Bird Box, Interstellar, Mad Max: Fury Road

Veronica Superguide logo
Bird Box, Interstellar, Mad Max: Fury Road

De 20 beste sciencefiction-films op Netflix (maart 2022)

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Sciencefiction-fans zitten goed bij Netflix. Van baanbrekende klassiekers tot recente blockbusters: de streamingdienst heeft het allemaal. Wij zetten de beste sciencefiction-films op Netflix voor je op een rijtje!

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste kijktips? Luister dan onze wekelijkse podcast: Bankplakkers! Overal te luisteren, zoals op Spotify en Apple podcasts.

20. Divergent (2014)

In de toekomst is de samenleving opgesplitst in vijf facties en tieners worden op hun zestiende getest om uit te vogelen bij welke groep ze horen. Beatrice doet de test en blijkt bij alle facties te passen, dat kan natuurlijk niet en zij krijgt de stempel Divergent, waardoor ze moet vrezen voor haar leven. Beatrice verstopt zich daarom in de stoerste groep die ze kan vinden en beleeft de spannendste avonturen.

19. Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

Van alle sciencefiction-films op Netflix is dit een van de kleurrijkste. In de stad Alpha wonen talloze ruimtewezens in harmonie naast elkaar, maar iemand is van plan om een einde te maken aan de vrede. Agenten Valerian en Laureline komen in actie om de stad te beschermen. Deze stripverfilming is de meest ambitieuze film van Luc Besson (The Fifth ElementLucy) en dat is goed te zien. Hij gaat helemaal los met rare wezens en bijzondere werelden. 

18. War of the Worlds (2005)

Het boek van H.G. Wells is al talloze keren verfilmd en het hoorspel van Orson Welles zorgde zelfs voor grootschalige paniek, omdat luisteraars dachten dat er echt een buitenaardse invasie plaatsvond. In handen van Steven Spielberg is War of the Worlds een moderne blockbuster vol spanning en spektakel, die tegelijkertijd trouw blijft aan de tijdloze klassieker. 

17. Stowaway (2021)

In de Netflix sciencefiction-film Stowaway ligt de nadruk op de wetenschappelijke kant van het genre. Drie wetenschappers maken een ruimtereis richting Mars, maar door een ongeluk is ook een technicus aan boord beland. Wanneer het levensonderhoudsysteem beschadigd raakt, is er nog maar zuurstof voor drie mensen en moet een onmogelijk besluit worden genomen.

16. The Midnight Sky (2020)

We gaan gelijk door met nog een sciencefiction-film van Netflix zelf. In The Midnight Sky speelt George Clooney - die de film ook regisseerde - een wetenschapper, die een groep astronauten probeert te waarschuwen om niet terug te keren naar de aarde. Sinds de bemanning op reis ging om een nieuwe planeet te vinden, is de aarde alleen maar giftiger geworden en als ze terugkeren zullen ze het niet overleven.

15. I Am Legend (2007)

Net zoals War of the Worlds is I Am Legend ook gebaseerd op een klassiek verhaal (The Omega Man) dat al meerdere keren is verfilmd. Maar met Will Smith als laatste man op aarde heeft deze versie een flinke troef in handen en de charismatische acteur bewijst dat hij prima in zijn eentje een film kan dragen. Smith schittert als dolende wetenschapper in een stad vol zombies en maakt I Am Legend eigenhandig een van de betere sciencefiction-films op Netflix.

14. Dredd (2012)

Vergeet alsjeblieft zo snel mogelijk Judge Dredd met Sylvester Stallone in de hoofdrol, want die standaard actiefilm uit 1995 doet het brute stripfiguur geen recht. In Dredd speelt Karl Urban (The Boys) de rol van gewelddadige rechtshandhaver, die in een wooncomplex af moet rekenen met een sadistische drugsorganisatie. De sciencefiction-film doet denken aan actiefilm The Raid, maar dat is juist een pluspunt.

13. Edge of Tomorrow (2014)

Wanneer de aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens, is majoor William Cage een van de eerste die sneuvelt op het slagveld. Hij belandt echter in een mysterieuze tijdlus, waardoor hij telkens opnieuw de kans krijgt om de intergalactische invasiemacht te verslaan. Wat volgt is een even vlotte als vermakelijke kruising tussen Aliens en Groundhog Day, met prima hoofdrollen van Tom Cruise en Emily Blunt.

12. Black Mirror: Bandersnatch (2018)

Sciencefiction-serie Black Mirror weet de kijker altijd te verrassen met uitdagende verhaallijnen en cynische plotwendingen. Bedenker Charlie Brooker doet daar nog een schepje bovenop met de interactieve Netflix-film Bandersnatch. Het verhaal begint simpel met een man die een game bedenkt, maar jij als kijker bepaalt zijn keuzes en iedere beslissing heeft grote gevolgen. 

11. Star Trek (2009)

Wie denkt aan sciencefiction denkt automatisch aan Star Trek en Netflix staat vol met versies van de iconische televisieserie. Naast Voyager, Enterprise, Deep Space Nine, The Next Generation en Discovery, heeft Netflix ook de moderne sciencefiction-film uit 2009 in de aanbieding.  In deze blockbuster worden Kirk en Spock uitgestuurd op hun eerste missie met de U.S.S. Enterprise.

10. Gravity (2013)

Gravity kunnen we rekenen tot een van de meest realistische sciencefiction-films op Netflix. In deze oogstrelende parel van Alfonso Cuarón (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) spelen Sandra Bullock en George Clooney twee astronauten die na een ongeluk op een ruimtestation verdwalen in de groeiende duisternis van het heelal. Ze moeten hun wetenschappelijke kennis gebruiken om te overleven en terug te keren op aarde.

9. Bird Box

Gravity is niet de enige sciencefiction-film op Netflix met een glansrol voor Sandra Bullock. In Bird Box wordt de wereld aangevallen door aliens die hun slachtoffers dwingen om zelfmoord te plegen en de enige manier om te overleven is door binnen te blijven. Wie het toch aandurft om naar buiten te gaan, moet een blinddoek dragen zodat de monsters hen niet kunnen beïnvloeden. De kijker krijgt deze monsters nooit te zien en dat maakt de sciencefiction-thriller nog een tandje spannender.

8. The Hunger Games (2012)

In een angstaanjagende toekomst worden jongeren uit arme districten gedwongen om tegen elkaar te strijden tot de dood. De heldhaftige Katniss weigert te moorden en groeit uit tot een icoon van het verzet. The Hunger Games was een gigantische hit en een springplank voor de carrière van Jennifer Lawrence. Andere Young Adult-films probeerden dit succes te evenaren met sciencefiction voor jongeren, maar The Hunger Games-reeks steekt met kop en schouders uit boven de rest. 

7. Oxygène (2021)

Na een aantal heftige horrorfilms doet regisseur Alexandre Aja (Haute TensionThe Hills Have Eyes) het iets rustiger aan met Netflix Original Oxygène, waarin een vrouw ontwaakt in een cryogenische unit. Ze heeft geen idee wie ze is en waarom ze in de medische capsule zit, haar enige lijntje met de buitenwereld is een computersysteem dat voor haar moet zorgen. Mélanie Laurent draagt deze sciencefiction-film en weet meer dan anderhalf uur lang te fascineren

6. Interstellar (2014)

Wanneer onze aarde onbewoonbaar dreigt te worden verklaard, wordt voormalig astronaut Cooper de ruimte ingestuurd om een nieuwe thuisbasis te vinden voor de mensheid. Met Interstellar bewijst regisseur Christopher Nolan (Inception, Tenet) dat hij de meester is van de intelligente blockbuster, maar het is Oscarwinnaar Matthew McConaughey die ervoor zorgt dat de menselijke maat niet wordt vergeten tussen al het oogverblindende sciencefiction-spektakel.

5. Annihilation 

Na zijn meesterlijke debuutfilm Ex Machina levert regisseur en schrijver Alex Garland opnieuw een pareltje af. Netflix Original Annihilation is een ingetogen en intelligente sciencefiction-thriller over een mysterieuze plek genaamd The Shimmer. Een groepje vrouwelijke wetenschappers onderzoekt dit gebied en ze komen al snel oog in oog te staan met hun grootste nachtmerries. Garland neemt de tijd om de spanning op te bouwen en wisselt met het grootste gemak tussen wonderschone plaatjes en gruwelijke scènes.

4. Inception (2010)

Christopher Nolan duikt nogmaals op in de top 10, dit keer met Inception. In deze scifi-thriller speelt Leonardo DiCaprio een dief die geheimen uit iemands dromen steelt. Hij wordt gevraagd om voor de verandering een idee in iemands onderbewustzijn te stoppen en deze klus is niet zonder gevaar. Door het verhaal af te laten spelen in een droomwereld waarin alles kan, krijgt Nolan de kans om flink uit te pakken met de meest waanzinnige special effects en diepgaande ideeën.

3. Back to the Future (1985)

Back to the Future speelt zich grotendeels af in het verleden, maar is wel degelijk een sciencefiction-film. De excentrieke wetenschapper Doc Brown weet een DeLorean om te bouwen tot tijdmachine en wanneer er tijdens een test van alles fout gaat, belandt de jonge Marty McFly in het jaar 1955. Om weer terug te kunnen keren naar 1985 heeft hij de hulp nodig van een jonge Doc Brown en ondertussen probeert Marty zijn eigen ouders te koppelen, zodat hij in de toekomst geboren zal worden.

2. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Zonder deze filmklassieker van meesterregisseur Steven Spielberg hadden we nu geen Stranger Things gehad. Het jongetje Elliott vindt een ruimtewezen en wil de alien helpen om terug te keren naar zijn thuisplaneet, maar voordat het zover is, moet hij voorkomen dat het wezentje wordt gevonden door de overheid. Wat volgt is een tijdloos avontuur dat nu nog net zo heerlijk wegkijkt als bijna veertig jaar geleden. Zet deze sciencefiction-film direct in je Netflix kijklijst! 

1. Mad Max: Fury Road (2015)

Dertig jaar na Mad Max Beyond Thunderdome keert Max Rockatansky terug naar de woestenij van Australië voor een nieuw post-apocalyptisch avontuur. Tom Hardy heeft de rol van Mel Gibson overgenomen en speelt de anti-held zo goed dat je Gibson bijna zou vergeten. Het verhaal stelt op het eerste gezicht weinig voor en is niet meer dan één lange en extreem gewelddadige achtervolging, maar toch lukt het regisseur George Miller om een wereld vol diepgang en heerlijk absurde personages neer te zetten. Van alle sciencefiction-films op Netflix is dit zonder twijfel de beste. 

Wil je weten wat de allerbeste series zijn op Netflix? Check dan deze lijst. Heb je alles al gezien? Bekijk dan wat er deze maand nieuw is op Netflix

Lees verder