• Married at First Sight
  • First Dates
  • B&B vol Liefde

Deze 10 datingshows op Netflix mag je niet missen

De 10 leukste datingshows op Netflix

Nu we toe zijn aan de laatste afleveringen van B&B Vol Liefde vrezen we het zwarte gat waar we straks massaal in vallen… Gelukkig heeft Netflix óók een paar prima datingshows in de aanbieding waarmee we langzaam af kunnen kicken van de romantiek én het ongemak.

1. Sexy Beasts

Kun je verliefd worden op een monsterlijke flamingo of een wulpse gorilla? De Netflix-datingshow Sexy Beasts neemt de proef op de som. Kandidaten worden schitterend opgemaakt als (fantasie-)dieren en gaan daarna gezellig met elkaar op date. De eerste paar afleveringen heeft Sexy Beasts een enorm hoog WTF-gehalte!

2. Rea(L)Ove

In Japan doen ze veel programma’s nét even anders dan je misschien gewend bent. In Rea(L)Ove komen achttien singles bij elkaar om de liefde te zoeken. De twist is dat sommige kandidaten een duister geheim bij zich dragen. Eentje heeft bijvoorbeeld grote gokschulden, een ander een flink strafblad en wéér een ander iemand heeft rolletjes gespeeld in pornofilms.

Terwijl de deelnemers geconfronteerd worden met hun eigen fouten, vindt de presentator dit allemaal bijzonder grappig. Hij lacht de huilende kandidaten keihard uit, en zit ze voornamelijk af te zeiken. Het is niet helemaal duidelijk of Rea(L)Ove een échte bizarre datingshow is of een parodie op trashy reality-programma’s.

3. Back with the Ex

In Back with the Ex twijfelen kandidaten of ze hun relatie wel écht terecht verbroken hebben. Vaak zijn er vervelende dingen gebeurd (leugens, vreemdgaan en andere ellende), maar in Back with the Ex krijgt iedereen een eerlijke kans.

Deze ‘datingshow’ is wat minder hijgerig dan andere programma’s. De kandidaten missen elkaar echt, en praten veel over hun gevoelens. Tragisch is dat sommige deelnemers na een oprechte start weer snel vervallen in het gedrag dat de breuk eerder veroorzaakte. Vaak blijkt de ex niets voor niets verleden tijd te zijn, ondanks ieders goede bedoelingen…

4. Indian Matchmaking

Als je zelf worstelt op date-gebied is Indian Matchmaking een heerlijk programma om verslingerd aan te raken. Sima Taparia is een matchmaker die mensen met een Indiase achtergrond aan elkaar probeert te koppelen. Haar werk is niet makkelijk: de eisen die de kandidaten stellen zijn duizelingwekkend hoog. Iedereen wil een jonge, bloedmooie miljonair uit de juiste kaste én met een beetje lichte huid: daarnaast hebben de deelnemers nog hyperkritische families die óók hun zegen moeten geven.

Sima en de kandidaten zakken steeds dieper weg in een waar moeras aan eisen, terwijl de families steeds dreigen om iemand ‘dan maar uit te huwelijken’. Toch voel je ook mee met de kandidaten die op liefdesgebied gevangen zitten tussen moderniteit én Indiase tradities.

5. Single’s Inferno

Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurt als je van Expeditie Robinson een datingshow maakt? Het Koreaanse programma Single’s Inferno is een prima voorbeeld! Kandidaten leren elkaar kennen op een tropisch eiland, maar mogen weinig informatie over hun leven delen. Door te overleven én zware opdrachten te winnen kunnen ze een luxe verblijf in een hotel winnen waar ze wél over zichzelf mogen praten.

Single’s Inferno is een vreemde combi van wedstrijd en datingshow, maar wél behoorlijk interessant. Het ene moment sta je te flirten met een kandidaat, en vijf minuten later breekt er een ruzie uit over de verdeling van het schaarse eten. Ondanks dat gaat het er in deze datingshow behoorlijk beschaafd aan toe.

6. Are you the One?

In deze datingshow zijn verschillende kandidaten vooraf met elkaar gematcht, maar ze weten niet precies wíe hun ‘droompartner’ is. Wat volgt is een soort romantische variant op Cluedo, waarin de deelnemers met elkaar op date gaan en aanwijzingen verzamelen. Als de deelnemers ontdekken wie er bij elkaar hoort winnen ze een flink geldbedrag. 

Het resultaat is behoorlijk chaotisch! Deelnemers denken hun match gevonden te hebben, maar als dat niet klopt vrezen ze voor hun gevoelens én de geldprijs. De paranoïde sfeer zorgt voor heel wat explosieve ruzies! Sinds vorig jaar bestaat er ook een Nederlandse variant van deze 'datingspelhow'.

7. Love on the Spectrum

Daten is voor iedereen lastig, maar mensen met een autismespectrumstoornis kunnen het nóg wat lastiger hebben in de jungle van de liefde. Love on the Spectrum volgt verschillende jonge mannen en vrouwen die op zoek gaan naar een partner.

De zoektocht verloopt vaak behoorlijk moeizaam, maar de deelnemers blijven hoop koesteren én zijn ontwapenend in hun reacties. Love on the Spectrum richt zich op de emotionele verbindingen tussen mensen die vaak ontstaan, óók als je misschien moeite hebt om deze te uiten.

8. Too Hot to Handle

Too Hot to Handle is een interessante datingshow omdat de kandidaten regelmatig geconfronteerd worden met de consequenties van feesten en beesten. Vrijgezelle mannen en vrouwen worden opgesloten in een villa, waarna ze elkaar beter leren kennen. Het addertje onder het gras: voor elke ‘seksuele actie’ krijgen ze een boete van duizenden dollars die van het prijzengeld af gaat.

De hitsige kandidaten doen hun uiterste best om de prijzenpot gevuld te houden, maar natúúrlijk is dit niet te doen voor het stelletje leeghoofden (daar zijn ze immers op geselecteerd!). In het derde seizoen hadden de kandidaten binnen de kortste keren zelfs een ‘schuld’ aan het programma!

9. Love is Blind

In Married at First Sight trouwen wildvreemden met elkaar nadat ze door experts aan elkaar gelinkt zijn. In Love is Blind zijn de deelnemers zélf de experts. De kandidaten praten urenlang met elkaar, zonder dat ze elkaar kunnen zien: als ze met elkaar verder willen zijn ze in één klap verloofd!

De deelnemers aan Love is Blind zijn behoorlijk oprecht, maar je leert mensen pas écht kennen als je er een tijdje mee optrekt. Aan sommige kandidaten bleken tóch een paar steekjes los te zitten. Wie voert er nou wijn aan een hond!? Toch waren de matches (relatief) succesvol: Love is Blind scoort qua resultaten beter dan de experts van MAFS.

10. Dating Around

Dating Around lijkt het meest op het succesvolle First Dates, en is één van de beste datingprogramma’s die je op Netflix kunt vinden. In deze show gaan vrijgezelle kandidaten op vijf dates met verschillende mensen. Soms klikt het, soms helemaal niet, maar omdat je deelnemers ziet als ze positief én negatief reageren, leer je ze gevoelsmatig beter kennen dan in één korte momentopname.

In Dating Around zie je kandidaten van allerlei pluimage. Jong, oud, hetero, gay, rijk, arm: allemaal zoeken ze die éne gouden kans op liefde. Dating Around bevat heel veel aspecten van het moderne ‘datingleven’, is soms enorm awkward, maar over het algemeen krijg je er een behoorlijk positief gevoel van.

De beste datingshows op Netflix

De insteek van alle Netflix-datingshows is nét wat anders, maar daardoor is er gelukkig veel te kiezen. Voor fans van datingprogramma’s zit er sowieso iets tussen om het gemis van B&B Vol Liefde op te vangen. Hier vind je ons hele dossier van de romantische zomerhit op RTL: van mierzoete romances tot keiharde afwijzingen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.