Tim Curry als Pennywise in It (1990)

Veronica Superguide logo
Tim Curry als Pennywise in It (1990)

Vond je Pennywise al erg? Dit zijn de 11 engste filmclowns ooit!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

It: Chapter Two draait vanaf morgen in de bios. Eindelijk weer oog in oog met killerclown Pennywise! Wij duiken voor deze speciale gelegenheid graag in de wereld van angstaanjagende filmclowns die je óók de stuipen op het lijf jagen.

1. Stephen King’s It (1990)

We beginnen met OG-Pennywise, meesterlijk gespeeld door Tim Curry in Stephen King’s adaptatie van It (1990). Hier zagen we voor het eerst op beeld hoe Pennywise die arme Georgie het riool in sleurt. Wat volgde was een hele fucking generatie die opgroeide met coulrofobie, aka angst voor clowns. You’ll float too!

2. Joker uit The Dark Knight (2008)

Heath Ledger dompelt Gotham onder in totale anarchie in zijn briljante rol als de Joker in de extreem goede superheldenfilm The Dark Knight. Hij dwingt Batman (Christian Bale) steeds verder over een delicate grens te stappen tussen held en burgerwacht. Naar verluidt zet ook Joaquin Phoenix een Oscar-waardige performance neer als Joker in zijn gelijknamige film.

3. The Devil’s Rejects (2005)

Sid Haig speelt Captain Spaulding, de dodelijkste Clown sinds Pennywise in horrorfilm The Devil's Rejects van muzikant en regisseur Rob Zombie. Nadat hun huis is afgebrand, gaan een paar leden van de gestoorde en moordzuchtige familie Firefly op pad, zoekend naar nieuwe slachtoffers. Ondertussen is de broer van sherrif Wydell, een slachtoffer van de familie, razend over de dood van zijn broer. Hij wil niets liever dan wraak nemen op het groepje psycho's.

4. Killer Klowns from Outer Space (1988)

Cultklassieker uit de jaren ’80 met de beste filmnaam evah. Een klein dorpje wordt aangevallen door buitenaardse wezens die de bewoners van het dorpje vermoorden. Ze worden echter totaal niet serieus genomen, aangezien ze eruitzien als flauwe circus-clowns. Slechts een paar jongeren zien de ernst van de situatie in.

5. Zombieland (2009)

In Zombieland banen overlevers Columbus (Jesse Eissenberg) en Tallahassee (Woody Harrelson) zich een weg door een wereld vol gestoorde zombies. Tijdens hun strijd bundelen ze krachten met Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin), die ook een manier hebben gevonden om in leven te blijven. In een verlaten pretpark staan ze oog in oog met de ultieme combo: zombie én clown in één. Wist je trouwens dat Zombieland 2 volgende maand al uitkomt?

7 en 8. It (2017) en It: Chapter Two (2019)

Bill Skarsgard gaf een geniale, moderne spin aan Pennywise in de It-remake en hopelijk zien we dat opnieuw zo in Chapter Two. De eerste voortekenen zijn goed: Pennywise zou nog enger en bozer zijn! Wat wij vooral tof vinden aan deze versie van de beroemde clown? Zijn creepy stem. En het kwijl dat uit zijn mond sijpelde aan het einde van It? Dat is toch fantastisch?!

9. Gacy (2003)

De Amerikaanse seriemoordenaar John Wayne Gacy lijkt een lieverd. Hij bezoekt regelmatig het ziekenhuis en beurt patiënten op als Pogo de clown (inclusief kostuum). Wat de wereld lange tijd niet wist, is dat ‘ie maar liefst 30 jongens en mannen zijn kelder in sleurde. John verkrachtte ze en liet zijn slachtoffers letterlijk wegrotten. Het ergste van allemaal? Deze man heeft echt bestaan

10. Clownhouse (1989)

Wat is enger dan een killerclown? Nou, DRIE killerclowns bijvoorbeeld! In horrorfilm Clownhouse moeten drie broertjes uit handen blijven van een drietal gestoorde moordenaars. Deze gasten vermoordden een stel kermisclowns en namen hun identiteit aan. *Bibber*. 

11. Stitches (2012)

Een duistere, cheesy horrorcomedy die vooral eng is door de vervreemdende stijl. Het verhaal? De chagrijnige inhuur-clown Stitches wordt per ongeluk vermoord op een duf kinderfeestje. Wanneer hij plots ontwaakt uit zijn graf (waarom ook niet), neemt ‘ie wraak op, nou ja, alles en iedereen.

Lees verder