De 20 beste sciencefiction-films op Netflix

Sciencefiction-fans zitten goed bij Netflix. Van baanbrekende klassiekers tot recente blockbusters: de streamingdienst heeft het allemaal. Wij zetten de 20 beste sciencefiction-films op Netflix voor je op een rijtje!

Door Ruben Praster
Oblivion
© Universal Pictures

20. The 5th Wave (2016)

The 5th Wave is gebaseerd op het gelijknamige boek en is een hele fijne Young Adult-film. Vier golven van buitenaardse aanvallen hebben de aarde compleet vernietigd en iedereen vreest voor een vijfde golf. Met dit aankomende gevaar in het achterhoofd gaat Cassie (Chloë Grace Moretz) op zoek naar haar vermiste broer. De dappere tiener wordt daarbij geholpen door de mysterieuze Evan (Alex Roe), maar ze weet niet of ze hem kan vertrouwen. 

19. Mortal Engines (2018)

Mortal Engines had alles in zich om een grote hit te worden. Deze boekverfilming werd gemaakt door het team achter The Lord of the Rings en ziet er prachtig uit, maar het publiek bleef thuis en de film was een grote flop. Dat is jammer, want ook al is het verhaal niet heel bijzonder - in een dystopische toekomst strijdt een mooie heldin tegen een dictator - kijkt Mortal Engines lekker weg en de rijdende steden zijn adembenemende creaties. 

18. Transformers (2007)

Deze buitenaardse robots begonnen als speelgoed en om de verkoop aan te zwengelen, werd er een tekenfilmserie gemaakt, die uitgroeide tot een gigantische hit. In 2007 bracht actieregisseur Michael Bay de geliefde 80's iconen tot leven op het grote scherm en natuurlijk werd Transformers opnieuw een grote hit. Diepzinnig is de blockbuster niet, maar het is wel nostalgisch spektakel om een grote bak popcorn bij leeg te eten. 

17. Stowaway (2021)

In de Netflix sciencefiction-film Stowaway ligt de nadruk op de wetenschappelijke kant van het genre. Drie wetenschappers maken een ruimtereis richting Mars, maar door een ongeluk is ook een technicus aan boord beland. Wanneer het levensonderhoudsysteem beschadigd raakt, is er nog maar zuurstof voor drie mensen en moet een onmogelijk besluit worden genomen.

16. The Midnight Sky (2020)

We gaan gelijk door met nog een sciencefiction-film van Netflix zelf. In The Midnight Sky speelt George Clooney - die de film ook regisseerde - een wetenschapper, die een groep astronauten probeert te waarschuwen om niet terug te keren naar de aarde. Sinds de bemanning op reis ging om een nieuwe planeet te vinden, is de aarde alleen maar giftiger geworden en als ze terugkeren zullen ze het niet overleven.

15. Elysium (2013)

In het jaar 2154 wordt de wereldbevolking gescheiden; de allerrijksten mogen naar een veilige plek in de ruimte, terwijl de ongelukkigen achter moeten blijven op de overbevolkte aarde. Ex-gevangene Max (Matt Damon) is een arbeider op aarde en grijpt de kans om naar ruimtestation Elysium te ontsnappen, daarvoor moet hij wel eerst belangrijke informatie stelen. Na District 9 laat regisseur Neill Blomkamp opnieuw zien dat hij als geen ander weet hoe je een rauwe sciencefiction-film maakt.

14. Lucy (2014)

Lucy (Scarlett Johansson) wordt gedwongen om een nieuw soort drug te smokkelen en kort daarna wordt ze ook nog eens in elkaar geslagen, waardoor de drugs vrijkomen in haar lichaam. Dit verandert haar brein, waardoor ze steeds meer hersencapaciteit kan gebruiken en zich ontwikkelt tot een superheld. Wat begint als een sciencefiction-film ontwikkelt zich steeds meer tot een vette actiefilm, waarin Scarlett ruim de kans krijgt om te laten zien wat een bad ass zij is. 

13. Bird Box

In Bird Box wordt de wereld aangevallen door aliens die hun slachtoffers dwingen om zelfmoord te plegen en de enige manier om te overleven is door binnen te blijven. Wie het toch aandurft om naar buiten te gaan, moet een blinddoek dragen zodat de monsters hen niet kunnen beïnvloeden. De kijker krijgt deze monsters nooit te zien en dat maakt de sciencefiction-thriller nog een tandje spannender. Daarnaast is Sandra Bullock uitstekend in de hoofdrol.

12. Black Mirror: Bandersnatch (2018)

Sciencefiction-serie Black Mirror weet de kijker altijd te verrassen met uitdagende verhaallijnen en cynische plotwendingen. Bedenker Charlie Brooker doet daar nog een schepje bovenop met de interactieve Netflix-film Bandersnatch. Het verhaal begint simpel met een man die een game bedenkt, maar jij als kijker bepaalt zijn keuzes en iedere beslissing heeft grote gevolgen. 

11. The Adam Project (2022)

Deze Netflix Original schreeuwt nostalgie en heeft overduidelijk geleerd van de klassiekers als Back to the Future en E.T.. Ryan Reynolds speelt een piloot die vanuit de toekomst terugreist naar 2012 om zijn vermoorde vriendin van de dood te redden. Een probleem: hij is in het verkeerde jaar beland en staat recht tegenover de twaalfjarige versie van zichzelf. Zoals altijd weet Ryan Reynolds humor en actie op voortreffelijke wijze te combineren en het nostalgische sausje geeft de film net dat beetje extra.

10. Oxygène (2021)

Na een aantal heftige horrorfilms doet regisseur Alexandre Aja (Haute TensionThe Hills Have Eyes) het iets rustiger aan met Netflix Original Oxygène, waarin een vrouw ontwaakt in een cryogenische unit. Ze heeft geen idee wie ze is en waarom ze in de medische capsule zit, haar enige lijntje met de buitenwereld is een computersysteem dat voor haar moet zorgen. Mélanie Laurent draagt deze sciencefiction-film en weet meer dan anderhalf uur lang te fascineren

9. Chappie (2015)

In de toekomst zijn politieagenten vervangen met kille robots, maar een van hen wordt opnieuw geprogrammeerd en krijgt een eigen bewustzijn. De robot genaamd Chappie (Sharlto Copley) is een aandoenlijke combinatie van RoboCop, Johnny 5 en Wall-E, die opgevoed wordt door een groepje gangsters en een geniale wetenschapper. Ondertussen wil ex-soldaat Vincent (Hugh Jackman) zijn eigen robot onder de aandacht brengen en daarvoor moet hij eerst Chappie opruimen.

8. Oblivion (2013)

In de toekomst is de halve aarde vernietigd en onbewoonbaar geworden. Alleen techneut Jack (Tom Cruise) is achtergebleven om robots te herstellen, maar wanneer een missie fout gaat, ontdekt deze laatste man op aarde dat hij toch niet zo alleen is. Oblivion neemt de tijd om het verhaal te vertellen, voordat het verandert in een toffe actiefilm en is duidelijk geïnspireerd op sciencefiction-klassiekers van vroeger, zoals The Last Man on Earth, Planet of the Apes en 2001: A Space Odyssey

7. Equilibrium (2002)

Nadat The Matrix in 1999 voor eens en altijd de filmindustrie veranderde met vette actie, filosofische verhaallijnen en baanbrekende special effects wilden veel films dit trucje nadoen. Equilibrium heeft duidelijk geleerd van deze klassieker, maar is veel meer dan de zoveelste Matrix-kopie. Christian Bale is stoerder dan ooit als agent die voor een post-apocalyptische dictatuur afrekent met vrijdenkende rebellen, totdat hij verraden wordt door de staat. Voor deze sciencefiction-actiefilm werd zelfs een compleet nieuwe vechtkunst bedacht!

6. Spider-Man: No Way Home (2021)

Marvel pakt flink uit met Spider-Man: No Way Home door er een ambitieuze cross-over van te maken, waarin een aantal populaire personages uit de oude Spider-Man films op visite komen. Denk aan iconische schurken als Doc Ock (Alfred Molina) en The Green Goblin (Willem Dafoe). Om dat voor elkaar te krijgen, wordt er gespeeld met alternatieve dimensies, waardoor we deze fantastische blockbuster alsnog kunnen rekenen tot een slimme sciencefiction-film vol grote ideeën. 

5. The Hunger Games (2012)

In een angstaanjagende toekomst worden jongeren uit arme districten gedwongen om tegen elkaar te strijden tot de dood. De heldhaftige Katniss weigert te moorden en groeit uit tot een icoon van het verzet. The Hunger Games was een gigantische hit en een springplank voor de carrière van Jennifer Lawrence. Andere Young Adult-films probeerden dit succes te evenaren met sciencefiction voor jongeren, maar The Hunger Games-reeks steekt met kop en schouders uit boven de rest. 

4. Annihilation (2018)

Na zijn meesterlijke debuutfilm Ex Machina levert regisseur en schrijver Alex Garland opnieuw een pareltje af. Netflix Original Annihilation is een ingetogen en intelligente sciencefiction-thriller over een mysterieuze plek genaamd The Shimmer. Een groepje vrouwelijke wetenschappers onderzoekt dit gebied en ze komen al snel oog in oog te staan met hun grootste nachtmerries. Garland neemt de tijd om de spanning op te bouwen en wisselt met het grootste gemak tussen wonderschone plaatjes en gruwelijke scènes.

3. Akira (1988)

Binnen anime is sciencefiction een heel populair genre en er zijn talloze films en series over grote robots, aliens en post-apocalyptische steden. Maar er is één Japanse animatiefilm die met kop en schouders boven de rest uitsteekt en dat is Akira. De klassieker draait om tiener Tetsuo, die telekinetische krachten ontwikkelt en steeds meer moeite heeft om zijn allesvernietigende kracht onder controle te houden.

2. District 9 (2009)

Een goede sciencefiction-film bevat ook een flinke dosis maatschappijkritiek en regisseur/schrijver Neill Blomkamp weet dat perfect te combineren met een spannend verhaal over ruimtewezens. In de vorm van een documentaire vertelt District 9 over een groep aliens dat al twintig jaar woont in een vluchtelingenkamp in Johannesburg. Een overheidsmedewerker brengt een bezoek aan het kamp en raakt geïnfecteerd met een mysterieuze ziekte, waarna hij begint te beseffen hoe slecht de buitenaardse vluchtelingen worden behandeld. 

1. Back to the Future (1985)

Back to the Future speelt zich grotendeels af in het verleden, maar is wel degelijk een sciencefiction-film. De excentrieke wetenschapper Doc Brown (Christopher Lloyd) weet een DeLorean om te bouwen tot tijdmachine en wanneer er tijdens een test van alles fout gaat, belandt de jonge Marty McFly (Michael J. Fox) met de auto in het jaar 1955. Om weer terug te kunnen keren naar 1985 heeft hij de hulp nodig van een jonge Doc Brown en ondertussen probeert Marty zijn eigen ouders te koppelen, zodat hij in de toekomst geboren zal worden.