Vergeten Star Wars films

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vergeten Star Wars films
Star Wars

Dit zijn 5 vergeten Star Wars-films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Obi-Wan Kenobi staat met zijn serie bijna voor de deur, maar het wachten op een nieuwe Star Wars-film is nog ondraaglijk lang. Gelukkig zijn er met een beetje zoekwerk vergeten films te vinden waarvan je het bestaan misschien niet eens wist.

1. The Star Wars Holiday Special

Deze legendarisch slechte feestdagen-special die in 1978 op tv te zien was, werd met zoveel kracht uitgekotst, dat hij daarna meteen in de kluizen van Lucasfilm verdween en er nooit meer uit is gekomen. We zien hoe Chewbacca en zijn vrienden op weg zijn naar zijn thuisplaneet om daar de wookiee-variant op kerstmis te vieren. Terwijl Darth Vader en zijn hulpjes blokkades opwerpen, wacht Chewies familie en krijgen we geanimeerde intermezzo’s voorgezet. Dit is zo gruwelijk dat je wel móet kijken. Gelukkig kan dat gewoon op YouTube.

2. The Ewok Adventure

In Return of the Jedi maakte de wereld kennis met de Ewoks, een volkje van beerachtige wezentjes die even dapper als knuffelbaar bleken. Kinderen waren dol op ze, dus kwam er een animatieserie en ook twee speelfilms, waarvan dit de eerste was. Hierin stort een familie neer op Endor, de thuisplaneet van de Ewoks, en worden de ouders gevangen genomen door een gemene reus. De kinderen worden ontdekt door een Ewok en na wat communicatieproblemen zetten ze samen een redding op poten. Dit is duidelijk voor jonge Star Wars-fans gemaakt. Op Disney+ kun je ‘m vinden onder de titel Caravan of Courage.

3. Ewoks: The Battle for Endor

De tweede Ewok-film gaat verder waar de vorige ophield en introduceert een groep nieuwe schurken: de Marauders. Zij wagen het zelfs een paar van die schattige beertjes af te maken en nemen het gros gevangen. Een strijdlustig Ewok-duo laat dat natuurlijk niet op zich zitten. Er zit een klein Nederlands tintje aan deze film, want de koning van de schurken wordt gespeeld door de boomlange Nederlandse acteur Carel Struycken, verstopt onder een dikke laag make up. Ook deze film staat op Disney+.

4. Battle beyond the Stars

Voor de duidelijkheid: dit is geen officiële Star Wars-film, maar een kopie uit 1980 die handig wilde meesurfen op het succes. Toch is dit prima old school pulp, waar je als Star Wars-fan veel lol aan kunt beleven. Hij gaat over een boerenjongen op een verre planeet die een bonte bende strijders om zich heen verzamelt om een nare tiran mores te leren. Producent Roger Corman verdiende een legendarische status met dit soort goedkope maar liefdevol gemaakte films. Hij gaf hier één van de grootste regisseurs van het moment zijn eerste baantje als art director: James Cameron.

5. Message from Space

Nog een dikke rip-off, maar dan uit Japan. Vlak na de eerste Star Wars werd deze in elkaar gedraaid en de overeenkomsten zijn overduidelijk, al valt meteen op dat de Japanners duidelijk minder budget hadden om hun filmdromen waarheid te maken. Toch is het intrigerend om te zien hoe ze hebben geprobeerd om met de helft van het geld en de tijd een waardige kloon te maken. Een vredige planeet wordt aangevallen, dus stuurt de koning acht heilige zaden naar strijders die redding moeten brengen. Ze reageren allemaal anders op deze snack. Gevoel voor wansmaak is een voorwaarde om deze film op waarde te schatten.

Hou je het liever bij de A-titels? We hebben ze voor je gerankt.

Lees verder