Cillian Murphy in Peaky Blinders

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Cillian Murphy in Peaky Blinders
True Crime

De beste exotische maffiaseries om te streamen

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Mocro Maffia en Tokyo Vice bewijzen dat maffiaseries niet per se New York of Italië als decor hoeven te hebben. Sterker nog: een originele setting maakt ze échter! Ook in Moskou, Birmingham, Lillehammer, LA, Berlijn én Amsterdam spelen keiharde gangsterseries.

8. Tokyo Vice

HBO Max

Het is momenteel dé binge-hit op het recent gelanceerde HBO Max: Tokyo Vice. Dat de titel lijkt op Miami Vice is geen toeval. Ook hier is Michael Mann de creatieve kracht: als regisseur voor de pilot en als producer voor de hele serie. Was Miami Vice nogal pastel-gekleurd, het nachtleven van Tokio wordt door Mann op z’n Blade Runners gedrenkt in gloomy neon. 

Hoofdpersoon is een nerdy Amerikaanse journalist (Ansel Elgort uit o.a. Baby Driver), die als eerste witte persoon ooit bij een Japanse krant werkt. Zijn status als halve buitenstaander zorgt ervoor dat hij gemakkelijker binnenkomt bij de Yakuza en een speciale politie-eenheid.

7. Peaky Blinders

Netflix

Je hebt het formele Engeland van Downton Abbey, maar ook het ruige, nietsontziende Engeland van Peaky Blinders. Bij crimeseries is het voor het kijkplezier altijd nuttig als de verhaallijn is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De Shelby-familie/bende heeft echt bestaan, al zijn de gangsteravonturen van Tommy Shelby en co. door de BBC-scriptschrijvers flink gedramatiseerd

6. Mayans MC

Disney+

Meer primair dan in Sons of Anarchy komen mannen (en een enkele vrouw, zoals Katey Sagal!) niet. Hoewel? Omdat deze serie over een motorbende zo populair was, kwam er een heuse spin-off over ándere Harley-aficionado’s: Mayans MC. De (voornamelijk) latino-heren in deze reeks hebben bijkans nog meer testosteron. 

De toerritjes vinden vooral plaats rondom het fictieve Californische plaatsje Santo Padre, waar hoofdrolspeler EZ Reyes zint op wraak, nadat zijn leven is geruïneerd door kartelgedoe. 

5. Mocro Maffia

Videoland

Ook in seizoen 4 blijft Mocro Maffia (de premisse is bekend) spectaculair en meeslepend. Laat dat maar aan showrunner en acteur Achmed Akkabi over. Als De Paus spaarde hij het leven van Potlood (Nasrdin Dchar), maar dat uitstapje naar die martelcontainer (hoe actueel) beviel hem allerminst en nu zint-ie op wraak. Sterke vrouwen zijn er ook, zoals Samira, die wordt meegetrokken in een spiraal van (buurt)geweld.

Ondertussen is crimefighter Van Jaren (een gestaalde Pierre Bokma) zijn net bemachtigde harde schijven aan het kraken. Top, en ook goed om aan je Mocro-slang te werken. Het vijfde seizoen van de serie verschijnt ergens in 2023.

4. Snowfall

Disney+

In Los Angeles sneeuwt het nooit. Tenminste, meteorologisch dan. Qua drugs ligt er 24/7 een dik pak coke. Dat is het vertrekpunt van Snowfall, dat zich aan het begin van de eighties afspeelt tijdens de eerste crackgolf. 

Het verhaal wordt verteld via personages in en buiten de crackgangs. We zien de hosselaartjes, de bende-kingpin (en zijn nichtje), een Mexicaanse schurk, een corrupte CIA-agent en vooral het bedrieglijk zonnige LA.

3. Moscow Noir

MyLum

Om misverstanden te voorkomen: Moscow Noir is een Zwéédse crimeserie, die zich afspeelt in de Russische hoofdstad. De Zweedse investeringsbankier Tom Blixen ziet een onschuldige deal uitlopen in een strijd met politici, oligarchen én hun bloeddorstige privélegertjes. Als matroesjka-poppetjes duiken de boefjes daar in het Wilde Oosten steeds op.

Ondertussen moet Blixen (gespeeld door Adam Pålsson uit o.a. The Bridge) ook nog dealen met demonen uit zijn verleden. Het smoezelige Moskou en de beroemde Scandinavische tristesse passen uitstekend bij elkaar.

2. 4 Blocks

TNT

Had je vroeger Derrick, of Tatort, dan heb je nu het aanzienlijk minder gepolijste Dogs of Berlin en vooral 4 Blocks, een maffiaserie die zich ook in 'Die Hauptstad' afspeelt. Alles draait hier om de Libanese crimefamilie Hamady die drugs, gokkasten en seks als businesscase hebben. 

Capo is hier Toni, die zich echter uit de scene wil terugtrekken. Als een zwager onverhoopt gesnapt wordt met drugs in zijn BMW, wordt hij weer tot het ambt geroepen, wat in NeuKöln acuut tot Penoza-achtige verwikkelingen leidt. Scheisse!

1. Lilyhammer

Netflix

Dat je ook comedy in een maffiaserie kan verwerken, zagen we in Lilyhammer, waarin een maffia-snitch (Steve van Zandt uit The Sopranos en de E-Street Band) door de FBI anoniem wordt gestald in het Noorse Lillehammer. Als Giovanni ‘Johnny’ Henriksen integreert voormalig capo Frank Tagliano op zijn geheel eigen wijze in de kleine gemeenschap. 

Op enkele liquidaties na wordt het verhaal kolderiek als Frank een lokale dame zwanger maakt en per abuis door de politie wordt aangezien voor een terrorist en ex-Guantánamo Bay-gevangene. Lilyhammer was – nog voor House of Cards en Orange is the new Black, de eerste originele serie van Netflix.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Better Call Saul: de béste serie van dit moment. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Niets missen? Sluit dan voordelig een abonnement af.

Tekst: Jan-Henk Zandberg

Lees verder