• Harry Potter

Johnny Depp vs Mads Mikkelsen: wie is er beter in Fantastic Beasts?

Johnny Depp Mads Mikkelsen wie is er beter in Fantastic Beasts

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore draait nu in de bioscoop. In deze derde Fantastic Beasts-film neemt Mads Mikkelsen de rol van Johnny Depp over. Wie van hen is de betere Gellert Grindelwald?

Zo begon Fantastic Beasts

In Fantastic Beasts and Where to Find Them zagen we hoe Newt Scamander (Eddie Redmyane) in New York arriveerde met een koffer vol magische wezens. Ondertussen werd de stad aangevallen door de Obscurus van Credence Barebone (Ezra Miller). De directeur van magische beveiliging, Percival Graves (Colin Farrell) die al deze tegenslagen gaten hield, bleek de vermomde Duistere Tovenaar Gellert Grindelwald (Johnny Depp) te zijn, die weer aan de macht wilde komen.

The Crimes of Grindelwald flopt

De onthulling dat Percival Graves eigenlijk Gellert Grindelwald is, vindt plaats aan het einde van Fantastic Beasts and Where to Find Them. De rol van Johnny Depp is in die eerste film daarom slechts heel klein. Pas in de tweede film, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, speelt hij één van de hoofdrollen. De film is geen groot succes… Het is echt een typsch tussendeel: er is een duidelijke opzet naar het derde deel, maar verder gebeurt er eigenlijk weinig in de chaotische film.

Check hier onze volledige ranking van alle Harry Potter- en Fantastic Beasts-films.

De exit van Johnny Depp

Dat Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald een flop werd, heeft niets met Johnny Depp te maken. Die deed namelijk simpelweg wat hij al veel vaker met succes gedaan heeft: met behulp van grime een overtuigend typetje neerzetten. Denk maar aan Edward Scissorhands, Alice in Wonderland, Charlie and the Chocolate Factory en zelfs Pirates of the CaribbeanAls de acteur niet in opspraak was gekomen, was hij daarom waarschijnlijk nooit vervangen door Mads Mikkelsen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Moon Knight, Het jaar van Fortuyn en Ice Age: Adventures of Buck Wild. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

De entree van Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen werd aangetrokken als vervanger van Johnny Depp. Hij neemt in het derde deel (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore) de rol van Gellert Grindelwald op zich. Hij vond dat echter best spannend! De acteur gaf eerder aan dat hij een balans moest zoeken: “Er moet een overgang komen van wat Johnny deed naar wat ik ga doen. Maar ik moet mij het personage ook eigen maken. (…) Met Beasts is het een nog lastigere vergelijking, want dit is een direct vervolg. Ik ben al een fan van Johnny Depp vanaf zijn begintijd. Om zijn intensiteit en manieren in mijn versie te verwerken, is een no-go.

Zijn eigen mannetje

Mads Mikkelsen wilde Johnny Depp zijn versie van Gellert Grindelwald niet exact kopiëren. Gelukkig staat de acteur ook zijn eigen mannetje! Kijk maar eens naar zijn cv, dat volstaat met iconische slechteriken, zoals in Casino Royal, Hannibal en Dr. Strange. Het verleden biedt echter geen garanties… Daarom blijft de grote vraag hoe Mads Mikkelsen het doet als Gellert Grindelwald. En vooral: kan hij ons Johnny Depp en diens dramatische vertrek doen vergeten?

Dit zeggen critici

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is sinds deze week in de bioscoop te zien. En hij is een stuk beter dan het tweede deel! Opvallend genoeg zijn vrijwel alle critici het eens: de Deen is een betere Gellert Grindelwald dan Johnny Depp. Men vindt dat de acteur de rol zo natuurlijk speelt, dat het zelfs gemakkelijk is om te vergeten dat de rol eerder door Johnny Depp vertolkt werd. Sommigen gaan zelfs nog een stap verder: zij vinden dat Mads Mikkelsen meteen gecast had moeten worden voor de rol.

Geen vergelijking

De consensus onder critici is dus dat Mads Mikkelsen een geweldige vervanger is voor Johnny Depp. Het lastige aan een vergelijking tussen de acteurs is echter dat er geen echte vergelijking mogelijk is… Zoals gezegd was Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald geen goede film. The Secrets of Dumbledore is dat wél! Misschien had Johnny Depp met een beter script ook wel een fantastisch stukje acteerwerk neer kunnen zetten. Dat het een geweldige acteur is, kan namelijk niemand ontkennen.

Hier vind je onze toplijst met de beste films van de acteur.

Mads Mikkelsen ís Gellert Grindelwald

Laten we Mads Mikkelsen daarom vooral op zijn eigen kunnen beoordelen. En dan kunnen we kort zijn: de acteur zet een geweldige prestatie neer in The Secrets of Dumbledore! De acteur bezit van nature een gave om een duister personage neer te zetten, zonder dat hij daar kleurlenzen en geblondeerd haar voor nodig heeft. En dat zorgt voor een andere, en misschien wel diepere laag binnen de film. Harteloos en kil: Mads Mikkelsen ís Gellert Grindelwald, zoals Ralph Fiennes Voldemort was.

 

Hier lees je onze volledige recensie van Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Je gedegen voorbereiden op je bioscoopbezoek doe je daarnaast met deze toplijst met alles dat je moet weten over de film.

 

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore draait nu in de bioscoop.