Prinses Amalia is jarig: de 7 beste tv-fragmenten

Prinses Amalia

Hoera! Prinses Amalia is vandaag 18 jaar geworden en wij vieren de verjaardag van de toekomstige koningin met een overzicht van haar beste tv-momenten. 

7. Lekker weertje, hè?

Het Jeugdjournaal (2016)

Als royal ontkom je er niet aan: praten met de pers! De pers mag alleen bijna nooit echte vragen stellen, dus dan sta je tijdens Koningsdag met Dionne Stax te praten over het weer, terwijl er een paar meter verderop mensen keihard staan te schreeuwen.

Niet dat er iets mis is met het interviewtje, het hoort een beetje bij Koningsdag, maar we krijgen toch een beetje medelijden met de Koninklijke familie.

6. Amalia naar de brugklas

RTL Nieuws (2015)

Zoals alle kinderen in Nederland ging prinses Amalia naar de middelbare school. Dat is opmerkelijker dan je zou denken, want haar vader was de eerste royal die naar een normale middelbare school ging. Amalia zelf is figurante in deze video: de échte sterren zijn haar medebrugklassers. ‘Bij prinses Amalia in de brugklas? Nou ja, het zal wel.’

5. ’Onwerkelijk dat dit mijn leven is’

RTL Nieuws (2019)

“Het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om te realiseren dat dit nou eigenlijk echt mijn leven is, zei prinses Amalia tijdens Koningsdag in 2019. Het interviewtje van RTL Nieuws is niet bepaald een kruisverhoor, maar toch komt de toekomstige koningin een béétje scherp uit de hoek. Als ze gevraagd wordt of het spannend is, antwoordt de prinses: “Af en toe.” Koningin Máxima probeert haar dochter te overrulen, met een plaagstootje: “Jawel!” Amalia laat het er niet bij zitten: “Af en toe! Ik zeg toch af en toe?”

Of Máxima de prinses even een béétje op de proef stelde, of dat Amalia het echt even beu was, werd niet duidelijk. Ook zei ze dat ze “geen showversie van zichzelf wilde laten zien.” Het fragment was behoorlijk kort, maar gaf wel een interessant beeld van de jonge prinses. Ergens weet ze wel hoe de toekomst eruit ziet, maar het ervaren is natuurlijk weer iets heel anders. Tegelijkertijd lijkt ze een beetje te kijken hoeveel ruimte ze precies heeft als dochter van het staatshoofd.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

4. Sinterklaas met Amalia

Máxima, Portret van een Prinses (2011)

Ondanks de geweldige rijkdom van de Oranjes, en het feit dat ze voortdurend onder een vergrootglas liggen, zijn het ergens ook nog normale mensen. Zoals tijdens voetbal, of het sinterklaasfeest bijvoorbeeld. De kleine Amalia neemt het schoentje zetten uiterst serieus en zingt alsof haar leven ervan afhangt!

Normaal gesproken blijft een filmpje als dit binnen de familie, en wordt zoiets alleen nog vertoond op je bruiloft, om je genadeloos te pesten. Als toekomstig koningin word je er gewoon je hele leven aan herinnerd!

Eigenlijk ging de parodie meer over de woordgrap ‘Najib Amhalia’, maar blijkbaar ligt het nogal gevoelig als je iets met het Koninklijk Huis doet. De cabaretier heeft in elk geval beloofd dat hij de prinses nóóit meer na zal doen!

2. Amalia is normaler dan je denkt

Jeugdjournaal (2021)

Claudia de Breij schreef een biografie over prinses Amalia, en vertelde daarover in het Jeugdjournaal. In de fragmenten waarin Claudia en Amalia videobellen is de prinses net een gewone tiener, en op sommige vlakken ís de kroonprinses dat natuurlijk ook.

Volgens De Breij heeft de prinses het wel eens lastig gehad op de middelbare school, waar populariteit enorm belangrijk is. Ze deed zó haar best op school dat zelfs koning Willem-Alexander en Máxima vonden dat het wel even wat minder mocht.

1. Amalia hoeft geen geld

Jeugdjournaal (2021)

2021 staat een beetje in het teken van de achttiende verjaardag van prinses Amalia. Op 7 december is ze officieel troonopvolger en kan ze koningin worden als koning Willem-Alexander geen zin meer heeft of zich op tragische wijze verslikt in een bamischijf, ofzo.

Na haar eindexamen houdt de prinses een ‘tussenjaar’ en wil ze een beetje reizen of stagelopen bij grote bedrijven: als ze eenmaal koningin is, is het wel een beetje uit met de pret wat dat betreft. Belangrijker was misschien nog wel haar beslissing om van haar jaarlijkse vergoeding af te zien. Zodra ze achttien wordt heeft ze jaarlijks recht op 1,6 miljoen euro, maar daarvoor doet ze op het moment te weinig voor Nederland, vindt ze zelf.

Op financieel vlak hoeven we geen medelijden te hebben met prinses Amalia, maar het is wél een slimme move waarmee de prinses in één klap heel wat sympathie vergaarde.

Heb je nog niet genoeg van de kroonprinses? Kijk dan vanavond naar het programma Amalia: 18 jaar, waarin Dionne Stax een kijkje neemt in het leven de toekomstige koningin. Je ziet deze special om 20:30 uur op NPO 1.