De 10 beste familiefilms nu op Netflix (januari 2023)

Het is altijd gezellig om met de hele familie naar een film te kijken, maar het moet niet te eng zijn voor de jonge kijkers en niet te saai voor de volwassen bingewatchers. Veronica Superguide redacteur Ruben Praster heeft een selectie gemaakt van de 10 beste familiefilms waar het hele gezin van kan genieten.

Door Redactie
Matilda the Musical

10. The Sea Beast (2022)

In een wereld vol levensgevaarlijke zeewezens houdt een groepje jagers de grote zeeën veilig. Kapitein Crow (Jared Harris) en zijn rechterhand Jacob Holland (Karl Urban) gaan samen de strijd aan. Het jonge weesmeisje Maisie Brumble (Zaris-Angel Hator) droomt ervan om monsterjager te worden en kruipt daarom stiekem aan boord. The Sea Beast is een onvergetelijke avonturenfilm vol schattige monsters die je hart zullen stelen. 

9. Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

In Jumanji uit 1995 was het nog een bordspel dat tot leven kwam, maar dit keer speelt het avontuur zich af in een videogame. Vier middelbare scholieren denken een onschuldige game te spelen totdat ze letterlijk in de spelwereld worden gezogen. Hun avatars hebben maar een handvol levens en als ze die opspelen, is het game over voor de tieners. Deze moderne sequel met Dwayne Johnson en Kevin Hart zit vol met humor, actie, avontuur en spanning, waardoor Welcome to the Jungle stiekem nog leuker is dan het eerste deel. 

8. How to Train Your Dragon (2010)

In de animatiefilm How to Train Your Dragon - in het Nederlands Hoe Tem je een Draak -  wil de jonge Viking Hiccup (Jay Baruchel) net zo stoer zijn als zijn drakendodende vader. Daar komt verandering in wanneer hij het schattige draakje Toothless leert kennen, want ondanks zijn reputatie is het dier helemaal geen gevaarlijk monster. De opbloeiende vriendschap tussen de twee is hartverwarmend en grappig, waardoor het alle leeftijden aan zal spreken. 

7. The Mitchells vs. The Machines (2021)

Wat een gezellige roadtrip met de gekke familie Mitchell moet zijn, eindigt in een complete ramp. De wereld wordt namelijk getroffen door een onvermijdelijke Robot Apocalyps en dan is het gezin erop aangewezen de mensheid te redden. Voor de verandering moeten de Mitchells hun telefoontjes opzij leggen en leren samen te werken. Deze fijne animatiefilm zit propvol humor, piekfijne animaties en heeft nog een belangrijke boodschap ook. 

6. The School for Good and Evil (2022)

Ook helden en schurken moeten naar school en deze fantasievolle familiefilm volgt twee hartsvriendinnen die belanden op deze School for Good and Evil. Sophie (Sophia Anne Caruso) was overtuigd dat zij een sprookjesprinses zou worden, maar belandt in een klas bij de schurken. Agatha (Sofia Wylie) heeft juist niks met prinsessenjurken en komt terecht in de klas voor toekomstige heldinnen. Dit zet hun vriendschap onder grote druk met als gevolg een spannend avontuur vol verrassende wendingen. 

5. Love and Monsters (2020)

Een aantal jaar geleden werd de aarde getroffen door een grote ramp, met nog grotere gevolgen. Sindsdien zijn talloze dieren gemuteerd tot reusachtige monsters en proberen mensen te overleven in ondergrondse kolonies. Wanneer Joel (Dylan O’Brien) ontdekt dat zijn grote liefde Aimee (Jessica Henwick) gevaar loopt, besluit hij de kolonie te verlaten en haar op te zoeken. Love and Monsters is een heerlijke, ouderwetse avonturenfilm vol bijzondere wezens, spannende actie en een groepje leuke helden. 

4. Spirited Away (2001)

De Japanse animatiestudio Studio Ghibli heeft zoveel mooie films gemaakt dat het bijna onmogelijk is om een favoriet te kiezen. De keuze is gevallen op Spirited Away omdat het gemaakt is voor een vergeten doelgroep. Regisseur Hayao Miyazaki wilde een film maken met een heldin waar 10-jarige meisjes tegenop konden kijken en dat is hem uitstekend gelukt. De dappere Chihiro komt terecht in een griezelige wereld vol geesten, heksen en draken, waar zij een manier moet vinden om haar ouders te redden.

3. Roal Dahl's Matilda the Musical (2022)

Matilda uit 1996 is een tijdloze klassieker en een nieuwe film over het magische meisje dat haar school op z'n kop zet, leek onnodig. Maar deze verfilming van de musical geeft het geliefde verhaal een extra dosis energie met heerlijke liedjes, die vol zitten met zwarte humor. Daarnaast is de cast uitstekend, met Emma Thompson op haar best als de verschrikkelijke schooldirecteur Trunchbull. 

2. Paddington (2014)

Het kleine Peruaanse beertje Paddington (Ben Whishaw) komt in Engeland terecht. Hij wordt opgevangen door de familie Brown, maar vader Henry (Hugh Bonnevolle) wil het ondeugende dier zo snel mogelijk weer uit huis hebben. Dat loopt anders, wanneer een stel snoodaards jacht maken op het extreem zeldzame beertje. Paddington en de familie Brown beleven een spannend avontuur in Londen, maar niet té spannend: Paddington is uitstekend geschikt voor het hele gezin.

1. Shrek (2001)

Alle drie de films over het groene moerasmonster Shrek (Mike Myers) zijn een genot om naar te kijken en combineren bekende sprookjesfiguren met leuke grappen vol verwijzingen naar popcultuur. Van de drie is de allereerste uit 2001 nog steeds het leukste. Ogre Shrek wil genieten van zijn rust, maar zijn moeras zit vol met sprookjesfiguren nadat de slechte Lord Farquaad hen zijn stad uit heeft gezet. Shrek besluit om verhaal te gaan halen en wordt vergezeld door de hilarische spraakwaterval Donkey (Eddie Murphy).