Wars-universum, waar een voorname plek is ingericht voor Mon Mothma. Dit personage is een politica die van groot belang was voor de vorming van het rebellenverbond dat uiteindelijk de Empire op de knieën krijgt.

Andor
© Disney+

5. Star Wars-noob? Geen probleem!

Hoewel de meeste mensen die staan te popelen voor Andor doorgewinterde fans zijn, kun je deze serie ook kijken met totale leken op het gebied van Star Wars. Diego Luna heeft beloofd dat Andor zijn eigen begin en eind heeft, dus voorkennis is niet nodig. Dat wil niet zeggen dat er geen leuke verrassingen te vinden zijn voor de die hard liefhebbers, maar als je die niet registreert, is er niks aan de hand. Wie weet wordt dit dus voor velen een mooie instap in de wondere wereld die Star Wars heet.

Andor
© Disney+

Andor is vanaf 21 september te zien bij Disney+. De serie start met drie afleveringen en krijgt daarna wekelijks een nieuwe aflevering.