De Tien Beste Actie-Sequels ooit

Door Redactie
De Tien Beste Actie-Sequels ooit

Deze week komt The Equalizer 2 uit, en om dat te vieren zetten we hier bij wijze van voorpret vast de beste tweede delen uit het actiegenre op een rijtje.

Hierbij eerst de spelregels: Derde of latere delen tellen niet mee (dus alle goede Fast & Furious-films vallen bij voorbaat af, en Mad Max: Fury Road telt ook niet mee), en ze moeten minstens zo goed of beter zijn dan het eerste deel (Die Hard 2 komt dus ook niet in aanmerking). Ook mag er best overlap zijn met het science fiction of comic book-genre, maar moet de film in kwestie in de eerste plaats een actiefilm zijn. Geweldige tweede delen als Star Wars: The Empire Strikes Back, Dawn of the Planet of the Apes, Spider-Man 2 of Hellboy: The Golden Army vallen dus ook af, hoe goed ze ook zijn. Wat blijft er dan over?

10 - Lethal Weapon 2

Het rauwe eerste deel van Lethal Weapon zette de serie meteen op de kaart als één van de sterkste actie-series van de jaren tachtig en negentig. Hoofdrolspelers Mel Gibson en Danny Glover hadden duidelijk chemie als agenten Riggs en Murtaugh, dus dat smaakte naar meer. En meer kregen we: Het tweede deel was minstens zo goed, en ook nog eens een stuk vlotter en luchtiger. En wie weet komt er toch nog een vijfde deel binnenkort.

9 - Mad Max 2: Road Warrior

De eerste Mad Max geldt dan misschien als een cultklassieker, als het om de actie gaat reed Mad Max 2: Road Warrior over zijn voorganger heen alsof het een stuk roadkill was. Maar baas boven baas, want het vierde deel Mad Max: Fury Road walste uiteindelijk deze sequel helemaal plat met de meest krankzinnige stunts.

8 - X2 / X-Men 2: X-Men United

De eerste X-Men film was een uitstekende introductie van één van de beroemdste comic-series ooit, maar net toen ' ie lekker op gang kwam was deze alweer afgelopen. Dat gemis werd goed gemaakt met het vervolg dat zowat een uur langer was. Daarnaast kregen fans dit keer ook Hugh Jackman te zien als een volledig ontketende Wolverine. Alleen had Fox het handiger aan mogen pakken met de marketing, want heet de film nou X2, X-Men 2, of X-Men United???

7 - Aliens

Dit is een beetje een buitencategorie want de eerste Alien was helemaal geen actiefilm, maar een science fiction-horrorthriller. James Cameron gooide het echter over een andere boeg dan Ridley Scott, en ging vol voor de actie. Sigourney Weavers Ripley krijgt hulp van een stel bikkelharde ruimtemariniers, die zeker de laatste drie kwartier al hun munitie leeg schieten op de haast onverslaanbare Aliens.

6 - Desperado

Ook dit is een beetje een buitencategorie, wat is het nou een vervolg of is het nou een remake? Robert Rodriguez maakte in 1992 voor een appel en een ei de low-budget actiefilm El Mariachi. Drie jaar later mocht hij dezelfde film opnieuw maken, maar nu met een grote ster (Antonio Banderas) in de hoofdrol, en met een véél grote budget. Het resultaat is heerlijk lomp en grof, maar ook swingend en spectaculair. Ook al is het misschien niet helemaal een vervolg, Desperado is een tijdloze actieklassieker die zijn plaats in deze lijst verdient. Graag hadden we ook nog Machete Kills van Rodriguez in deze Top Tien opgenomen, maar in alle eerlijkheid is de eerste toch wat beter.

5 - Captain America: The Winter Soldier

Op zich was het niet zo'n indrukwekkende prestatie dat Captain America: The Winter Soldier beter was dan zijn voorganger, want het fletse Captain America: The First Avenger was één van de mindere Marvel-films. Maar The Winter Soldier is niet alleen beter dan deel één, het is ook één van de sterkste films die Marvel Studios tot nu toe heeft afgeleverd. Deze politieke actiethriller bevat meerdere zinderende actiescènes waarbij je op het puntje van je stoel zit.

4 - Expendables 2

De eerste Expendables-film was wel degelijk de moeite waard, al was het alleen maar om zoveel actiesterren bij elkaar te zien, maar toch ontbrak er iets. De film was soms wat traag en het had toch allemaal net wat vetter mogen zijn. Aan vetheid echter geen gebrek in The Expendables 2; de film begint compleet over the top en houdt die toon vervolgens voor de volle twee uur vast. de One-liners vliegen over en weer, er is volop lompe actie, en we zien ook meer van Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger die in de eerste film veel te kort in beeld waren. Zelfs Chuck Norris duikt nog op in een cameo waarin hij zichzelf parodieert. Dit tweede deel is beter dan de eerste én derde Expendables bij elkaar.

3 - The Raid 2

Ineens was daar in 2012 een film uit Indonesië of all places, die het hele actiegenre op zijn kop zette met de meeste halsbrekende stunts. Het succes van The Raid leek niet te imiteren noch te evenaren, maar in 2014 flikten ze het met The Raid 2 gewoon weer. Het vervolg was wel beduidend naargeestiger dan het eerste deel, maar de gevechtschoreografie was wederom ongelofelijk, net als de pencak silat acrobatiek van hoofdrolspeler Iko Uwais. Gaat hem zien straks in Mile 22!

2 - The Dark Knight

Wederom kun je je afvragen of dit een vervolg is of niet, aangezien er voor Batman Begins al volop andere films over de Vleermuisman gemaakt waren. Maar Christopher Nolan zorgde in 2005 voor een nieuwe start voor deze iconische DC-held, waardoor we The Dark Knight een vervolg mogen noemen. Weergaloze actie, een loeispannend verhaal, en wijlen Heath Ledger die een fenomenale Joker neerzet. Een instant klassieker, die deze zomer tien jaar oud is geworden.

1 - Terminator 2: Judgment Day

Ook al is nummer twee uit deze lijst misschien een nog betere film, toch staat Terminator 2: Judgment Day op de eerste plaats. Toen deze film in 1991 uitkwam was het echt een mijlpaal; een film vol met baanbrekende special effects, die je dingen liet zien die nog nooit vertoond waren op het witte doek. Tel daarbij op de spetterende actie, een goed en spannend verhaal, en Ahnold op zijn allerbest, en je hebt een terechte nummer één.