Indiana Jones and the Last Crusade Harrison Ford Sean Connery

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Indiana Jones and the Last Crusade Harrison Ford Sean Connery

Feeling old? Deze films vieren dit jaar hun 30e verjaardag

|
|

Laatste update:

In dit toplijstje kijken we naar het filmjaar 1989. We zetten de 10 beste films uit 1989 voor je op een rijtje. Als je het snel zegt, klinkt het alsof we het over de dag van gisteren hebben... Besef echter dat deze films allemaal 30 jaar geleden in de bioscoop draaiden. Laten we daar echter niet te lang bij stil staan en gewoon effe genieten van dit toplijstje vol classics!

1. Indiana Jones and the Last Crusade

Met Indiana Jones and the Last Crusade werd de originele trilogie in 1989 afgerond. In deze film zien we Sean Connory als Indy's vader. Gelukkig hadden de twee fijne chemie en mocht Indy gewoon weer wat nazi's omleggen, zodat Indiana Jones and the Last Crusade een fijnere film is dan zijn voorganger!

2. Dead Poets Society

De literatuurleraar John Keating (Robin Williams) geeft les op een kostschool voor jongens. Zijn missie is om deze adolescente mannen poëzie te onderwijzen... Een lastige taak, die Keating desalniettemin niet uit de weg gaat. Williams is geweldig in zijn rol! Hij herinnert ons er namelijk aan dat we keuzevrijheid hebben, dat we onze eigen levens bepalen. 'Gotta do more, gotta be more'.

Dead Poets Society Robin Williams

3. Back to the Future Part II

Back to the Future Part II is weliswaar niet zo sterk als zijn voorganger, maar is toch wederom weer een enorm charmante film. Michael J. Fox pakt zijn rol als hippe tiener weer op en Christopher Lloyd keert terug als de hilarisch chaotische Doc Brown. Wat de film echter vooral memorabel maakt is het beeld van het jaar 2015. Geef hoverboards en vliegende auto's!

4. Glory

Matthew Broderick staat als kolonel Robert Gould Shaw aan het hoofd van het eerste volledig zwarte regiment in het leger van de Unie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Onderdeel van dat regiment zijn onder meer Denzel Washington (Pvt. Trip) en Morgan Freeman (Sgt. Maj. John Rawlins). Wat Glory zo goed maakt, is dat de film zich niet richt op de tegenstelling tussen Noord en Zuid, maar zich in plaats daarvan richt op het racisme vanuit hun eigen Noordelijke staten.

Glory Morgan Freeman

5. De Kleine Zeemeermin

De Kleine Zeemeermin was een van de beste Walt Disney-animatiefilms in jaren! De film zit vol onvergetelijke personages (Ursula, Botje, Jutter!) en gedenkwaardige liedjes. We zijn zodoende enorm benieuwd naar die live action remake met Halle Bailey in de hoofdrol. Voor nu kijken we echter met veel plezier voor de zoveelste keer naar het origineel.

6. When Harry Met Sally...

Kunnen twee vrienden seks hebben en de volgende ochtend nog van elkaar houden? Dat is de vraag waar Billy Crystal en Meg Ryan in When Harry Met Sally... 12 jaar lang mee worstelen. Er was geen sprake van liefde op het eerste gezicht, in plaats daarvan groeide de liefde elke keer als ze elkaar tegen het lijf liepen een stukje meer. De meest onvergetelijke scène is natuurlijk het luidruchtige fake orgasme van Sally in dat restaurant!

When Harry Met Sally orgasme scene

7. Batman

In 2019 was er Joker, in 1989 was er Batman. Vóór deze film was Batman grappig, kleurvol en een beetje campy... Met de versie van Tim Burton veranderde dat beeld echter drastisch! Zijn duistere en dreigende versie (met Michael Keaton en Jack Nicholson in de hoofdrollen) viel zo in de smaak dat Batman de best bezochte film van het jaar werd.

8. Parenthood

Parenthood draait om de ouderlijke angst van vader Gil Buckman (Steve Martin). Het verhaal weeft zich door zijn gehele familie, waaronder Keanu Reeves en een enorm jonge Joaquin Phoenix. Parenthood kent angstaanjagende, maar tegelijkertijd ook grappige momenten. Elke ouder vraagt zich waarschijnlijk wel eens af of al die goedbedoelde keuzes uiteindelijk wel echt zo goed uitpakken...

Parenthood comedy film 1989 cast

9. Driving Miss Daisy

We houden van Morgan Freeman! Zodoende moesten we ook Driving Miss Daisy een plekje in dit toplijstje met films uit 1989 geven. Deze film vertelt het verhaal van een zwarte chauffeur en de rijke vrouw, die hij rondrijdt. In een periode van 25 jaar worden zij elkaar beste vrienden. Op de achtergrond zien we de geleidelijke veranderingen wat betreft de verhoudingen tussen zwart en wit in het zuiden van Amerika.

10. Say Anything...

Say Anything is een liefdesverhaal over twee tieners, maar dan een stuk intelligenter en realistischer dan die beschrijving doet vermoeden! We zien de charmante John Cusack, die de slimme Ione Skye probeert te versieren. Uiteraard worden ze verliefd. En daar kan overbezorgde vader John Mahoney niets aan veranderen.

Say Anything John Cusack

Lees verder