The Rock als Scorpion King

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
The Rock als Scorpion King

Special defects: de 9 slechtste special effects uit de filmgeschiedenis

|
|

Laatste update:

Cinema voert ons mee naar werelden waarin alles mogelijk is. Maar om mee te gaan in de magie, moet het er natuurlijk allemaal wel een beetje knap uitzien. Deze films laten ons vooral zien hoe het niet moet!

9. Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Een groot budget is niet altijd een garantie voor goede effecten. Dat blijkt wel uit deze scène uit Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, die meer wegheeft van een potje Donkey Kong dan van een Hollywood-blockbuster. Geen wonder dat Quentin Tarantino ooit zei over digitale effecten: “If I’d wanted all that computer game bullshit, I’d have stuck my dick in a Nintendo.”

8. Hercules (1983)

De mythe van Hercules is natuurlijk al vaker verfilmd, maar nooit zo aandoenlijk idioot als de Italiaanse versie met Lou ‘de Hulk’ Ferrigno in de titelrol. In de mafste scène uit deze prettig gestoorde fantasyfilm zien we Hercules vechten met een beer. Op zich niet eens zo heel beroerd, maar in de laatste seconden vertillen de makers zich alsnog op hilarische wijze!

7. The Mummy Returns (2001)

Dwayne Johnson is inmiddels een van de meest geliefde acteurs van deze eeuw en schittert in grote hits zoals Jumanji. Maar de Hollywood-carrière van deze voormalige worstelaar kwam niet bepaald vliegend uit de startblokken. In The Mummy Returns speelt hij de Scorpion King. En in de finale zien we hoe hij aan zijn naam komt! Helaas werd deze film niet zozeer bekend vanwege het speelfilmdebuut van The Rock, maar wel vanwege de belabberde CGI-effecten.

6. Star Wars: Episode IV - A New Hope (1997 Special Edition)

Jabba the Hutt is een van de beste schurken uit het Star Wars-universum. Maar daar is in de omstreden heruitgave van Star Wars: Episode IV - A New Hope weinig van te merken. De intergalactische maffiabaas staat erbij als een bezopen Barbapapa. Dit is misschien geinig als een extraatje op een blu-ray, maar het heeft natuurlijk niks te zoeken in een van de meest geliefde films aller tijden! Het is bijna net zo pijnlijk als deze 6 grote Star Wars plot holes.

5. Jaws 3-D (1987)

Ook vorige eeuw werd er al driftig geëxperimenteerd met 3D in de bioscopen. Dankzij waardeloze films als Jaws 3-D zou het echter nog twintig jaar duren voordat deze techniek werd omarmd door de bioscoopgangers. En zeg nou zelf, na het zien van dit fragment zou je je brilletje toch het liefst meteen ritueel verbranden?

4. Lost in Space (1998)

Jurassic Park en Terminator 2: Judgment Day brachten een digitale revolutie teweeg in cinema. Toch was deze baanbrekende technologie eind vorige eeuw nog niet aan iedereen besteed. Bekijk dit fragment uit Lost in Space maar eens. Op eigen risico trouwens, want deze weerzinwekkende combinatie van CGI en live-action staat garant voor een migraine-aanval. Haal dat beest uit zijn lijden!

3. Shark Attack 3: Megalodon (2002)

Ja ja, dit is een klassiekertje! Niemand heeft deze film verder ooit gezien, maar het onbetwiste dieptepunt van deze zoveelste rip-off van Jaws heb je vast wel eens voorbij zien komen op internet. Het idee mag dan niet erg origineel zijn, dankzij de idiote uitvoering groeide dit fragment al snel uit tot een viral hit van formaat!

2. The Killing of Satan (1983)

Niemand minder dan Satan (gespeeld door een Filippino in een kostuum van de lokale feestwinkel) heeft het voorzien op de dochter van een religieus leider. Om haar te redden, moet vaderlief zich een weg knokken door slangenmensen, zeezombies en orkanen. Deze compleet gestoorde horrorfilm laat zich met geen pen beschrijven... maar gelukkig vat de trailer het prima samen.

1. Birdemic: Shock and Terror (2010)

Amerika wordt aangevallen door agressieve vogels die zijn gemuteerd als gevolg van klimaatverandering. De boodschap was zijn tijd ver vooruit, maar helaas geldt dat niet voor de hoofdpijnverwekkende effecten. De vogels zien er namelijk uit alsof ze zijn uitgekakt door een crackverslaafde PlayStation 2. Volgens de gebruikers van IMDb is Birdemic de op drie na slechtste film uit de filmgeschiedenis, maar wie deze waanzin heeft gezien zal dat nog aan de hoge kant vinden!

Lees verder