De lekkerste filmquadrilogieën

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
De lekkerste filmquadrilogieën

De lekkerste filmquadrilogieën

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Een tijdje terug presenteerden we al een overzicht van de beste filmtrilogieën, en nu met Avengers: Endgame misschien wel het grootste filmvierluik ooit tot een einde is gekomen zetten we dit keer de must-see quadrilogieën voor je op een rijtje.Daarmee geven we ook meteen het antwoord op de vraag waarom we de Bourne-trilogie en de Indiana Jones-trilogie niet in het trilogieënoverzicht hadden opgenomen: omdat we het vierde deel ook meetellen.

Lethal Weapon

Met hun rollen als de bekvechtende inspecteurs Riggs en Murtaugh bliezen Mel Gibson en Danny Glover het buddycop-genre in 1987 nieuw leven in, mede dankzij het vlotte scenario van Shane Black. De volgende drie delen waren eigenlijk steeds meer van hetzelfde, maar wat maakt dat uit als hetzelfde zo lekker smaakt? A jaren gaan er geruchten over een vijfde film, maar vooralsnog moeten Lethal Weapon-fans hun honger stillen met de tv-serie.

Beste deel: Lethal Weapon 2 is nog net iets vlotter dan het soms wat grimmige eerste deel, de tweede dus.

Mad Max

En nog een quadrilogie met Mel Gibson! In drie van de vier delen tenminste. De eerste drie Mad Max-films hadden al een flinke cultstatus verworven toen het vierde deel Mad Max: Fury Road in 2015 zijn voorgangers platwalste met nog nooit eerder vertoonde stunts. Het leverde dit spektakelstuk zowaar een Oscarnominatie voor Beste film op!

Beste deel: Moeten we het nog een keer zeggen? Mad Max: Fury Road natuurlijk!

De lekkerste filmquadrilogieën

Indiana Jones

De meeste Indy-fans willen het niet weten maar toch is er ook nog een vierde deel in deze serie gemaakt. Veel fans van het eerste uur moesten in 2008 gruwelen van Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, maar hij telt toch echt mee. Een vijfde deel staat gepland voor de zomer van 2021, wanneer Harrison Ford 79 jaar oud wordt. Het zal ons benieuwen of deze al -tig keer uitgestelde vijfde film nog gemaakt gaat worden.

Beste deel: Raiders of the Lost Ark blijft een klassieker, de eerste dus.

De lekkerste filmquadrilogieën

Jason Bourne

Heel strikt genomen zou je kunnen zeggen dat er vijf films in deze reeks zijn gemaakt, maar die ene met Jeremy Renner waren we vrijwel meteen vergeten. Want hoe kun je nou een Bourne-film maken zonder Matt Damon? The Bourne Legacy bewees dat dit inderdaad niet mogelijk is, en dat is ook meteen het enige wat we ervan herinneren. Ook al was de langverwachte comeback-film Jason Bourne uit 2016 dan misschien niet zo goed als de eerste drie, als zelfs het minste deel van een quadrilogie toch nog steeds erg oké is dan weet je dat het om een superserie gaat.

Beste deel: The Bourne Ultimatum, met gemak. Dit derde deel bevat de meeste spanning en de meest spectaculaire actiescènes uit de hele serie.

Rambo/First Blood

Per september mogen we de Rambo-films uit dit rijtje knikkeren, want dan komt het vijfde deel uit. Wordt het daarmee dan een quintologie? Hoe heet zoiets? Vooralsnog staat ijzervreter John Rambo in hetzelfde rijtje als Indiana Jones, Mad Max en Jason Bourne. Dat doet 'ie toch leuk.

Beste deel: toch de eerste, ook al is de vierde stiekem het meest vermakelijk, gewoon omdat die het lompst is.

De lekkerste filmquadrilogieën

Scream

De eerste Scream zette in 1996 het horrorgenre op zijn kop door volop te spelen met de regels van het genre. Ook de drie vervolgfilms slaagden er steeds in je op het verkeerde been te zetten.

Beste deel: de eerste, omdat die het meest origineel was.

The Hunger Games

In een rijtje vol met mannen staat Katniss Everdeen haar mannetje te midden van deze stoere kerels. Het derde boek uit de Hunger Games-serie is uitgesmeerd over twee films, die de weinig geïnspireerde titels The Hunger Games: Mockingjay – Part 1 en The Hunger Games: Mockingjay – Part 2 hebben meegekregen. Maar daarmee zijn de films nog steeds een quadrilogie

Beste Deel: The Hunger Games: Catching Fire, omdat deze de meeste vaart had van de vier.

The Avengers

Eigenlijk was Captain America: Civil War ook een soort van Avengers-film, maar aangezien het officieel een solofilm van Steve Rogers was telt deze “Avengers part 2,5” niet mee. En daarom staan de Avengers toch wel in dit lijstje. Daarnaast is dit ook de enige franchise waarvan allevier de films in de Top Tien van Best verdienende films ooit staan!

Beste deel: de eerste is nu al een klassieker, maar Avengers: Endgame flikt als afronding van Phase 1, 2 én 3 van het Marvel Cinematic Universe iets wat nog nooit eerder is vertoond. De vierde dus.

Toy Story

Het vierde deel is nog niet eens uit, maar toch mogen we er nu al vanuit gaan dat deze net als de eerste drie delen in deze alom bejubelde Pixar-serie weer helemaal super wordt. 26 juni is het zover!

Beste deel: Moeilijk te zeggen, want ze zijn alledrie zo goed. De tweede had de beste grappen, maar we gaan toch maar voor de eerste omdat die zo baanbrekend was.

Lees verder