ocean's twelve george clooney brad pitt matt damon amsterdam kalverstraat

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
ocean's twelve george clooney brad pitt matt damon amsterdam kalverstraat
Hollywood

Beroemde Nederlandse filmlocaties die je deze zomer moet bezoeken

|
|

Laatste update:

Er worden best vaak grote Hollywood-films in Nederland opgenomen. Wil je die eens in het echt bekijken? Dit zijn zeven beroemde Nederlandse filmlocaties die je deze zomer moet bezoeken!

7. Girl with a Pearl Earring (2003) – Delft

Girl with a Pearl Earring is in meerdere landen en steden opgenomen, waaronder in Delft. In de stad kun je een aantal filmlocaties vinden. De indrukwekkende Markt is bijvoorbeeld zowel in de openings- als de slotscène te zien, wanneer Griet (Scarlett Johansson) over het plein loopt. Net als in de film worden er vandaag de dag nog steeds markten gehouden. Vlakbij de Markt vind je de Koornbeurs (de vroegere vleeshal) waar Griet Pieter (Cillian Murphy) ontmoet, de zoon van de slager met wie ze later trouwt.

6. Zwartboek (2006) – Haarlem, Den Haag en meer

Natuurlijk zijn er vooral Nederlandse films in Nederland opgenomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Zwartboek. Een van de mooiste locaties in die film is het karakteristieke station van Haarlem, waar Ellis de Vries (Carice van Houten) Ludwig Müntze (Sebastian Koch) voor het eerst ontmoet. Het grootste deel van Zwartboek is opgenomen in Den Haag, bijvoorbeeld op het Sweelinckplein, de Javastraat en het Plein. Tot slot dan nog de Surinamestraat en het Tropenmuseum in Amsterdam, waar Ellis en Ronnie (Halina Reijn) de Duitse officieren vermaken.

Check hier de negen indrukwekkendste films over de Tweede Wereldoorlog ooit, uiteraard met een vermelding voor Zwartboek!

5. The Hitman’s Bodyguard (2017) – Amsterdam

Als je toch in Amsterdam bent, kun je ook meteen wat opnamelocaties van The Hitman’s Bodyguard bezoeken. Samuel L. Jackson is een keiharde moordenaar, en Ryan Reynolds moet hem in leven te houden, zodat hij kan getuigen tegen een oorlogsmisdadiger. Het duo rijdt en vaart zich een weg door onder meer Amsterdam. Regisseur Patrick Hughes besloot van het script af te wijken en meer achtervolgingsscènes in Amsterdam op te nemen, omdat hij de stad zo mooi vond. Je ziet onder meer de Lijnbaansgracht, de Plantage Kerklaan en het Rijksmuseum voorbijkomen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

4. A Bridge Too Far (1977) – Deventer, Zutphen en meer

De oorlogsfilm A Bridge Too Far vertelt over operatie Market Garden, een offensief van de geallieerden om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren. Helaas mislukte de operatie omdat de belangrijke brug bij Arnhem niet kon worden behouden. Voor de opnames van A Bridge Too Far werd echter uitgeweken naar de IJsselbrug in Deventer. Arnhem was ook in 1977 namelijk al zo gegroeid dat de beruchte brug tussen de gebouwen stond. Ook werd er veel gefilmd bij Zutphen en in Bronkhorst.

3. Diamonds are Forever (1971) – Amsterdam

Het zal je niet verbazen dat de meeste regisseurs die in Nederland willen opnemen hun oog laten vallen op Amsterdam. Dat geldt ook voor Guy Hamilton, die de James Bond-film Diamonds are Forever gedeeltelijk in onze hoofdstad liet afspelen. In deze film gaat James Bond (Sean Connery) undercover als diamantsmokkelaar. Om niet op te vallen tussen de toeristen zie je de geheim agent zelfs op een rondvaartboot! Je spot onder meer de Reguliersgracht en de Magere Brug. Fun fact: het verhaal over de Magere Brug dat je de tourleider hoort vertellen klopt niet eens!

Jammer genoeg is Diamonds are Forever niet zo’n hele goede James Bond-film… Check hier onze ranking van alle films met de spion!

2. The Fault in Our Stars (2014) – Amsterdam

Ook onze laatste beroemde Nederlandse filmlocaties vind je in onze hoofdstad, te beginnen met The Fault in Our Stars. In deze film neemt Gus (Ansel Elgort) Hazel (Shailene Woodley) mee naar Amsterdam, zodat ze haar favoriete schrijver kan ontmoeten. We zien hen vervolgens bijvoorbeeld op een bankje op Leidsegracht en op de Vondelstraat. Ook bekende toeristische trekpleisters komen in beeld, zoals het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum. Bekijk tijdens je dagje Amsterdam ook meteen het American Hotel, dat in de film dienst doet als Hotel De Filosoof.

Grappig genoeg is The Fault in Our Stars trouwens ook gebaseerd op een boek. Dit zijn onze favoriete films gebaseerd op jeugdboeken.

1. Ocean’s Twelve (2004) – Amsterdam, Haarlem en meer

Tot slot dan nog Ocean’s Twelve, dat zich voor een deel in Amsterdam afspeelt. De inbrekers willen namelijk het Vanderspeigle getuigschrift stelen. Je snapt dat de opnames zoveel bekijks trokken dat er wekenlang straten afgezet moesten worden. We zien bijvoorbeeld hotel Pullitzer en coffeeshop De Dampkring. Voor de opnames met de trein werd – net als in Zwartboek – uitgeweken naar het station in Haarlem, waar speciaal een Thalys naartoe werd gereden. Tot slot dan nog het stadhuis van Den Haag, dat in Ocean’s Twelve dienst doet als het hoofdkwartier van Europol.

Benieuwd wat George Clooney tegenwoordig allemaal uitspookt? We zochten het voor je uit!

Blijf je deze zomer liever binnen? Check dan vooral onze top 25 met de beste zomerse films allertijden en deze negen geweldige zomerhorrorfilms. Tot slot dan nog de aankomende bioscoopreleases, om op te hete dagen lekker de verkoeling op te zoeken!

Lees verder