De 10 beste familiefilms nu op Netflix

Het is altijd gezellig om met de hele familie naar een film te kijken, maar het moet niet te eng zijn voor de jonge kijkers en niet te saai voor de volwassen bingewatchers. Veronica Superguide redacteur Ruben Praster heeft een selectie gemaakt van de 10 beste familiefilms waar het hele gezin van kan genieten.

Enola Holmes
© Robert Viglaski / Legendary

10. Yes Day (2021)

Ieder kind droomt er weleens van dat ze een dag lang de baas zijn en in de familiefilm Yes Day komt die droom uit. Allison (Jennifer Garner) en Carlos (Édgar Ramírez) beseffen dat ze te streng zijn voor hun kinderen en besluiten een dag lang te doen wat hun kids willen. Wat volgt, is een reeks onschuldige en grappige avonturen, waardoor de ouders zich weer eventjes jong voelen.

9. Slumberland (2022)

Jason Momoa heeft weinig familiefilms op zijn naam staan, maar met Slumberland - in het Nederlands, Sluimerland - laat de stoere acteur zien dat hij ook prima raad weet met een avontuur voor alle leeftijden. Wanneer de vader van de jonge Nemo (Marlow Barkeley) overlijdt, hoopt ze hem weer te zien in haar levendige dromen. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de rebelse Flip (Jason Momoa), die het meisje op sleeptouw neemt en leert te overleven in de droomwereld.

8. The Sea Beast (2022)

In een wereld vol levensgevaarlijke zeewezens houdt een groepje jagers de grote zeeën veilig. Kapitein Crow (Jared Harris) en zijn rechterhand Jacob Holland (Karl Urban) gaan samen de strijd aan. Het jonge weesmeisje Maisie Brumble (Zaris-Angel Hator) droomt ervan om monsterjager te worden en kruipt daarom stiekem aan boord. The Sea Beast is een onvergetelijke avonturenfilm vol schattige monsters die je hart zullen stelen. 

7. Enola Holmes (2020)

De legendarische detective Sherlock Holmes blijkt in deze Netflix Original een jonger zusje te hebben. Enola (Millie Bobby Brown) is net zo slim als haar grote broer, al neemt hij haar niet serieus omdat ze zo jong en onverantwoordelijk is. Wanneer haar moeder spoorloos verdwijnt, kan ze ook niet rekenen op Sherlock en gaat Enola zelf op onderzoek uit. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze een knappe knul, die ze regelmatig moet redden.

6. The Mitchells vs. The Machines (2021)

Wat een gezellige roadtrip met de gekke familie Mitchell moet zijn, eindigt in een complete ramp. De wereld wordt namelijk getroffen door een onvermijdelijke Robot Apocalyps en dan is het gezin erop aangewezen de mensheid te redden. Voor de verandering moeten de Mitchells hun telefoontjes opzij leggen en leren samen te werken. Deze fijne animatiefilm zit propvol humor, piekfijne animaties en heeft nog een belangrijke boodschap ook. 

5. The School for Good and Evil (2022)

Ook helden en schurken moeten naar school en deze fantasievolle familiefilm volgt twee hartsvriendinnen die belanden op deze School for Good and Evil. Sophie (Sophia Anne Caruso) was overtuigd dat zij een sprookjesprinses zou worden, maar belandt in een klas bij de schurken. Agatha (Sofia Wylie) heeft juist niks met prinsessenjurken en komt terecht in de klas voor toekomstige heldinnen. Dit zet hun vriendschap onder grote druk met als gevolg een spannend avontuur vol verrassende wendingen. 

4. Love and Monsters (2020)

Een aantal jaar geleden werd de aarde getroffen door een grote ramp, met nog grotere gevolgen. Sindsdien zijn talloze dieren gemuteerd tot reusachtige monsters en proberen mensen te overleven in ondergrondse kolonies. Wanneer Joel (Dylan O’Brien) ontdekt dat zijn grote liefde Aimee (Jessica Henwick) gevaar loopt, besluit hij de kolonie te verlaten en haar op te zoeken. Love and Monsters is een heerlijke, ouderwetse avonturenfilm vol bijzondere wezens, spannende actie en een groepje leuke helden. 

3. Spirited Away (2001)

De Japanse animatiestudio Studio Ghibli heeft zoveel mooie films gemaakt dat het bijna onmogelijk is om een favoriet te kiezen. De keuze is gevallen op Spirited Away omdat het gemaakt is voor een vergeten doelgroep. Regisseur Hayao Miyazaki wilde een film maken met een heldin waar 10-jarige meisjes tegenop konden kijken en dat is hem uitstekend gelukt. De dappere Chihiro komt terecht in een griezelige wereld vol geesten, heksen en draken, waar zij een manier moet vinden om haar ouders te redden.

2. Roal Dahl's Matilda the Musical (2022)

Matilda uit 1996 is een tijdloze klassieker en een nieuwe film over het magische meisje dat haar school op z'n kop zet, leek onnodig. Maar deze verfilming van de musical geeft het geliefde verhaal een extra dosis energie met heerlijke liedjes, die vol zitten met zwarte humor. Daarnaast is de cast uitstekend, met Emma Thompson op haar best als de verschrikkelijke schooldirecteur Trunchbull. 

1. Paddington (2014)

Het kleine Peruaanse beertje Paddington (Ben Whishaw) komt in Engeland terecht. Hij wordt opgevangen door de familie Brown, maar vader Henry (Hugh Bonnevolle) wil het ondeugende dier zo snel mogelijk weer uit huis hebben. Dat loopt anders, wanneer een stel snoodaards jacht maken op het extreem zeldzame beertje. Paddington en de familie Brown beleven een spannend avontuur in Londen, maar niet té spannend: Paddington is uitstekend geschikt voor het hele gezin.